Некои линкови до веб-сајтови кои се дискутира за животот на Галоа.

http://web.math.rochester.edu/people/faculty/doug/UGpages/galois.html

  • galois imagegalois image 3
  • Генијалец и Биографите: На Fictionalization на Évariste Галоа (Авторски верзија издадена во американската Математичка Месечен, 89, 84 (1982) Победникот Форд награда за пишување.). 27 статијата crtiquing другите биографии на Галоа, особено на повеќето добро знаат, поглавјето за него во мажите по математика од Е. Т. Бел, копија од кои може да се најде во математика салон. Има линк на кондензирана верзија на сметка Бел е помал на оваа страница.”Истражувањата на Галоа дискутира тука ни кажа помалку за човекот, отколку за неговите биографи. Несреќата е во тоа што биографи биле научници. Бидејќи тие ја ценат неговата генијалност еден век по нејзиниот неприкосновен основање, секој кој не го признаваат во моментот е осуден на смрт. “во целата историја на науката”, пишува Бел, “не постои completer пример за триумфот на глупав глупост над нескротлив гениј.” “Дали е можно за да се избегне очигледен заклучок,” прашува Infeld “, дека режимот на Луј-Филип бил одговорен за прераната смрт на еден од најголемите научници кои некогаш живееле? Основната претпоставка е очигледна: Галоа бил прогонуван, бидејќи тој е гениј и сите научници, во поголема или помала мера, да разберат дека генијалноста не се толерира од просечност Гениј мора да бидат признати како такви дури и кога стои пијан на маса банкет со. нож во раката. Секој кој не го признава него станува будала, убиец или проститутка. Ова е претпоставка за највисок ароганција. Научниците не треба да биде толку вљубени во себе. “
  • Википедија“Без оглед на причините за дуел, Галоа беше толку убеден во неговата претстојна смрт тогаш тој остана цела писма ноќ пишување на Републиканската неговите пријатели и компонирањето она што ќе стане неговиот математички доказ, познатиот писмо до Огист Шевалие конципирањето неговите идеи. Херман Weyl, еден од најголемите математичари на 20-от век, изјави на овој завет “ова писмо, ако се суди според новина и длабочината на идеи што ги содржи, можеби е многу значаен дел на пишување во целата литература за човештвото”. Меѓутоа, легендата на Галоа фрлаат неговата математичка мисли на хартија на ноќта пред да почине се чини дека се претерани. во овие последни весници кои ги изнесе груби рабови на некоја работа што го прави во анализа и коментари копија од ракописот доставени до академијата и други документи. “
  • Биографија од колекцијата на Сент Ендрјус“Галоа бил ранет во дуелот и бил напуштен од страна на Слоновата Herbinville и неговиот сопствен секунди и пронајдени од страна на селаните. Тој почина во болница орли на 31 мај и неговиот погреб се одржа на 2 јуни. Тоа беше во фокусот на републиканците собир и немирите по кој траеше неколку дена.Галоа брат и неговиот пријател Шевалие копира неговиот математички трудови и да ги испратена до Гаус, Jacobi и други. Тоа беше Галоа “желба Jacobi и Гаус треба да го дадат своето мислење за неговата работа. Не постои евиденција на секој коментар на овие мажи направи. Сепак весниците достигна Liouville кој, во септември 1843 година, соопшти Академијата дека го нашол во весниците Галоа “концизен решение…. Како точни, како што е длабоко на оваа прекрасна проблем: Со оглед на несводлива равенката на главниот степен, да одлучи дали е или не е растворлив од страна на радикалите.Liouville објави овие документи на Галоа во неговиот весник во 1846 година “
  • Кратка биографија на Bernard Bychan текст земени од Évariste Галоа Архива“Само неколку дена по неочекуваната смрт на неговиот татко, Галоа ја испитување на влезот на Ecole Polytechnique по втор пат. Тоа стана легенда во историјата на математиката. Тој бил свесен дека одбивањето ќе биде конечна тоа време, .. ако тој ќе flunk повторно испитувачи, иако се признати математичари, не биле способни за откривање на математички гениј на Évariste Галоа Еден од двајцата испитувачи побара од фатална прашање: тој треба да ги опише теорија на аритметичките логаритми Галоа критикуваше веднаш. прашање, како и за тоа на професорот Dinet дека не постојат аритметички логаритми. Зошто не тој едноставно да побара теоријата на логаритмите? Тогаш Галоа одби да објасни некои предлози во врска со логаритми. тој рече дека тоа е сосема очигледно!Ова беше очигледно точка на I: Тој не успеа испитувањето “.
  • Évariste Галоа Архива ресурс на биографски материјал во различни јазици
  • Кондензирана глава од мажите по математика од Е. Т. Бел (1937), објавен од страна на Симон и Шустер паб. Ко DTH. Оваа книга е во математика салон.”Во целата историја на науката нема completer пример за триумфот на глупав глупост над нескротлив гениј отколку што е дадена од страна на сите премногу краток живот на Évariste Галоа”.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.