http://unmuseum.mus.pa.us/concrete.htm

“Лебдат надгробни споменици”

Како што е невозможно како што изгледа, океанот некогаш носеа флота од бродови изградени претежно од бетон. Бетон, мешавина од песок и чакал врзани заедно со цемент да се воспостави солидна, тешки маса слична на камен, се чини веројатно супстанција треба да се користи во бродот изградба. Вуд, кој плови, се чини како подобар медиум за изградба на бродови, и навистина е префериран материјал за бродоградба за илјадници години. Челик стана стандарден материјал за големи бродови до крајот на 19 век, бидејќи тоа е многу силна за неговата тежина.

На Atlantus наскоро откако втемелени исклучување на Кејп мај, Њу Џерси во 1926 година.

За време на Првата светска војна, иако, челик беше во кратки снабдувањето, но бродови мораа да бидат изградени. Брод градители зеде идејата норвешки изумител беше патентиран пред неколку години, во 1912 година да се користи бетон наместо од челик за трупот на бродот. Како чудно како што изгледа, брод на бетон ќе плови се додека тежината на водата се дислоцира е повеќе од сопствената тежина. Тоа е прашање на густина.

Густината на предметот е на масата на објектот, поделен на јачината на звукот. Да се ​​плови бродот, тој мора да биде помала густина од иста количина на вода. А солидна, коцка на бетон (и за тоа прашање челик) е погуста од истиот коцка на вода и ќе потоне како камен. Кога бетон е формирана во облик на брод, сепак, со многу од внатрешноста празни воздухот, вкупниот обем на бродот вклучува воздухот. Воздухот е помала густина од водата. Од вкупниот брод е комбинација на воздухот и бетон, густина за целиот брод станува помалку од вода, со што се овозможува да се плови.

Ако на бродот изворот на информациите и да се пополни со пробивањето на водата на воздухот надвор, густината на бродот ќе биде поголема од онаа на водата, предизвикува таа да потоне.

Во 1917 и 1918 година британските градители изградена сплав, tugs и рибарски бродови со бетон. Американците беа поамбициозни, пуштање во работа со флота од 12 океански конкретни товарни чини 50 милиони долари.

Конкретните бродови кои се изградени по што следи дизајнот на челик бродови на таа ера, но бара многу погуста трупот да се добие истата сума на сила дека челичната дал. А ново-развиена форма на бетон во која беа вклучени портланд цемент беше искористена бидејќи тоа е релативно мала (само 120 фунти по кубен нога). Дури и така, бродови биле многу потешки од челик бродови. градители на бродот исто така, утврди дека конкретните беше многу потешко да се манипулира од челик, со што на бродови потешко да се изгради.

Првиот од овие бродови заврши беше Polias кој беше лансиран од бродоградилиштето во слободата на компанијата Вилмингтон, Северна Каролина во 1918 година Тоа беше долга 250 нозе со предлог од 22 нозете и зрак на 45 нозе. Ѕидовите на трупот беа дебели шест инчи. Таа бара само една третина од челик неопходно за редовно товарен брод.

Додека овие бродови всушност работел, многу морнари од нив како “лебдечки надгробни споменици” и не сакал да ги serveron. Сепак, некои од нив се користат за транспорт на војници се врати од Европа кон крајот на Првата светска војна. Веднаш по војната, кога челик беше повеќе во изобилство, конкретните бродови брзо стана премногу скапо да работат. Своите тешки трупови потребни премногу гориво да им помогнам околу и бродовите стана застарена. Една од нив беше да се претвори во казино, а друг ресторан.

Во 1926 година она што требаше да стане најпознатиот на возниот парк, на Atlantus, беше купен за да се користи како дел од пристаништето на предложениот бродска линија да биде извршен од Кејп мај, Њу Џерси, во Кејп HENLOPEN, Делавер. Кога бродот беше закотвени во близина на местото чека судбината, бура го погоди регионот. Бродот скрши лабава и втемелени исклучување на плажа зајдисонце, Кејп мај. Заглавени брзо во песок, сите обиди да се движат тоа не успеа. На урнатините на садот да останат таму и денес и се видени од страна на генерации посетители. Тоа е потсетник пред речиси еден век за времето кога биле преземени конкретни бродови на отворено море.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.