http://wesley.nnu.edu/john-wesley/an-address-to-the-clergy

Обраќањето на Црковно

Автор е на книгите Весли (1872 Џексон ур.), Бр. 10

Браќа и татковци, нека не се припише на forwardness, суета, или претпоставка, кој е никаква моќ во Црквата се врз него со тоа и за решавање на телото на луѓето, на многу од нив, тој го должи на највисоко почитување. Должам уште е повисока во однос на Оној, Кој верувам бара тоа во моите раце, на големиот епископ на нашите души; пред кого и вие и јас наскоро треба да се даде на сметка на нашето управување. Тоа е долг должам на љубовта, за да реално, незаинтересирани љубов, да се изјаснат она што веќе долго време е на товар на мојата душа. И може Бог на љубовта да ви овозможи да ги прочитате овие линии во истиот дух со кој тие се пишува! Тоа лесно ќе се појави на непристрасен читател, дека јас не зборувам од дух на лутина или незадоволство. Знам добро “, гневот

страница 481

 На човекот не дејствува на Божјата праведност “Многу помалку би ја изговори еден збор од непочитување; дух праведно отврати од Бога и човекот Ниту една од овие може да се состои со тоа сериозно, нежна љубов, кој е мотивот на мојата сегашност претпријатие. . во тој дух сакам да го дадат мојот леб врз водите, тоа е доволно, ако можам да го најдете повторно по неколку дена.

Во меѓувреме, ќе се разумни, љубовта не се забранува, туку се потребни, простота на говорот. Дали тоа не е често сте ограничени, како и мене, да ги остави настрана, а не само себе, туку, исто така, резерва; и “на манифестација на вистината да се пофали на совеста на секој човек во очите на Бог” И додека јас се обиде да го стори тоа, дозволете ми искрено да ви молам, за љубовта на Бог, за љубовта на својата душа, за љубов на душите посветена на обвинението, па и на целата црква Христова, не пристрасност вашиот ум, од страна на размислување кој е тој зборува; но непристрасно се разгледа она што се зборува. И ако тоа се лажни или глупави, го отфрли; но не ја отфрлаат “се додаваат зборовите на вистината и Присебност”.

Мојот прв дизајн е, да им понуди неколку обични мисли на свештенството на само наша црква. Но, по подалеку размислување, јас не гледам причина за да биде толку “незавидна во мојата утроба.” Јас сум должникот за сите; и според тоа, иако јас пред се зборува за нив со кого сум повеќе веднаш поврзани, но јас не би го разбрале да се исклучи било, од било име, кого Бог го повика да се “види во текот на душите на другите, како тие кои мора да им даде на сметка “

Со цел да се нашите давање на оваа сметка со радост, таму не се две работи кои високо увозот од САД да се разгледа: Прво, каков човек треба ние да биде Второ; Дали сме такви, или не сме

I. А, Прво, ако ние сме “чуварите во текот на Црквата Божја, што Он го купи со сопствената крв”, каков човек треба ние да биде, подароци, како и во благодатта

1. За да започнете со подароци; и, (1) Со оние кои се од природата. не треба на министерот да има, Прво, добро разбирање, јасна приведување, звук пресуда, а капацитетот на размислување со некои блискоста Зар не е тоа потребно во висок степен за работата на министерството Инаку, како ќе биде во можност да се разбере на различни состојби на оние кои се под негова заштита; или да се управува преку илјада тешкотии и опасности, на рај, каде што ќе биде не е тоа потребно, во однос на бројни

страница 482

непријатели кого има да се сретне Може будала да се справат со сите луѓе кои не Го познаваат Бога, и со сите духовите на темнината Не, тој ниту ќе бидат свесни за уреди на сатаната, лукавство, ниту на неговите деца.

Второ. Зарем тоа не е многу погодно дека водич на душите, исто така, треба да имаат некои живост и подготвеноста на мислата или како тој ќе биде во можност, кога треба го бара, да “одговори на будала според неговата глупост” Колку често е оваа потреба! гледајќи ние скоро секаде се сретне со оние празни, но мрзоволна суштества, кои се далеку “помудар во сопствените очи, од седум мажи кои можат да направат со причина.” Размислување, според тоа, не е оружје за да се користат со нив. Вие не може да се справи со нив со тоа. Тие се убедени презир; ниту пак може да се стиши, но на свој начин.

Трето. На солидно разбирање, и жив пак на мислата, треба да се приклучи на добра меморија; ако тоа може да биде, подготвени, за да се направи она што се случува во читање или разговор свој; но, сепак, се паметат, за да не биде “постојано учење, и никогаш не можат да дојдат до познавање на вистината.” Напротив, “секој книжник наложено кон царството небесно”, секој наставник опремени за својата работа “, е како сопственик кој селекција од неговиот богатства работи на нови и стари”.

2. И како да се стекнат донации, тој може да се земе еден чекор правилно, без прво да надлежен удел на знаење на знаење, Прво, на својата функција; на висока доверба во која се наведува, важна работа за која тој се нарекува Има ли надеж дека човекот треба да ја вршат својата канцеларија добро, ако тој не знае што е тоа што тој треба да се ослободи верно на доверба, самата природа за кој тој не го разбира не, ако тој не ја знае работата Бог му даде да се направи, тој не може да го заврши.

Второ. Не помалку е потребно е познавање на Светото писмо, што не учат како да ги учат другите; Полесно, познавање на сите списи; гледајќи Писмото го толкува Писмото; еден дел одредување на чувство на друг. Така што, без разлика дали тоа е вистина или не, дека секој добар textuary е добар Божествена, сигурно никој не може да биде добар Божествена кој не е добра textuary. Никој друг не може да биде силен во Писмата; можност и да се обучат и да се спречи устата на противат.

Со цел да го направите ова точно, треба тој да не знаете буквалното значење на секој збор, стих, и глава; без кои не може да има цврста основа на која духовниот

страница 483

значењето може да се изгради не треба да го, исто така, може да ги изведе правилно corollaries, шпекулативни и практични, од секој текст; за решавање на проблеми кои се јавуваат, и да одговори на приговорите кои се или можат да бидат покренати против него; и да се направи соодветна примена на сите на совеста на своите слушатели

Трето. Но, тој може да го направите ова, во повеќето ефикасен начин, без знаење на оригиналниот јазик Без ова, нема ли често се на штанд, дури и како на текстови кои се однесуваат само пракса, но тој ќе биде под уште поголеми тешкотии, во однос за оспорување списи. Тој ќе биде лошо можност да ги спасат овие од рацете на секој човек на учење, кои ќе ги изопачуваат: За секогаш кога ќе се поднесе жалба до оригиналот, устата е запрен одеднаш.

Четврто. не е познавање на профаното историја, исто така, на антички обичаи, на хронологијата и географија, иако не е апсолутно неопходно, но многу целисходно, за него тоа ќе темелно разбирање на Писмата од сакаат дури и на ова знаење е, но слабо снабдени со читање на коментари на другите луѓе.

Петто. Некои познавање на науки, исто така, е, да се каже во најмала рака, подеднакво целисходно. Не, ние може да се каже, дека знаењето на еден, (без разлика дали уметност или наука), иако сега доста немоден, е уште потребно следната, а со цел да се, познавање на самиот мислам логика Светото Писмо. За што е ова, ако правилно се сфаќаат, но уметноста на добра смисла за апсење, јасно, судејќи навистина, и расудување убедливо Што е тоа, се гледа во друга светлина, но уметноста на учење и настава; без разлика дали со убедливи или убедување Што е таму, а потоа, во целиот компас на науката, да се извојува во однос на тоа

не е некоја запознавање со она што се нарекува на вториот дел од логиката, (метафизиката), ако тоа не е потребно, бидејќи ова, но многу целисходно, (1) Со цел да се расчисти нашиот страв, (без која не е можно или да се суди правилно, или на разумот тесно или конечна), кои се движат од нашите идеи под општа глави и, (2) со цел да се разбере многу корисни писатели, кои многу тешко може да се разбере без тоа

не треба да е министер бидат запознаени премногу со најмалку општата основа на природни филозофија не е ова голема помош на точни разбирање неколку пасуси од Писмото Со помош на ова, тој може да се разбере, и за правилна прилики објасни на другите, како невидлива работи

Page 484

Бог се гледаат од создавањето на светот; како “Небесата ја објавуваат славата на Бога, и на сводот showeth дело својата;” до тие извикуваат: “Господи, како колектор се Твоите дела! мудрост имаш ти ги направи.”

Но, колку далеку може да оди во тоа, без некои и на геометријата, која е исто така корисни, а не едвај на оваа сметка, но да се даде бистрина на приведување, и навика на размислување внимателно и connectedly.

Таа мора да биде дозволено, навистина, дека некои од овие гранки на знаење не се толку нужно неопходно како на одмор; и затоа нема размислување на човекот ќе му суди на Отците на Црквата, за да има, во сите времиња и народи, кои ги именува некои министерството, кои, претпоставувам дека има капацитет, се уште не се имаа можност од нив постигнување. Но, она што е оправдување е тоа за оној што има можност, а не прави никаква употреба на тоа што може да се повика за еден човек кој имал високо образование, ако тој не ги разбираат Секако, му мислејќи дека имате капацитет, да имаат заедничко разбирање, тој е неоправдана пред Бога и човекот.

Sixthly. Дали може било кој да поминат неколку години во оние места на учење, се оправдани, ако тие не го додадете дека на јазиците и науки, познавање на Отците од најавтентичните коментатори на Библијата, како и точност на фонтаната, и еминентно надарен со тој дух од кого целото Писмо е даден. Тоа ќе биде лесно да се смета, јас зборувам главно од оние кој го напиша пред Советот на Ница. Но, кој не би, исто така, сакаат да имаат некои запознавање со оние кои ги следат со Свети Јован Златоуст, Василиј, Џером, Остин; и, пред сè, човекот од скршено срце, Ефрем Syrus

Seventhly. Постои уште една гранка на знаењето многу потребно за свештеник, а тоа е, познавање на светот; познавањето на луѓето, на нивните максими, темперамента и манири, како што се случи во реалниот живот. Без ова, тој ќе биде одговорен да добиваат многу боли, и способен да прави малку добро; што не ќе се знае, или како да се справи со мажите во согласност со широк спектар на своите ликови, или за да се зачува од оние кои речиси секое место заседа да ги измами.

Како скоро во сојуз со ова е распознавање на духови! колку што тоа може да се стекнат со вредни набљудување. И може да водич на душата да биде без неа, ако тој не е, тој е одговорен да се сопнуваат на секој чекор

страница 485

Eighthly. Тој може да биде без еден еминентен удел на претпазливост дека повеќето невообичаени нешто што обично се нарекува здрав разум, но како ќе ја дефинираме што да се каже, со училиштата, дека тоа е ректа сооднос Рерум agibilium particularium * Или тоа е вообичаено место на разгледување на сите околностите на работа, –

Quis, танто, ubi, quibus auxiliis, мом, quomodo, quando *

и еден објект за приспособување на нашето однесување во различни комбинации од нив Сепак тоа да се дефинира, доколку не се изучува со сите грижи, и продолжи со сите сериозност на барањето за она што следуваат ужасни непријатности, секогаш кога тоа е неверојатно сакаат!

Ninthly. До претпазливост или здрав разум, (ако не се вклучени во него), свештеник треба секако да имаат одреден степен на доброто одгледување; Мислам адреса, леснотија и исправноста на однесување, каде многу му се дадат: Можеби можам да додава, тој треба да има (иако не stateliness, зашто тој е “слуга на сите”, сеуште) сите благодарение на еден господин, се приклучи со правилноста на еден научник. Дали сакаме модел на овој Имаме една во Сент Пол, дури и пред Феликс, Вест, царот Агрипа. Може да се малку помош размислување, тој беше еден од најдобрите одгледуваат мажи, еден од најдобрите господа во светот. О, кога ние, исто така, има вештина за да “ве молам сите луѓе, за нивно добро кон усовршување!”

Со цел да се ова, особено во нашата јавност ministrations, нема една желба за силен, јасен, музички глас, и добра испорака, како во поглед на изговор и акција Јас именува овие тука, бидејќи тие се многу повеќе acquirable отколку што е најчесто се замисли. Неверојатно слаби и untunable глас има од страна на постојан апликација станат силни и смирено. Оние кои бараа помош пелтечеше речиси на секој збор, се научил да зборува јасно и јасно. И многу кои беа еминентно ungraceful во нивниот изговор и непријатно во својата гест, има во некое време, преку уметност и трудот, а не само коригира кои необични на акција и ungracefulness на исказот, но станаа одлични во двете, и во поглед на овие работи, исто така, на украси на својата професија.

Што во голема мера може да ги охрабри оние кои себеси се предаде на работа, во однос на сите овие донации, многу од

страница 486

што не може да се оствари без значителни трудот, е ова: тие се увери на се помага во сите својот труд во Оној Кој човечката знаење. И кој поучува како него кои, како него, дава мудрост на едноставен Колку е лесно е за него, (ако го сакаат, а верувам дека тој е и способни и подготвени да го стори тоа), од страна на моќни, но тајна, влијанија на неговиот дух, да се отвори и ќе ги зголеми нашето разбирање; да се зајакне сите наши факултети; да се донесе на нашата сеќавање праведно, што е потребен, и да се утврдат и остри внимание во нив; така што можеме да профитираат над сите кои зависат целосно од себе, во она што може да ни се квалификува за работа нашиот мајстор!

3. Но, сите овие работи, сепак голема што може да биде во себе, се мали во однос на оние кои го следат. За она што се сите други подароци, без разлика дали физички или стекнати, кога во споредба со благодатта Божја и како требало ова да се анимираат и да управуваат со целата намера, љубов, и пракса на министерот за Христос!

(1.) Што се однесува до неговата намера, и во преземањето на оваа важна функција, и во извршување на секој дел од неа, треба тоа да не биде одделно ова, за да Го слават Бога, и да спасува души од смртта не е тоа апсолутно и нужно е потребно, пред се и над сите нешта “Ако окото да биде единствено, целото негово тело”, со сета душа, целото негово дело “, ќе биде полн со светлина.” “Бог кој командувал светлина да блесне од темнина”, ќе блесне на неговото срце; ќе го насочи во сите негови патишта, да му даде да се види на породилни маки на неговата душа, и да бидат задоволни. Но, ако неговите очи, неговата намера да биде една, ако е некаква мешавина на meaner мотиви, (колку повеќе, ако тие биле или се негови водечки мотиви во претпријатието или остварување на оваа висока функција!) Неговата “целото тело”, неговите цели душа “, ќе ти биде темно,” дури и како што се прашањата од бездната: да не таков човек мисли дека тој не смеат да имаат благослов од Господ. Не, клетвата на Бог останува во него. Нека не се очекува да уживате во било населено мир, цврст удобност во својата дојка; и не може да се надеваат дека ќе има било каков плод на неговата работа, било грешници конвертира на Бога.

(2) Што се однесува до неговите чувства. Ако вие не “клучар на тајните на Бога”, овчар на душите за кого Христос умре, да биде надарен со еминентни мерка на љубовта кон Бога и љубов за сите негови браќа љубов истото во вид, но во степен многу поголем од обичните христијани можат да го

страница 487

на друг начин одговори на висок карактер биде мечки, и односот при што тој се залага Без ова, како може да одат низ сите toils и тешкотии кои мора да присуствуваат на верните извршување на неговата канцеларија ќе биде можно за еден родител да одат преку болка и замор на лого и доведување до дури и едно дете, не беа тоа за тој страстен љубов, дека неискажлива storge, која Создателот ја даде за кои самиот крај, а уште помалку тоа ќе биде можно за секој Пастор, духовен родител, да одат преку болка и трудот на “travailing во раѓањето” и доведување до голем број деца со мерка за целосна раст на Христос, без голема мерка на тој неискажлива љубов која “странец intermeddleth не со нив!”

Поради тоа, тој мора да биде целосно ослободен од разбирање, мора да биде луд човек од највисок ред, кој, без да ги земе она што, презема оваа функција, а тој е странец на оваа љубов. Не, јас често се прашував што секој човек во неговите сетила не прилично копаат или thresh за живот, отколку да продолжат во неа, освен ако тој се чувствува најмалку (што е ектреми Линеа Амаре *) како искрена загриженост за слава на Бога, и таква жед по спасението на душите, дека тој е подготвен да се направи нешто, да се изгуби ништо, или да страдаат нешто, отколку еден загине за кого Христос умре.

И тоа не е дури и овој степен на љубов кон Бога и човекот сосема во спротивност со љубов на светот; со љубовта на пари или пофалба; со многу најнизок степен на било амбиција или сензуалност, а уште помалку да го состои со што сиромашните, ниска, ирационален, детски принцип, љубовта на забави (Навистина, дури и човек, се тој ниту министерот ниту на христијанин, треба “да се стави настрана детските нешта “). Не само тоа, но љубовта на задоволство, и она што лежи уште подлабоко во душата, љубовта на леснотија, побегна пред него.

(3) Што се однесува до неговата практика: “Оти и безбожниците, вели Господ, зошто излеваш ти проповеда Моите закони” Што е министерот за Христос, пастир на души, освен ако не е за сите посветени на Бога, освен ако тој се воздржат, со најголема внимание и грижа, од секое зло слово и добро дело; од секој вид на зло; Полесно, од повеќето невини работи, каде што секој може да биде навреден или направени слабост да не е тој го нарекува, над другите, да биде пример на стадото, во неговиот приватен и јавен карактер

страница 488

пример за сите свети и небесен темперамента, пополнување на срцето, па како да ги прикаже преку животот Како резултат на тоа, не е целиот негов живот, ако тој си достоен на неговиот повик, една непрестајна трудот на љубовта; една продолжи тракт на фалејќи Го Бога, и да им помогне на човекот; една серија на благодарност и beneficence Зарем не е секогаш смирен, секогаш сериозно, иако радост засекогаш; благи, нежни, пациентот, кои се воздржувале може да не личи на него на ангел-чувар, службата за оние “кои ќе го наследат спасението” Дали тој не е еден испратен од Бога, да застане помеѓу Бога и човекот, да се заштитат и да им помогне на сиромашните , беспомошни деца од мажите, за да ги и снабдување со светлина и сила, да ги води низ илјадници познати и непознати опасности, додека во определеното време, тој се враќа, со оние посветени на неговото плаќање, на неговиот и нивниот Отец, кој е на небесата

О, кој е во состојба да се опише како гласник на Бога, верата целосно извршување на неговите високи канцеларија! работат заедно со Бога, големиот автор и на стари и на новото создание! Види својот Господ, вечен Син Божји, кога ќе излезе на тоа работата на семоќ, и создавање на небото и на земјата преку Духот на устата! Види ја слуга, кого што тој наоѓа задоволство во чест, исполнување на советот на својата волја, и во негово име гледано и зборот при што е подигната нова духовни дела. Овластени со него, тој им вели на темнината, неформиран празнина на природата “Нека биде светлина”; “И таму е светло, старото помина;.. Ете, се стана ново” Тој постојано се вработени, во она што Божјите ангели не ја има честа да го стори, – соработува со Спасителот на луѓето во “носат многу деца да слава”.

Таков е вистински работи на Христа; и такви, надвор од сите можности на спор, треба и вие и јас да бидам.

II. Но, дали сме како што ние сме во поглед горенаведените Тоа е меланхолија, но е потребно внимание. Тоа е точно, многу се пишува на оваа тема; а некои од нив и восхитувачки: Уште малку, доколку ги има, барем во нашата земја, се врши истрагата низ сите овие податоци. Ниту тие секогаш се зборува толку обичен и дома, како природата на нешто што се бара. Но, зошто тие не се тоа е затоа што тие не се подготвени да им даде на болката на оние кои го сакаат или тие се попречени од страв од disobliging, или на сноси никаква временска непријатности Беден страв! Е секој временски непријатности што треба да бидат поставени во рамнотежа со душите на нашите браќа Или тие беа

страница 489

спречи со срам, што произлегува од свеста на своите многу и големи дефекти, несомнено може да extenuate на вина, но не и целосно да го отстраните. За да не го е мудар совет: “Бидете не се срами кога concerneth твојата душа”, особено кога станува збор за душите на илјадници и во таков случај може Бог

Постави како кремен нашиот постојан лице,

Харден да непопустливи нашите веѓи!

Но, не е таму уште hinderance Не треба сочувство, не треба да нежност, го попречуваат нас од давање на болка Да, од давање непотребна болка. Но, она што начинот на нежност не е тоа е тоа како на хирург кој им овозможува на пациентот му се изгуби, бидејќи тој е премногу внимателна за истрагата неговите рани. Сурово сочувство! Дозволете ми да даде болка, така што може да го спаси животот. Дозволете ми да се спроведе истрага, за Бог да се лекува.

1. Дали тогаш како што сме ние разумен треба да сме, Прво, во однос на природни богатства се плашам не. Ако бевме, колку камен-блокови ќе бидат отстранети од патот на сериозни неверниците За жал, она што страшните ефекти ние постојано гледаме на тоа заедничко иако бесмислени имагинација, “Момчето, ако тој е способен за ништо друго, ќе направи добро доволно за свештеник! ” Значи тоа е, кои ги гледаме (јас би му се на Бог немало таков пример во сите Велика Британија или Ирска!) Досадна, тешки, глупав министри; мажи нема живот, дух, нема подготвеност на мислата; кои, како последица на шега на секој ПЕРТ будала, секој жив, воздушеста конте ќе се сретнат. Ние ги гледаме другите чија меморија може да се задржи ништо; затоа тие никогаш не може да се луѓе со значителни знаења; тие никогаш не може да знае многу дури и на оние работи кои што се најмногу загрижени скоро да се знае. За жал, тие се фрлаат вода во спукан брод; и искршените цистерна не можат да држат вода! Јас не се каже, со Платон, дека “сите човечкото знаење е ништо друго туку помнење.” Сепак, некои тоа е, дека, без сеќавајќи се, ние може да има, но мал дел од знаење. Дури и оние кои уживаат во повеќето паметат меморија, најдете голема причина се уште се жалат,

Вештина доаѓа толку бавно, а животот не толку брзо лета;

Дознаваме толку малку, и да заборавам толку многу!

А сепак гледаме и оплакува уште поголема дефект во некои кои се во служба. Тие сакаат смисла, тие се неисправни во разбирање, нивниот капацитет е ниска и плитки, нивното доаѓање е матна и збунет, од последица на тоа, тие

страница 490

се сосема неспособни или за формирање на вистинска пресудата на работите, или на размислување со право на ништо. О, како може овие кои самите не знаат ништо правилно, пренесат знаење на другите како се обучат во сите различни должност, кон Бога, нивниот сосед, и самите Како тие ќе ги води низ сите лавиринти на грешка, низ сите intanglements на гревот и искушение Како ќе ги apprize на уредите на сатаната, и да ги заштитат од сета мудрост на светот

Тоа е лесно да се согледа, јас не зборувам ова за доброто на нивните; (Бидејќи тие се непоправливи;), но за доброто на родителите, за да ги отворат очите и види, шупак никогаш не може да “направи доволно добро за свештеник”. Тој може да го стори доволно добро за еден трговец; така и да се добие педесет или сто илјади фунти. Тој може да го стори доволно добро за еден војник; не, (ако плаќаат и за тоа), за многу добро облечени и добро поставени службеник. Тој може да го стори доволно добро за морнар, и може да блесне на четврт-палубата на војната човек-на-. Тој може да го стори тоа и, во својство на адвокат или лекар, како да се вози во позлатена кочија. Но, О! Не мислам на неговото битие работи, освен ако не ќе донесе размачкана по вашето семејство, скандал на нашата Црква, и срам на Евангелието, кое тој може да убие, но не може да се научи.

Дали сме такви какви што сме разумни треба да сме, Второ, во однос на стекнатите донации Еве ова прашање (да претпоставиме дека имаме заедничко разбирање) лежи директно во рамките на својата сила. Но, во рамките на оваа, како и следните глави, чини ми се, не би се разгледа на сите, колку многу или колку малку се или одлични или неисправни. Јас би желба само секој човек кој го чита ова да се примени на себе. Сигурно некој во државата е неисправен. не сум човекот

Нека секој од нас сериозно да се испита. Дали јас, (1) Такво познавање на Светото Писмо, како него станува кој презема па да го објасниме на другите, дека тоа може да биде светлина во сите нивните патеки сум целосна и јасна слика на аналогија на верата, која е поим да ме води низ целиот Дали сум запознаен со неколку делови од Светото Писмо; со сите делови од Стариот Завет и Новиот На спомнувањето на било кој текст, знам контекст, а паралелно места Имам тој момент барем на добар Божествена, за да се биде добар textuary Дали знам граматичка изградба на четирите евангелија; на актите; од Посланијата; и јас сум

страница 491

господар на духовна смисла (како и буквално) на она што го прочитав Дали разберат обемот на секоја книга, и како секој дел од тоа се стреми кон неа Дали сум вештини за да се подготви на природен заклучоци deducible од секој текст Дали знам приговорите зголеми до нив или од нив од страна на Евреите, Deists, католиците аријанците, Socinians, и сите други sectaries, кои повеќе или помалку корумпирани или cauponize зборот на Бог Дали сум подготвен да даде задоволителен одговор на секое од овие забелешки и научив да се применуваат во секој дел од светите списи, како и различни состојби на моите слушатели бара

(2) Не разбирам грчки и хебрејски Инаку, како можам да ги преземе, (како и секој министер прави), не само за да се објасни книги кои се напишани во него, туку да ги бранат против сите противници Дали сум на милост и немилост на секој еден кој го разбира, па дури и се преправа дека за да се разбере, оригиналниот на кој начин можам да опровергавам изговор неговата можам да се разбере јазикот на Стариот Завет критички на сите да ги читам на англиски јазик еден од Давидовите псалми; или дури и на првата глава на Битие Дали се разбере јазикот на Новиот Завет Дали сум критичен господар на неа има доволно од тоа дури и да чита на англиски јазик во првата глава на Свети Лука Ако не е, колку години си го поминувам во I Колку училиште на Универзитетот и што сакам прави сите овие години не треба срам за покривање на моето лице

(3) Дали јас разбирам мојата канцеларија Дали јас длабоко се смета пред Бог ликот кој ја носам Што е тоа да биде амбасадор на Христос, пратеник од кралот на небото и да знам и се чувствуваат она што се подразбира во “гледање во текот на душите “на мажи”, како што тоа мора да даде сметка ”

(4.) Дали јас разбирам толку многу на профаното историјата како има тенденција да се потврди и да се илустрира на свети Дали сум запознаен со древни обичаи на Евреите и другите нации споменати во Писмото Дали сум надлежните знаење на хронологијата, дека барем што се однесува на светите списи, а јас сум јас досега (ако не подалеку) вешти во географијата, како да се знае состојбата, и да даде некои сметка, на сите значајни места наведени во него

(5) Дали сум толерантна мајстор на науки Сум поминала низ многу портата од нив, логика Ако не, јас не сум веројатно да се оди многу подалеку, кога ќе се сопнуваат на прагот. Можам да го разбере, за да бидат уште подобро за него да го имаат

страница 492

секогаш подготвени за употреба; па како да се применуваат од секое правило на тоа, кога повод е, речиси како природно како што се претвори мојата рака Дали јас го разбирам воопшто не се дури и расположенија и бројките погоре моето разбирање Не сум слабо настојуваат да ги покрие моите незнаење, од кои влијаат на се смееш на нивните варварски имиња може ли да дури и намалување на индиректен расположението на директна; на хипотетички да се категорични силогизам Наместо тоа, не мојот глупав немарност и мрзеливост ме направи многу подготвени да се верува, што малку wits и прилично господа тврди, “дека логиката е добро за ништо” Тоа е добро за ова во најмала рака, (каде што Разбирливо е,) за да ги натера луѓето да се зборува помалку; покажувајќи им како што е, а што не е, до точка; и како исклучително тешко да се докаже ништо. Дали јас разбирам метафизика; Ако не е длабочините на научниците, суптилностите на Скот или Аквински, уште првите зачетоци, на општите принципи, на кои корисни науката јас го освои толку многу за тоа, како да го исчистите мојот страв и се движат моите идеи под соодветни глави; толку колку што ми овозможува да чита со леснотија и задоволство, како и профит, д-р Хенри дела, Malebranche е “Барај по вистината”, и “Демонстрација на Битие и атрибутите на Бог” Д-р Кларк Дали јас разбирам природна филозофија Ако јас не се качил длабоко во неа, не сум вари општата основа на тоа Дали го совлада Gravesande, Keill, сер Исак Њутн Принципија, со својата “теорија на светлината и боите” со цел за тоа, ја ставив во некои акции на математички Am знаење јас господар на математичките ABC на евклидовите Елементи Ако не се качил досега, ако не сум како почетник, сепак, она што сум бил за откако дојдов од училиште

(6) сум запознат со отци; барем со оние преподобниот лица кои живееле во првите векови на Црквата читам одново и златниот остатоци од Клеменс Роман, на Игнатиј и Поликарп; и му ја давам едно читање, во најмала рака, на делата на свети Јустин Маченик, Тертулијан, Ориген, Клеменс Alexandrinus, и Кипријан

(7) Дали сум никакви познавања од светот учев мажите, (како и книги), и забележани нивните темперамента, максими, и начините научив да пазете се од луѓето; за да додадете мудрост на змија невиноста на гулаб Дали Бог ми даде по природа, или јас стекнати, секоја мерка на распознавање на духови; или на неговата близина сојузник, внимателност, ми овозможува на сите прилики да се земат предвид сите околности, и

страница 493

да се прилагодат и да се разликуваат моето однесување според различни комбинации од нив ми е работна сила никогаш да не биде груб или лошо воспитани; не треба да се неверојатно сакаат во добра одгледување можам да се обиде да го копирате по оние кои се еминентни за адреса и леснотијата на однесување сум јас (иако никогаш светлина или сериозно, или со збор или со акција, сеуште) љубезен и учтив начин на сите луѓе и направи јас ја изостави никој случај што е во моја моќ, и во согласност со мојот лик, на “веселат сите луѓе” со кого да разговараат “, за нивно добро за усовршување”

Ако јас сум сакаат дури и во овие најниска донации, ќе не често се жалат на сакаат Колку често треба ли да се движат во голема мера, и да биде далеку помалку корисни отколку што може да се! Колку повеќе јас страдаат во мојата корист, ако јас се потроши на можностите Јас еднаш имаше на себе запознавање со големи светла на антиката, Анте-Никејскиот Отци; или ако сум мрмореше далеку оние прекрасни часови каде што би можел да се направи себе си господар на науката! Како лошо мора Многу пати се одолговлекува, за сакате на помошта што сум vilely растура! Но, не е мојот случај е уште полошо, ако сум loitered далеку тоа време каде што јас треба да си совршенство со грчки и хебрејски би можел пред тоа биле критички запознаат со овие ризници на светото знаење. Но, тие сега се скриени од очите; Тие се блиску затворени, а јас не се клучни за да ги отворите. Сепак, не сум ги користи сите можни анализа за да се обезбеди дека тешка дефект, (колку што тоа може да биде испорачана сега), од страна на повеќето точни познавање на англискиот писмо Дали медитирам него и дење и ноќе Дали мислам дека (а со тоа и зборувам) од него “, кога ќе седнам во куќата, и кога ќе одиме по патот, кога ќе легнете, и кога ќе се крене” со ова значи не сум во должина оствари темелно познавање, како на света текст, па на својата буквална и духовно значење Инаку, како можам да се обиде да се укаже на другите во него Без ова, јас сум слеп водич, навистина! Јас сум апсолутно неспособни за учење Моето Стадо нешто што никогаш нема да си лекции; не повеќе способен да ја води душата кон Бога, тогаш јас сум за да владеат со светот.

2. А сепак постои поголема разгледување од онаа на подароци; повисока од било или сите од овие се приклучи заедно; на разгледување во поглед на кои сите надворешни и сите интелектуални донации исчезне во ништо. Дали сум како јас треба да биде, во врска со Божјата благодат, Господ Бог ми овозможи да се суди по правиот пат на ова!

страница 494

И, (1) Што ми беше намерата за преземање на мене оваа служба и службата на она што беше, во земајќи задолжен за оваа парохија, или како министер или помошник на парохијске свештеник тоа секогаш беше, а тоа е сега, целосно и исклучиво да Го слават Бога, и спаси душите Дали моето око биле одделно фиксиран на тоа, од почетокот до сега никогаш не бев, не сум сега, секоја смеса во мојата намера; било легура на baser метал Не сум или не сум, не мислеше на световна добивка; “Гнусна профитите”, како и условите што апостол Да бев во прво време, не сум сега, не секуларниот поглед без око да ги почитуваат или preferment на изобилство на доход; или, во најмала рака, на компетентност топол и удобен живот

За жал! мојот брат! “Ако светлината што е во тебе да биде темнина, тогаш каква ли ќе е темнината?” Беше удобен живот, тогаш, вашиот мотив за влез во Министерството и не ги одобруваат ова во лицето на сонце, и без еден црвило врз образ не можам да се споредат со Симон Магус; вие сте многу степени под него. Тој понуди да даде пари за дар од Бога, моќта се пренесува од Светиот Дух. Со ова, сепак, тој покажа дека тој го постави на повисока вредност на подарокот, отколку на парите што тој би се раздели со за тоа. Но, вие не; ќе се постави многу поголема вредност за парите отколку на дарот; толку пати дека не сакате, нема да прифати на дарот, освен ако парите оди со него! Владиката рече, кога ќе бил ракоположен “Примање ти Светиот Дух.” Но, тоа беше најмалку на вашите грижи. Ајде кој ќе ја добијат оваа, за да ги добијат парите, приходите на добар benefice. Додека вие министер на зборот и тајни пред Бога, тој го дава Светиот Дух на оние кои уредно ги прими: Значи тоа “, преку ваши раце”, исто така, “Светиот Дух е”, во оваа смисла, “дадени” сега. Но, вие треба малку грижа дали тој се биде или не; толку малку, дека ќе работи повеќе, да му даде не повеќе, или преку усните или рацете, и ако немаат повеќе пари за вашиот труд. О Симоне, Симоне! што светец Wert ти, во споредба со многу од најпознатите ценети личности сега во христијанскиот свет!

Да не било или од незнаење или намерно ме грешка. Јас не би “муцката на вол што treadeth од пченка.” Знам дека на духовната “работник”, исто така “, е достоен за неговата награда;” и дека, ако “ние сее до” стадото нашите “духовни работи,” тоа е се сретне дека ние “стил на нивната телесна работи.” Затоа јас не обвинуваат, не, не во било кој степен, на министерот

страница 495

земање на годишна плата; но јас ја обвинуваат бараат него,. blamable Работата е во тоа што има во него, како мотив, или било кој дел на мотивот, за влез во оваа света канцеларија.

Тука nigræ succus loliginis, hæc est

Ærugo Мера. *

Ако preferment, или чест, или добивка беше во окото, окото не е единствен. А Господ не знаеше медиум помеѓу еден и уроци. Око, затоа што не е еден е зло. Тоа е едноставен, изрече случај. Тој тогаш тоа има било кој друг дизајн во претпријатието или извршување на функцијата министер од чисто ова, да Го слават Бога и да го спаси душите, окото не е единствен. Од последица на тоа, тоа е зло; а со тоа и неговата “целото тело” мора да биде “полно со темница”. “Светлината која е во” него “е” многу “мрак”; темнината опфаќа сета душа; тој нема цврсти мир; тој нема благослов од Бога; и нема плод на неговата работа.

Тоа не е чудно што тие кои гледаат ништо лошо во тоа, гледам никаква штета во додавање на еден живот во друг, и, ако можат, друг со тоа, сепак си го брише устата, и рече: тие го имаат направено зло. Во првиот чекор, нивните очи не беше еден; Затоа ум беше исполнет со темнина. Значи, тие се сопнуваат на уште во истата кал, до своите нозе “се сопнуваат на мракот планини.”

Се изјасни, навистина, дека “мал живот не ќе се одржи големо семејство.” Одржување! Како тоа нема да ги облече “во пурпур и висон;” ниту да им се овозможи да си помине “раскошно секој ден:” Но, не ќе го живеете сега вас и твое обичен потребштини да си дозволи, па и conveniencies, на животот ќе не да се одржи во скромен, Кристијан едноставност која станува министер за Христос Тоа нема да ви се задржи во раскош и величественост, во домот, луксуз, во модерен сензуалност. Толку многу подобро. Ако вашите очи се отворени, без оглед на вашиот приход е, ќе бега од нив како од пеколот на огнот.

Тоа е се изјасни, Второ, “По тоа што имаат поголем приход, јас сум во можност да направи поголемо добро.” Но, се осмелуваат изјавувам, во присуство на Бога, дека тоа беше одделно со овој став, само за таа цел, што ќе бара поголем приход, ако не, сеуште се осудени пред Бога; окото не е единствен.

страница 496

затоа не си игра и да се избегне. Ова не е вашиот мотив за дејствување. Тоа не беше желба да прави повеќе добро, без разлика дали на душите и телата на луѓето; тоа не е љубовта Божја: (Знаеш дека не е, вашата совест е како илјада сведоци 🙂 Но, тоа е “љубовта кон парите” и “желбата на други работи”, која ќе анимирани во оваа трка . Значи, ако зборот на Бог е вистинит, вие сте во темнина уште: Таа го исполнува и ги опфаќа душата.

И ќе додадам, поголем приход не мора да значи капацитет да прави повеќе духовно добро. И ова е највисок вид на добро. Тоа е добро да се храни ги гладните, да ги дотераат голо: Но, тоа е многу поблагородна добро да се “спаси душите од мртвите” да “извади” лошите “брендови надвор од горење.” И тоа е она на што се невообичаено повика, и на кои сте се свечено вети дека “сите се наведнуваат вашите студии и напори.” Но, вие сте во никој случај не значи дека, дека, со додавање на втор живот на вашиот прв, ќе биде повеќе способен да прави добро во овој вид, отколку што ќе беше доколку сте изложени сите вашето време, и со сета своја сила, на прва стадото.

“Сепак, јас ќе бидам во можност да се направи повеќе временски добро.” Не сте сигурни, дури и за тоа. “Ако богатство се зголеми, се зголеми, со што ги јадат.” Можеби трошоците може да се зголеми proportionably со вашиот приход. Но, ако не, ако имаат поголема можност, ќе имате поголема подготвеност, да се прави добро Немате причина во светот да веруваат во тоа. Постојат илјадници случаи на спротивното. Колку помалку ќе има кога ќе имаме повеќе сила! Сега тие имаат повеќе пари, тие тоа го сакаат повеќе; кога тие имаа малку, тие не ја “трудољубивост задоволство да им даде на тоа малку;” но бидејќи тие имале многу, тие се толку далеку од “давање plenteously”, дека тие тешко можат да си дозволат да им даде на сите.

“Но, од страна на мојот има уште еден живот, Тврдам вреден човек, кој инаку би можеле да сакате потребштини за живот.” Јас одговарам, (1) Дали ова е вашата цел и единствен мотив во барањето на другите живи Ако не, оваа молба не ќе ти е јасно од обвинението; окото не е единствен. (2) Ако е, може да ја стави надвор од спорот; можете да познавате одеднаш чистотата на вашата намера: – Направете дека вредни човек ректорот на еден од своите парохии, и ќе се јасни пред Бога и човекот.

Но, она што може да се изјасни за оние кои имаат две или повеќе стада, и се грижи за ниту еден од нив кои само гледам во нив

страница 497

сега и тогаш за неколку дена, а потоа отстранете на лесен далечина, и велат: “Душо, имаш многу добра, приготвени за многу години, се леснотија ти, јадат, пијат и се веселат”

Пред неколку години бараше обичен човек “, не треба тој што Ме јаде стадото, да јаде од млекото на стадото” Тој одговори: “. пријател, имам никаква забелешка на тоа Но што е тоа за оној што не . хранат стадото тој стои на далечната страна на живата ограда, и се храни со себе Тоа е уште еден кој се храни со млеко и треба тој да имаат млекото на стадото Што можеш ти кажам за него: “Вистина, ништо; и тој ќе мора ништо да се каже за себе, кога големиот Пастир ќе изрече дека само казната “врзуваат” непрофитабилен слуга “рацете и нозете, и го фрлија во надворешниот темнината”.

Имам живееја подолго на оваа глава, затоа што право намера е првата точка на сите, а најмногу е потребно на сите; доколку сакате на тоа не можат да бидат обезбедени од страна на било каков друг. Тоа е поставување на ред; грешка никогаш да не се менува, освен ако не се врати на местото од каде што дојде, и го постави во право. Поради тоа е невозможно да се постават премногу голем стрес врз еден око, чиста намера; без кој сите се нашата жртва, нашите молитви, проповеди и тајни, се мерзост на Господа.

Јас не може да го разреши овој важен член, без да се допира на едно нешто повеќе. Колку се директно засегнати во него, тоа им го оставам да ги испитува срцата.

Сте се населиле во дневна или curacy за некое време. Вие сте сега се случува да го разменат за друг. Зошто го правиш тоа за што причина не ви се допаѓа ова, пред поранешниот вашата дневна или curacy “Зошто, имав но педесет фунти годишно, каде што беше порано, и сега ќе има сто.” И дали е ова вистина вашиот мотив за постапување вистинската причина зошто да се направи размена “Тоа е: а не тоа е доволна причина” Да, за народите; но не и за оној кој се нарекува себеси христијанин.

Можеби повеќе бруто занес од ова никогаш не беше уште се познати и на земјата. Таму оди оној кој е овластена да биде амбасадор на Христос, пастир на која никогаш не умира души, чувар во текот на Израелот Божји управител на тајните кои “ангелите сакаат да се погледне во.” Каде е тој оди “во Лондон, во Бристол, на Нортхемптон”. Зошто тој оди таму “За да добиете повеќе пари.” Толерантна причина за

страница 498

возење стадо телиња на еден пазар, а не на другите; иако ако drover го прави тоа без било подалечно поглед, тој делува како народите, не е христијанин. Но, што е причина за напуштање на бесмртни души, врз кои беа направени во Светиот Дух ќе Менхетен! И уште ова е мотивот кој не само што влијае во тајност, но се признава отворено и без руменило! Не, тоа е оправдано, оправдано, застана во одбрана; и тоа не само неколку луѓе, тука и таму, кои, наводно, се ништовни и на побожност и срам; но според бројот на навидум религиозни луѓе, од едниот крај на Англија со другите!

(2.) Дали сум, второ, како јас треба да биде, во врска со моите чувства бидам земен од една, и ракоположен за мажите, во работите кои се однесуваат на Бога. Стојам помеѓу Бога и човекот, од страна на органот на големиот посредник, во најблиската најмногу endearing однос и на мојот Творец и на моите колеги-суштества. Дали сум соодветно со оглед на моето срце на Бога, и на браќата ми за негово Дали сакам Бог со сета моја душа и сила и мојот сосед, секој маж, како мене Дали оваа љубов ме проголта, поседуваат ме целина, ја конституираат мојата радост и среќа Дали тоа се анимираат сите моите страсти и темперамента, и регулирање на сите мои моќи и способности Дали е изворот кој доведува до сите мои мисли, и управува сите мои зборови и дела Ако го прави тоа, не ме служат, а на Бога биде пофалби! Ако тоа не се случи, “Боже, биди милостив кон мене грешниот!”

Во најмала рака, се чувствувам таква загриженост за слава на Бога, и таква жед по спасение на луѓето, дека јас сум подготвен да се направи нешто, но спротивно на мојата природна склоност да се дел со ништо, но пријатно за мене , да страда ништо, но тешка за крв и месо, така што може да се спаси еден душата од пеколот е ова ми владејачката темперамент на сите времиња и во сите места Дали тоа го прават сите мои труд светлина Ако не, каква досада да е таа! каква неблагодарна работа! Дали воопшто не е далеку подобро да се одржи на плуг

Но, тоа е можно ова да ми биде владејачката темперамент, ако јас се уште го сакам светот Не, секако, ако јас “сака светот, љубовта на Таткото не е во” мене. Љубовта Божја не е со мене, ако јас сакам пари, ако сакам задоволство, т.н., или пренасочување. Ниту е во мене, ако јас сум љубител на чест и слава, или на облека, или на добро јадење и пиење. Не, дури и мрзеливост, или љубовта на леснотија, не е во согласност со Божјата љубов.

Што суштество, тогаш е лакоми, амбициозен, на

страница 499

луксузни, на мрзеливост, диверзија-љуби-сè свештеник! Дали е тоа било чудо што неверство треба да се зголеми, каде што еден од овие може да се најде дека многу, споредувајќи нивниот дух со својата професија, треба да го похули дека достоен име при што тие се нарекуваат Но, “Тешко кон него од страна на кого иде дело! Тоа беа добро за тој човек, да не се родил. ” Сега се добри за него, а не треба да продолжи да го сакатите надвор од патот “, кој се обеси воденички камен на вратот и го фрлија во длабочината на морето!”

(3) може да не вас, кои се на подобар дух се разгледа, Трето, сум како јас треба да биде во врска со мојата пракса сум јас, во приватниот живот, целосно посветени на Бога Дали сум склон кон оваа работа, – да се направи во секој момент “не мојата волја, туку волјата на оној што ме испрати” Дали јас внимателно и одлучно да се воздржува од секое зло слово и добро дело “од секој вид на зло” од сите рамнодушен работи, кои би можеле да се постават на камен -block во начинот на слабите Дали сум ревносен на добри дела, како што имам време, можам да им правиме добро на сите луѓе, и дека во секој вид, а во толку голем степен што сум способен

Како можам да се однесуваат во јавни работи whereunto ме викаат, – според мое пастирски карактер сум јас “шема” во мојата “стадо, со збор, во однесувањето, во љубовта, во духот, во верата, во чистота” е мојата ” зборот “мојот секојдневниот разговор,” секогаш во благодатта, “секогаш” се состанат за да благодат на слушателите “Дали моето однесување соодветни на достоинството на мојот повик Дали одиме како што и Христос одеше Дали љубовта на Бога и човекот не само да ги пополните моето срце, но ги прикаже преку целиот мој разговор е духот, темперамент, која се појавува во сите мои зборови и постапки, како што ми дозволува да се каже со понизен смелост, овде “бидете следбеници на мене, како што јас сум на Христос” Дали сите кои имаат духовно расудување се знаење (судејќи на дрвото од нејзините плодови) дека “животот што сега го живеам, живеам со верата во Синот Божји,” и тоа во сите “едноставноста и побожно искреност имам мојот разговор во светот” Дали сум exemplarily чисти од сите световни желби, од сите грд и залудно чувства е мојот живот еден континуиран трудот на љубовта, еден тракт на фалејќи Бога и помагање направи човек јас во се види “Оној кој е невидлив” И “гледајќи со откриено лице славата на Господ,” сум “промени во истата слика од слава во слава, преку Духот на Господ”

страница 500

Браќа, не е ова нашиот призив, како што и ние сме христијани; но повеќе еминентно како што се министри на Христос и зошто (Јас нема да кажам, дали се падне на кратко, но зошто) сме задоволни со опаѓање на толку кратко за тоа Дали има потреба поставени врз нас, на тонењето бескрајно под нашите повикувајќи Кој Он бара тоа во наши раце Секако, а не тој со чиј авторитет ние министер. Зарем тоа не е неговата волја истите во однос на нас, како во однос на неговата прва амбасадори не е љубов, и не е во неговата моќ, се е исто, како што беа во античкиот дена не знаеме, дека Исус Христос “е ист вчера, и за-ден, и за секогаш “Зошто тогаш не може да ви биде како” горење и како сјае светла “, како и оние кои блескаше пред седумнаесет века Дали сакаш да се причестуваат на истата гори љубов, исто Shining светост сигурно ќе се направи. Вие не може да не биде разумен тоа е најголемиот благослов што може да се доделува на секое дете на човекот. Дали го дизајн; имаат за цел во него; “Притиснете на” ова “знак на наградата на горното призвание од Бога во Исуса Христа” Дали постојано и искрено се молиме за тоа, тогаш, како што е жив Господ, ќе ги постигне. Само да се молиме, а “остани во Ерусалим, додека не биде надарен со сила одозгора”. Дозволете ни да продолжи и во сите прописи на Бога, особено во медитација на својот збор “, во себе негирање и преземањето на својот крст секој ден,” и “, како што имате време, прават добро на сите луѓе;” а потоа сигурно “големиот пастир” на нас и нашите стада “ќе ни прават совршена во секоја добра работа да се направи неговата волја, и да работат во сите нас што е добро благоугодно пред Него!” Ова е желба и молитва

Брат и слуга,

во нашиот заеднички Господ,

Џон Весли.

ЛОНДОН, 6 февруари 1756.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.