Исландската Тековни Исток

Јоана Gyory, Артур Џ Маријано, Едвард Х. Рајан

http://oceancurrents.rsmas.miami.edu/atlantic/east-iceland.html

currents

Тековни Исток Исланд, како што се претставени од страна на Маријано Глобална Површина Брзина Анализа (MGSVA). Источниот Исланд Тековни носи ладна вода на југ од Норвешкото Море кон Исланд, а потоа на исток, по должината на арктичкиот круг. Протокот bifurcates, со една гранка оди на север и една гранка ќе исток. Кликни тука за пример парцели на сезонски просек.

Водотеците во главно надесно околу Исланд. Топлата Северноатлантскиот Лебдат Тековни доведува до Irminger Тековни јужниот дел на Исланд. На Irminger тековната патува по западните и северозападните брегови додека не ги исполни поларните вода на Источна Гренланд струја. Оваа нова комбинација на вода маси потоа тече по должината на источниот брег, како на Исток Исланд струја, или EIC (Helland-Хансен и Нансен 1909; Malmberg и Kristmannsson 1992 година; Kalvas и Кауцки 1998). Кога го достигне најисточната точка надвор Исланд, тековната одделува од брегот и тече кон исток по должината на Исланд, Фарските гребен како Исланд, Фарските фронт (Pistek и Џонсон 1992). На предната страна, кој се наоѓа на околу 64.3 ° N, одвојува југ тече вода од нордиските морињата и северно-атлантската тече води (Перкинс et al. 1998).

Откако тоа се остава на брегот на Исланд, EIC останува bathymetrically управува како што тече по должината на северната страна од Исланд, Фарските гребен (IFR) (Хопкинс 1991). Сепак, IFR веројатно нема директно да предизвика EIC да се сврти кон исток, бидејќи сегашната е длабоко помалку од 300 метри, додека IFR е целосно дефинирана, на длабочина од 500 метри. Само една третина од сртот има длабочините помалку од 350 метри. Хопкинс (1991) обезбедува друго објаснување за поделба: градиент густина што повторно упатува geostrophic проток. Механизмот е како што следува: Норвешката Irminger Тековни носи Irminger Атлантик вода на југозападниот брег на Исланд. На Irminger Тековни превезува го надесно кон северниот брег на Исланд, каде се лади и освежува како што се меша со Арктикот и поларни води, формирање на EIC. Од ЕИЦ продолжува да ги следи брег на Исланд се додека не ја достигне својата најисточната точка, каде што на тековната повторно се соочува со Северноатлантскиот вода. Меѓутоа, бидејќи ЕИЦ е многу поладна, исто така е покомпактна од Северноатлантскиот вода. како резултат на разликата север-југ густина насочува протокот на копно и на исток (Хопкинс 1991). Од Исланд, Фарските гребен, кој се протега од Исланд со Фарски Острови, претставува физичка бариера која го ограничува мешање на свежо, ладно (1,8-8 ° C), водите во близина на Исланд и солена, топла (4-11 ° C) водите на Северно-атлантската (Грифитс 1995 година; Malmberg и Kristmannsson 1992 година; Kalvas и Кауцки 1998). Самиот пред Исланд, Фарските исто така го спречува размената на овие води (Грифитс 1995).

капакот на мраз често се наоѓаат во поголем дел од Источна Исланд Тековни го прави тешко за истражувачите да се распоредат безделници во областа (Пулен et al., 1996). Затоа, проценките на брзина и транспорт на струјата се ограничени. Според една проценка доаѓа од Стефансон (1962), кој студирал на тековната надвор од северозападниот и североисточниот брег на Исланд. Користење на 1 ° C изотерма да претставуваат ЕИЦ, Стефансон добиено превоз од 0,64 Св надвор Kogur на северозапад и транспорт на 1,03 Св надвор Sletta на североисток. Стефансон исто така, покажа дека варијациите во источниот дел се во директна корелација со варијации на запад, и дека разликите меѓу двата дела беа главно константна. Споредбата на брзина на проток добиени од динамична висина пресметки со оние кои се мери со лебдат шишиња вода и масовно следење резултираше со просечна брзина на проток од околу 6 см s-1 (Стефансон 1962; Хопкинс 1991).

Формирањето на површината на мразот зависи од соленоста на горните 100 метри вода колона. Ако овој слој има соленост помалку од S = 34,7, мраз може да се формира, бидејќи водата не е доволно густа да convect. Соленоста поголема од S = 34,8, од друга страна, им овозможува струење со доволно топлина флукс да се задржи на површината без мраз. Така, стапката на покриеност мразот северно од Исланд зависи од соленоста на ЕИЦ, пак, зависи од исток транспорт на Гренланд Поларните вода од Гренланд Тековни Исток и на север транспорт на Irminger Атлантик вода од страна на Северна Irminger струја (Хопкинс 1991) . Источниот Исланд Тековни разликува не само во ледената покривка, но, исто така, во кохерентноста на својот тек. Според Стефансон (1962), јадрото на EIC најчесто следи рокот на пауза и да се прошири до барем длабочина (околу 200 м). Меѓутоа, бидејќи на исландски брег е сосема неправилни, сегашната не секогаш тече без проблеми; постојат југ и на север екскурзии кои се во согласност со рокот на батиметрија (Хопкинс 1991).

Источниот Исланд себе Тековни предизвикува варијабилност во околните води. Според Blindheim et al. (2000), од ЕИЦ може да биде поважно отколку што се мислеше во создавањето варијабилност во масите на водата во нордиските Море. Од ЕИЦ може да влијае на позицијата на Арктикот фронт, кој го дели Норвешка Атлантскиот Тековни и арктичките води на запад. Варијации на обемот на арктичките води дека EIC превезува меѓу Исланд и Јан Мајен може да доведе до големи промени во позицијата на Арктикот фронт (Blindheim et al., 2000). Од ЕИЦ, исто така, игра важна улога во одредувањето на положбата и наклонот на Исланд, Фарските фронт. Се одржува на западниот крај на фронтот во повеќе јужно ширина, и го зголемува наклонот на предната страна (Грифитс 1995). Големи нарушувања во Исланд, Фарските фронт понекогаш се случи во близина на Исланд крајбрежје студена вода во текот на полица Исланд навлезат на југ и во непосредна близина Атлантикот води навлезат север. Оваа конфигурација резултати во голем циклус во предниот дел на околу 64.5 ° N, 11 ° W (Pistek и Џонсон 1992). Според Хансен и Meincke (1979), со пет-годишна студија на предните покажа дека јамка беше карактеристичен, високо променлива функција (Pistek и Џонсон 1992).

референци

Blindheim, Ј, В. Borokov, Б. Хансен, S.A. Malmberg, W.R. Turrell и S. Osterhus, 2000: Горен слој ладење и освежава во Норвешкото Море во однос на атмосферски принудувајќи. Длабоко морето Истражувања Дел I, 47, 655-680.

Грифитс, C.A., 1995: Со парична казна резолуција нумерички модел од Исланд, Фарските фронт со отворени гранични услови. Весник на геофизичка истражување, 100, 15.915-15.931.
Хансен, Б, и Џ Meincke, 1979: eddies и меандри во областа на Исланд, Фарските Риџ. Длабински истражувања, 26, 1067-1082.

Helland-Хансен, Б., и Ф. Нансен, 1909: Норвешкото Море, неговите физички океанографија врз основа на Норвешка истражувања 1900-1904, дел 1, бр. 2, Fiskeridir. SKr. Сер. Havunders., 3, 390 стр.

Хопкинс, T.S., 1991: џин Море – синтеза на нејзината физичка океанографија и преглед на литература 1972-1985. Земјата наука Осврти, 30, 175-318.

Kalvas, А., и Л Кауцки, 1998: Морфолошки варијации во популации Fucus vesiculosus заедно температурата и соленоста градиенти во Исланд. Весник на морските биолошки Здружение на Велика Британија, 78, 985-1001.

Malmberg, С., и С. Kristmannsson, 1992: хидрографски услови во Исланд води, 1980-1989. Поморски науки симпозиум мраз, 195, 76-92.

Перкинс, Х., T.S. Хопкинс, S.A. Malmberg, P.M. Пулен, и А. Предупреди-Varnas, 1998: Oceanographic услови источниот дел на Исланд. Весник на геофизичка истражување, 103, 21.531-21.542.

Pistek, П., и D.R. Џонсон, 1992: Една студија на Исланд, Фарските фронт користење Geosat Висинометарот и тековната следните безделници. Длабоко морето Истражувања Дел А, 39, 2029-2051.

Пулен, P.M., А. Предупреди Varnas и P.P. Niiler, 1996: во близина на површината на циркулацијата на нордиските морињата што се мери со Lagrangian безделници. Весник на геофизичка истражување, 101, 18.237-18.258.
Стефансон, U. 1962 година: Северна Исланд води, Рит Fiskideildar, 3, 269 стр.

Во соопштението на Комитетот за оваа страница е:
Јоана Gyory, Артур Џ Маријано, Едвард Х. Рајан. “Исток Исланд струја.” Океанска површина струи. () http://oceancurrents.rsmas.miami.edu/atlantic/east-iceland.html.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.