Здрав разум од страна

на Томас Пејн

На монархијата и наследната сукцесија

http://www.ushistory.org/Paine/commonsense/sense3.htm

ЧОВЕШТВОТО беше изворно е еднаква во редот на создавањето, еднаквост може да биде само од неколку последователни околност: разликите на богатите и сиромашните може во голема мерка да се изнесува, и тоа без да се прибегне кон суровата лошо звучи имиња на угнетување и алчноста. Угнетувањето е често последица на тоа, но ретко или никогаш средствата за богатство; и од среброљубието макар што ќе се зачува еден човек од тоа да биде necessitously сиромашните, тоа обично го прави премногу timorous да бидат богати.

Но постои уште една и голема разлика за која може да се додели без вистински физички или религиозни причини, а тоа е разлика од мажите во KINGS и предмети. Машки и женски се одлики на природата, добри и лоши разликите на Небото; Но, како дојде раса на луѓе во светот, за издигнат над останатите, и се разликува како некои нови видови, вреди да се истражува, и дали тие се средства за среќа или несреќа на човештвото.

Во раните векови на светот, според хронологијата Писмото немало цареви; како последица на што беше, немаше војни; тоа е гордоста на царевите кој фрла луѓето во конфузија. Холандија, без истеруваат ужива поголем мир за оваа минатиот век од било кој од нејзините монархиски влади во Европа. Антиката фаворизира Истата забелешка; за мирен и руралниот живот од првите патријарси имаат пргав нешто во нив, што исчезнува кога ќе дојде до историјата на еврејскиот кралското семејство.

Владата од страна на кралевите прв пат е воведен во светот од страна на незнабошците, од кого синовите Израилеви копирани обичај. Тоа беше најпросперитетните изум на ѓаволот некогаш се постави на нога за промоција на идолопоклонството. Поганите платени божествени почести на нивните починати цареви, и на христијанскиот свет им го подобри на планот од страна прават истото да живеат со нивните блиски. Како безбожна е насловот на свето височество примени на црв, кој во средината на неговиот сјај се распаѓа во прав!

Како да се воздига еден човек толку многу над останатите не може да се оправда за еднакви права на природата, па ниту тој може да се брани на авторитетот на Светото Писмо; на волјата на Семоќниот како што е најавено од страна на Гидеон, и пророкот Самоил, јасно ги одобрува владата од страна на кралевите.

Сите анти-монархистички делови од Светото Писмо се многу глатко површно разгледана во монархистички влади, но тие несомнено заслужува вниманието на земјите кои имаат нивните влади допрва треба да се формира. “Рендерирање до Цезар нешта кои се на Цезар” е Писмото доктрина на судовите, но тоа не е знак на поддршка на монархистичка власт, за Евреите во тоа време беа без цар, и во состојба на vassalage до Римјаните.

Во близина на три илјади години поминаа, од сметката Мозаик на создавањето, додека Евреите во рамките на националната заблуда бара крал. До тогаш нивната форма на власт (освен во исклучителни случаи кога Семоќниот испречи) беше еден вид на Републиката, спроведено од страна на судијата и племенски старешини. Кралевите немале овци, и се одржа грешно да се признае било се под тој назив, но Господ Саваот. И кога еден човек сериозно се одразува на идолски почит која се плаќа на лицата на царевите, тој не треба да се прашувам што Семоќниот, некогаш љубоморни на неговата чест, треба да одобруваат форма на влада која толку impiously инвазија на право на Небото.

Монархијата е рангирана во Светото Писмо како еден од гревовите на Евреите, за кои проклетство во резерва се осуди против нив. Историјата на таа трансакција е во вредност од присутните на.

Децата на Израел се угнетувани од страна на Мадијамците, Гедеон маршираа против нив со мала армија, и победата thro “божественото интерпозиција одлучи во негова корист. Евреите, elate со успех, и припишувајќи го на генералски чин на Гидеон, предложи правејќи го царот и рече: “Владеј Ти над нас, ти и твојот син и синот на синот твој.” Тука беше искушение во нејзината потполност степен; само не е царството, но наследна еден; но Гедеон во побожноста на душата одговорил: “Јас нема да владее со вас, ниту мојот син ке владее над вас. Господ нека владее со вас.” Зборови не треба да се поексплицитни: Гидеон не му се намалува за чест, но denieth нивното право да го даде; ниту причинува ги комплимент со измислени изјавите на неговата благодарност, но во позитивен стил на пророк ги обвинува незадоволство во нивната вистинска Суверен, кралот на небото.

Околу сто и триесет години по ова, тие повторно паднаа во истата грешка. На копнеж кој Евреите се имаа за идолски обичаите на незнабошците, е нешто крајно неодговорни; но така беше, дека врска одржи на недоличното однесување на Самоил два сина, кои беа intrusted со некои световни грижи, тие дојдоа во ненадеен и Шумен начин на Самуила и рече: “Еве, ти си стар, и тие синови не одат по Твоите начини, сега ни цар за да ни суди, како сите други народи се направи. ” И тука не може да се забележи, но дека нивните мотиви беа лоши, односно. дека тие би можеле да бидат како кон другите народи, i. д. незнабошците, а нивната вистинска слава лежи во се колку за разлика од нив што е можно. “Но, она што се допаѓаше на Самоил кога тие рекоа, да ни даде цар за да ни суди, и Самуел се помоли на Господа, и Господ му рече на Самуила: послушаш гласот на народот во сето она што го велам, бидејќи тие имаат не те отфрлија тебе, но тие ме отфрли, дека не треба да царувам над нив. Според сите работи кои тие го имаат направено од денот, кога ги изведов од Египет, дури до денес, со што тие ме оставија и служат на други богови: така што тие се, исто така, за тебе а сега послушаш гласот, howbeit, протестираат свечено на нив и да им покажеме на начин на кралот, кој ќе царува над нив “, односно не на било особено кралот, но општ начин. на кралевите на земјата која Израел, па со нетрпение копирање после. И покрај големата оддалеченост на време и разликата на манири, ликот се уште е во мода. “А Самоил, рече сите зборовите на Господ му рече на народот, што се бараше од него крал. А тој рече: Ова ќе биде начинот на кралот, кој ќе царува над вас. Тој ќе ја преземе вашите синови и ги именува за себе за колите негови и да биде негова коњаниците, а некои треба да се работи пред колите негови “(овој опис, се согласува со овој начин на импресивен мажи)”, а тој ќе го постави началниците над илјадници и началниците над педесеттите години, ќе ги постави за да ја избришете неговата земја и за искористување на својата жетва, и да се направи својот инструменти на војната, и инструменти на коли, и тој ќе ги преземе вашите ќерки да бидат слатки, и да биде готвачи, и да печат леб “(ова го опишува сметка и луксузни, како и угнетување на кралевите) “, и тој ќе ги преземе вашиот полиња и виногради ви и вашите маслиново дворовите, дури и најдобрите од нив, и да им даде на своите слуги. и тој ќе ги преземе десетина од семе, и на вашата лозја, и да даде ги своите офицери и на своите слуги “(од кои можеме да видиме дека митото, корупцијата, и фаворизирање, се стои пороците на кралевите)” и ќе ги преземе десетина од твоите луѓе службеници, а вашиот слугинката службеници, и вашиот goodliest млади мажи, а вашиот магариња, и ги стави во својата работа, и тој ќе биде во десетина од вашите овци, и вие ќе бидете слуги, и ќе плаче во тој ден, бидејќи на вашиот цар што вие школка ја одбрале, и Господ не ќе го слушнете во тој ден. ” Ова придонесува за продолжување на монархијата; ниту што прават ликовите од ретките добри кралеви кои живееле од, или да се посвети на насловот, или искорени грешноста на потекло; високата панегирик на Давид не презема ништо за него официјално како крал, туку само како еден човек по сопственото срце на Бога. “Народот сепак одбил да го послуша гласот на Самуил, и им рече: Не, но ќе има цар над нас, тоа може да биде како сите народи, и нашиот цар може да ни се суди, и излезе пред нас, ги води нашите битки. ” Самоил да преговара со нив, но да нема цел; го постави пред нив својата неблагодарност, но сите не ќе имаат корист; и да ги гледа целосно свиткана на нивните глупости, тој извика: “Јас ќе се јавите на Господа, и Тој ќе ги испрати громови и дожд” (која тогаш беше казна, се во време на жетва на пченицата) “што можете да видите и види дека светот ви е голема, што ги прави пред очите на Господа, ќе побара од вас крал. Затоа Самоил извика кон Господа, и Господ го испрати громови и дожд во тој ден, и сите луѓе во голема мера се бојат од Господа и Самуила . И сите луѓе, рече на Самуила: Молете се за твојот господ Господа, твојот Бог, дека нема да умре, затоа што имаме придаде гревовите ова зло, да побара на кралот “. Овие делови од Светото Писмо се директни и позитивни. Тие признаваат дека нема несигурна градба. Дека Семоќниот ја има тука влезе својот протест против монархистичка власт е точно, или од Писмото не е точна. И еден човек има добра причина да се верува дека таму е толку многу на kingcraft како поповштината во задржување на Писмото од јавноста во папскиот земји. За монархијата во секој случај е папството на владата.

На злото на монархијата ние да се додаде дека на наследната сукцесија; и како прв е деградација и олеснување на себе, па вториот, тврди дека како прашање на право, е навреда и наметнување на своето потомство. За сите мажи се првично еднакви, никој од раѓање би можеле да имаат право да го поставите своето семејство во постојана предност пред сите други за секогаш, и макар што и самиот може да заслужуваат некои пристоен степен на почести од неговите современици, но неговите потомци може да биде премногу недостоен да ги наследат. Една од најсилните природни доказ за глупоста на наследни право во кралевите, е дека природата ги отфрла, во спротивно таа не би толку често ја претвори во потсмев, со давање на човештвото магаре ЗА лав.

Второ, како што никој не на прв можат да имаат било која друга јавна почести од се доделува врз него, па даватели на овие почести може да немаат моќ да го подарите на правото на потомство, и покрај тоа што може да се каже “Ние избираме што главата, “тие не може без очигледна неправда за нивните деца се каже” дека вашите деца и вашите деца, децата ќе царува над наш засекогаш. ” Поради таквиот паметно, неправеден, неприродни компактен сила (можеби) во следниот ред ги стави под власт на непријателските или будала. Повеќето мудреци во нивните приватни чувства се третираат било наследно право за непочитување на судот; сепак тоа е еден од оние зли дела, што кога еднаш воспоставена, не е лесно да се отстрани: многу достават од страв, други од суеверието и помоќни дел акции со кралот пљачкосувањето на одмор.

Ова е мислејќи на присутни трка на кралевите во светот да имаат чесен потекло: при што е повеќе од веројатно дека, ние може да ги тргнеме на темно покривање на антиката и трага нив на нивниот прв пораст, треба да се најде на првата од нив ништо подобро од главниот главорез на некои немирни банда, чии дивјак начините на надмоќност во лукавство го добива титулата главен меѓу јанкесеџите; и кои со зголемување на власт и продолжување на неговата depredations, потиснати во тивка и беспомошни да се купат нивната безбедност со чести придонеси. Сепак, неговите избирачи можат да имаат поим за давање на наследни право на неговите потомци, бидејќи таквата постојана исклучување на себе не е во согласност со слободна и воздржани принципи што по професија да се живее. Затоа, наследната сукцесија во раните векови на монархијата не може да се случи како прашање на барање, туку како нешто повик или надополнуваат; но како малку или без евиденција беа преживеани во тие денови, историјата на traditionary stuff’d со бајки, тоа е многу лесно, по прекин од неколку генерации, му помогнаа на некои суеверни приказна погодно темпиран, Мухамед-како, да ставам наследна право одредување на грлата на вулгарен. Можеби нарушувања кои се загрозени или би го загрозиле, по смртта на еден лидер и изборот на нова (за изборите меѓу лумпена не може да биде многу уреден) предизвика многу прво да се фаворизираат наследни претензии; по што значи тоа се случи, како што ке се случи, бидејќи, дека она што на прв беше доставен до како погодност потоа била тврди како право.

Англија од освојувањето познал некои неколку добри монарси, но преполни под многу поголем број на лоши: Сеуште никој во своите сетила може да се каже дека своето барање под Вилијам Освојувачот е многу чесни еден. Францускиот копиле слетување со вооружена Banditti и да се етаблира крал на Англија против согласност на староседелците, е во обична смисла многу никаква rascally оригиналот. Тоа, секако, има нема божество во него. Сепак, тоа е потребно да се трошат многу време во изложување на глупоста на наследни право; ако има било какви толку слаби што да веруваат во тоа, нека promiscuously се поклони на магаре и лавот, и добредојде. Јас ниту го копирате нивните смирение, ниту пак да го наруши нивната посветеност.

Сепак, јас треба да биде среќен да се запрашаме како тие се претпостави кралеви дојде на прво место? Прашањето признава, туку на три одговори, односно. или од страна на многу, по изборите, или од узурпирање. Ако првиот крал беше донесена од страна на многу, тоа се воспоставува преседан за следната, која го исклучува наследната сукцесија. Саул беше од многу, но сепак на ред не е наследна, ниту пак се чини од таа трансакција дека постои било каква намера некогаш треба. Ако првиот крал на било која земја беше од изборите, што исто така ја воспоставува преседан за следната; за да се каже, дека правото на сите идни генерации е одземен, со самиот чин на првиот избирачите, во нивниот избор не само на царот, но на едно семејство од Кралеви засекогаш, зарем нема паралела во или надвор од Светото Писмо, но доктрината на прародителскиот грев, кој претпоставува слободната волја на сите луѓе изгубени во Адам; и од тој однос, а тоа ќе се признае на ниедна друга, наследната сукцесија може да се изведе без слава. за што во Адам сите згрешија и како и во првиот избирачите сите мажи почитуваат; како и во еден на сите луѓе биле подложени на сатаната, и во другиот случај суверенитет; како што е нашата невиност е изгубена во првиот, и нашата власт во последните; и како и да не оневозможи од повторно преземање на некои поранешни државни и привилегија, тоа unanswerably следува дека првородниот грев и наследната сукцесија паралели. Dishonourable ранг! неславен врска! уште најсуптилните софист не може да произведе juster компарација.

Што се однесува до узурпација, никој не ќе биде толку жилав како да го брани, и дека Вилијам Освојувачот бил узурпатор е факт не треба да се противречи. На обичен вистината е, дека староста на англиската монархија нема да сноси гледа во.

Но, тоа не е толку многу на апсурдноста на злото на наследната сукцесија кој се однесува на човештвото. Дали со него се обезбедува трка на добри и мудри луѓе со тоа ќе се печат на Божјиот авторитет, но како што ја отвора вратата на глупави, злите, и неподобните, тоа има во него, природата на угнетување. Мажите кои гледаат на себе роден да владее, а другите да ги почитуваат, наскоро се зголеми дрска. Избрани од остатокот на човештвото, нивните умови се на почетокот отруени од значење; и светот тие дејствуваат така се разликува материјално од светот во целост, дека тие имаат, но малку можност да се знае точно на своите интереси, и кога ќе успее во власта се често повеќето неуки и неспособни за било кој во текот на територии.

Друга зло кое присуствува на наследната сукцесија е дека на престолот е предмет да се поседува од страна на малолетник во било која возраст; сите кое време регенството дејствува под превезот на кралот имаат секоја можност и поттик да се изневери нивната доверба. Иста национална несреќа се случува кога царот истрошени со возраста и немоќ влегува во последната фаза од човечката слабост. Во двата случаи јавноста станува плен на секој miscreant кои може да подесувате успешно со глупости или на возраст од детството.

Најверодостојните молба, Кој што некогаш бил понуден во корист на наследната сукцесија е дека ќе го зачува народ од граѓански војни; и беа тоа вистина, тоа ќе биде тешка; со оглед на тоа што е на повеќето голи лице лажноста наметнати некогаш врз човештвото. Целата историја на Англија се откаже факт. Триесет и кралеви и две малолетни владеел во тој расеан Британија од освојување, во кое време имало (вклучувајќи револуцијата) не помалку од осум граѓански војни и востанија деветнаесет. Затоа, наместо да придонесува за мир, тоа го прави против него, и го уништува самата основа изгледа да застане на.

На натпреварот за монархија и наследство, меѓу куќите од Јорк и Ланкастер, поставени Англија во една сцена на крв за многу години. Дванаесет стан битки покрај престрелки и опсади се водеа меѓу Хенри и Едвард. Двапати беше Хенри затвореник на Едвард, кој од своја страна е затвореник на Хенри. И толку неизвесна е судбината на војната и темперамент на еден народ, кога ништо друго освен лични работи се основа на кавга, дека Хенри бил однесен во триумфот од еден затвор во палатата, а Едвард должен да лета од палатата на туѓа земја; сепак, како ненадејна транзиции на темперамент ретко се трајни, Хенри во неговата смена е управувано од престолот, и Едвард повторно повика за негов наследник. Парламентот секогаш по најсилната страна.

Овој натпревар започна во времето на владеењето на Хенри Шести, а не е целосно изгаснат до Хенри Седми, во кои беа обединети семејствата. Вклучувајќи период од 67 години, односно. 1422-1489.

На кратко, монархијата и ред се поставени (само не оваа или онаа царство), но светот во крвта и пепел. ‘Tis форма на влада, која на Божјото Слово носи сведоштво против, а крвта ќе го придружуваат.

Ако ние се распрашува во бизнисот на кралот, ќе најдете дека во некои земји може да има ништо; и по sauntering далеку својот живот без задоволство на себе или предност на нацијата, се повлече од местото на настанот, и да ја напуштат нивните наследници да одат по истиот празен круг. Во апсолутни монархии целата тежина на бизнис цивилни и воени лежи на кралот; децата на Израел во нивното барање за крал ја повика оваа молба “, дека тој може да ни се суди, и излезе пред нас и ги води нашите битки.” Но, во земјите каде што не е ниту судија, ниту обвинител, како и во Англија, еден човек ќе се чуди да се знае што е негов проблем.

Поблиску која било влада пристапи на Републиката, помал број од деловните има за цар. Тоа е малку тешко да се најде соодветно име за владата на Англија. Сер Вилијам Мередит го нарекува Републиката; но во неговата сегашна состојба е недостоен за името, бидејќи корумпираните влијание на круната, со тоа што сите места на располагање, зарем толку успешно ги проголта моќ, и јаде надвор на силата на Долниот дом (на републиканците учество во уставот) објави дека владата на Англија е речиси како монархистички како онаа на Франција или Шпанија. Луѓето им се излезе со имиња без да ги разберат. За “TIS на републиканците, а не на монархистички дел од Уставот на Англија која Англичаните слава, односно. слободата на изборот на Долниот дом од надвор од своето тело – и тоа е лесно да се види дека кога републиканецот доблести не успеваат, ропство се развива. Зошто е уставот на Англија болен, но бидејќи монархија ке отруен на Републиката; Круната ке обземени ризница.

Во Англија истеруваат малку повеќе да се направи отколку да се направи војна и подарите места; кои, во обична смисла, е да се empoverish нацијата и го стави заедно од страна на ушите. А прилично бизнис навистина за еден човек да му биде дозволено Осумстотини илјади фунта годишно и се поклони во зделка! На повеќе вредност е еден чесен човек за општеството, и во очите на Бога, од сите крунисан лумпена кои некогаш живееле.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.