ГАП наставни материјали и софтверски пакети напишан од Петер Веб

http://www-users.math.umn.edu/~webb/GAPfiles/

наставни материјали

Неколку пати сум се предава на користење на ГАП како дел од курсот група теорија дипломиран ниво во кое, исто така, објасни некои од алгоритми. Јас го направите ова во текот на 50 минути седници кои се одржуваат секоја недела во компјутерска лабораторија, во период од околу 8 недели. Форматот е дека секој член на класата седи на компјутер и се претстави со листа на ГАП команди заедно со мала количина на коментар. Во мојата насока тие работат преку овие команди и да ги набљудува што се случува. Клучни точки да престанеме да разговараат за она што се случило. Јас се воведе потребните позадина теорија, како што е потребно.

Еве Лекции ГАП кои се презентирани на учениците:
1 2 3 4 5 6
Во Лекција 2 се користи датотека Конвеј, а во Лекција 6 ние ги користиме lesson6code датотеката.
Лекција 6 бара материјал за стабилизација на теорија.

рацете на класа во домашна работа, од кои некои се специфични за празнина. Еве домашна прашања од 2003 година.

Ако ги користите овие наставни материјали, Ве молиме да се испрати кратка белешка на ова за да webb@math.umn.edu
Тоа ми помага ако можам да кажам дека мојата работа не се користи.

ГАП софтверски пакети

За доста долго време ми беше развојот на ГАП код за да се справи со претставништва и Кохомолошкиот, на групи и поопшто на категории.

Ако го користите овој софтвер, Ве молиме да се испрати кратка белешка за мене во webb@math.umn.edu
Како и со наставни материјали, тоа ми помага ако можам да кажам дека мојата работа не се користи.

пакет на јазот “повторувања” за справување со група претставници во позитивна карактеристика

Командите во овој пакет ќе ви овозможи да се изгради и да се распадне група репрезентации, наоѓање на неразлагаем summands и submodule структура. На алгоритми на meataxe се вклучени и се користи кога е потребно, но целокупната филозофија е малку различен од meataxe, и се користат методи врз основа на преземање фиксни точки.
За да започнете, прво прочитајте го упатството (преземете подолу). Ова ќе ви што ќе направи пакетот и кажете како да го направи тоа, а исто така обезбеди примерок пресметки. За да го извршите на пакетот, симнете го фајлот на рутини (подолу) и ја прочита во на почетокот на вашиот GAP сесија. Не дозволете ми да знам дали имате проблеми.
Почетен курс на застапеност пакет на групата повторувања.
Преземете ја пакет “повторувања” за справување со група репрезентации.

На “catreps” јазот пакет за справување со претстави на категории

Овој пакет го прави за категории она што повторувања ‘не за групи. Тоа ќе ви овозможи да се изгради и да се распадне категорија репрезентации, наоѓање на неразлагаем summands и submodule структура. Да се ​​запознаат со претстави на категории, прочитајте ми Вовед во претстави и Кохомолошкиот категории.
За да започнете, прво прочитајте го упатството (преземете подолу). Ова ќе ви што ќе направи пакетот и кажете како да го направи тоа, а исто така обезбеди примерок пресметки. За да го извршите на пакетот, симнете го фајлот на рутини (подолу) и ја прочита во на почетокот на вашиот GAP сесија. Не дозволете ми да знам дали имате проблеми!
Почетен курс на застапеност пакет на групата повторувања.
Преземете ја “catreps” пакет за справување категорија репрезентации.

Нерви од Категории

Кодот презентирани овде пресметува (ко) хомологија на нерви на категории. Што се однесува на група како категорија, ние се добие вообичаените група Кохомолошкиот, но рутини презентирани овде не се ефикасни за ова. Во врска со poset како категорија добиеме хомологија на комплексот ред. Секој simplicial комплекс може да се даде до homeomorphism во оваа мода. Прочитајте го упатството пред да замине за рутини.

Почетен курс на нерви на категории.
Преземете ја пакет за да се справи со нервите на категории.

Петар Си, исто така, има брз алгоритам за да се пресмета минимална резолуција од тривијални модул за p-група во карактеристичен стр. Во моментов се уште е во процес на развој.

Симетрична група претставувањето

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.