The Age of George III

giiiДобата на Џорџ III

http://www.historyhome.co.uk/c-eight/constitu/min-inst.htm

Декадата на Министерскиот Нестабилност 1760-1770

Џорџ III станал крал на 25 октомври 1760 година, по смртта на неговиот дедо, Џорџ II, и беше крунисан во Вестминстерската опатија на 22 септември 1761. Во првите десет години од неговото долго владеење, Џорџ III назначени седум премиери: овој период е познат како “Декада на Министерскиот нестабилност”.

Ова е во контраст со стабилноста Виговците од 1721-1742 и 1754-1760, и доведе до проблеми. Брзите промени на влада која е создадена неодлучност, грешки и слабости, особено кон Америка. Немаше конзистентна владина политика за колониите, кој на крајот им помогна да предизвика војна за независност.

Во оваа деценија, мислењето на јавноста почна да го критикува владите, особено на нови весници. Најпознатите напади биле напишани од страна на човекот се нарекува себеси Јуниј, пишување во јавниот Advertiser. Во парламентот, личности се судрија со Пит (Постариот) можеби е најдобриот destabiliser. Во северниот дел на Англија, индустриската револуција беше почнуваат да создаваат проблеми; во земјоделските области земјоделската револуција е има влијание врз животите на многумина.

Нестабилност е изграден во парламентарниот систем во Велика Британија до одреден степен. Владата отсекогаш имал “лојална опозиција”, со која треба да се соочат и septennial избори значи дека нема да има промена на власта на секои седум години.

Погледот Виговците на деценијата на нестабилност е напишан во 1770 година од страна на Едмунд Берк, пратеник, писател, филозоф и секретар на Чарлс Вотсон-Wentworth, вториот Маркиз на Rockingham. Бурк беше гласноговорник на Rockingham Виговците. Во 1770 година, Бурк објави книга наречена Мисли на причината за Тековен незадоволство, нудејќи причини за нестабилност и несигурност. Ова беше прифатена како вистина, додека Сер Луис Namier и Херберт Батерфилд истрага осумнаесеттиот век политичкиот живот во 1940 година. Тие откриле осумнаесеттиот век политиката многу различно од она што се мислеше, и се изложени Бурк како брилијантен пропагандист за Rockingham.

Бурк верува дека

  • фаза успеа Виговците Славна револуција во 1688 година за да се спаси Англија од диктатура круна под Џејмс II
  • Виговците се обезбеди повлекување на монархот од активната политика и во улогата на сликата-глава. Затоа беше во право дека парламентот треба да биде во центарот и седиштето на владата
  • Владата стана нестабилен поради тоа што Џорџ III инсистираше на неуставно да се меша во политиката, со помош на “кралот на пријатели и тајна влада да влијае врз парламентот
  • Англија беше во опасност од заживување на кралскиот апсолутизам
  • проблеми во Америка биле резултат на мешање и некомпетентност на кралот

Овие идеи се верува, бидејќи кралот бил политички активен во владата на земјата. Ова е прв пат тоа се случило од 1714 година кога Џорџ успеав да круната на смртта на кралицата Ана. Исто така, тоа беше Возраст на Просветлен деспот во Европа, каде што сите апсолутно монарси се воведување на измени. Овие монарси беа:

монархземјаВладетелско датуми
Луј XV и Луј XVIФранција1715–74; 1774–92
Фридрих II (Велики)Прусија1740–86
Марија-Тереза и Јозеф IIАвстро-Унгарија1740–65; 1765–80; 1780–90
Катерина ВеликаРусија1762–96
Чарлс IIIШпанија1759–88

Во 1740-тите, Фридрих Велики, рече: “Сите европски монарси треба да биде првиот слуга на државата”. Тој смета дека владетелите треба да го оправда своето наследство со добри дела и добри дела. Џорџ III сака да биде “просветлен” како неговите современици, но неговата политичка активност беше виден од страна на политичарите како обид од страна на кралот да биде апсолутистички. Џорџ III беше прилично суров, грубијанска и догматски и нема да биде browbeaten од страна на политичарите кого го видов како слуги.

Бурк била неточна во својата анализа на настаните и книга беше пропаганда парче за Rockingham Виговците, одбраната на маркиз идејата на партијата. Џејмс II направил се непопуларни, а само седум мажи беа одговорни за повикување на Вилијам од Оринџ да стане цар. Овие луѓе не претставуваат “Виговците” како Бурк тврдеше. Иако Законот за правата направи рестрикција на кралската моќ со ограничување на понудата на пари на располагање на монарх, државата се уште имаше и се користат широки овластувања. Само затоа што Џорџ I и II зборуваше малку или нема воопшто англиски направи парламентот вежба поголема моќ преку прв министер.

Бурк направени тесно толкување на Уставот. Царот имаше апсолутно право да го изберат премиери, а тој само се обнови тие овластувања. Тој не се пронаоѓаат и се обидуваат да создадат нови овластувања за себе. Џорџ III не ја отфрли преку своето влијание, бидејќи немаше партии по себе. Тој го користи покровителство, која беше на располагање на него, исто како и сите други не. Тој никогаш не беше доволно влијание во парламентот да ја контролира политиката и никогаш немало доволно “кралот на пријатели да ја наруши рамнотежата на моќта во Долниот дом.

Џорџ III одржува парламентарен систем и работи во неа. Тој ги повика општите избори и го отвори парламентот на редовна основа; го постави за министри и потпиша законот усвоен од страна на парламентот. На апсолутистичката не би го направиле тоа – во апсолутистички режими, парламентите не постојат. Џорџ III го привлече вниманието на парламентарниот систем од страна на неговите активности. Разни влади предизвика проблеми со американски колонисти и во најголем дел, кралот само поддржуваа тие влади.

Бурк се чини дека да се верува дека кралот е многу повеќе опкружен од таа што беше. Тоа беше тешко за секој да го следат Пит по 1761 година, како и Џорџ III се чини дека се чувствуваат предадени од неговите министри, кого го менува редовно. Друг проблем за кралот беше дека тој беше критикувана директно, бидејќи немаше наследник. Судир меѓу татко и син во претходната владее беше дозволено опозициски групи да се формираат. Според Џорџ I и Џорџ II, “Лестер куќа поставена” се појави. Лестер куќа бил резиденција на принцот од Велс (на “кралот да биде”) и оние мажи кои биле надвор од канцеларија тенденција да формираат една опозициска група на сегашниот монарх, веројатно, така што тие може да бидат назначени на оваа функција во следниот владеење .

Имало збир Лестер куќа во времето на Џорџ II, врз основа на претпоставката дека кралот најстар син, Фредерик Принцот од Велс, ќе биде следниот цар. За жал за неговите политички сојузници (и за Фредерик премногу), “сиромашните Фреди ‘почина во 1751 година на возраст од 44. Неговата смрт била предизвикана од тениско топче: во 1748 тој бил погоден со топката и резултираше со развој на абдоминална чир кој почна со фатален исход. Наследникот на тронот била син Фредерик, Џорџ Вилијам Фредерик, кој беше само дванаесет години. сет од Лестер куќа беше во можност да се фокусира на новиот “крал да биде” кој не наследил круната како Џорџ III до 1760 година Од наследник Џорџ III е роден само во 1762 година, немаше Лестер куќа во собата додека подоцна во неговото владеење. Имаше, според тоа, не политичкиот фокус за оние кои се противат на Владата од 1751 до околу 1780 година.

Тоа стана јасно дека Џорџ III бил задоволен со владата што го наследил од својот дедо, Џорџ II. Младиот цар манипулирале со оставка на Пит во 1761 и на царската добар пријател, грофот од Bute стана државен секретар за Северна департмент во место Пит. Во мај 1762 година, откако бил свесен за кралот незадоволство со политиките и лице Њукасл, Војводата од Њукасл поднесе оставка од функцијата премиер и Bute беше назначен како прв Господар на Министерството за финансии. Во осумнаесеттиот век, премиерот не беше нужно истото лице како првиот Господар на Министерството за финансии; ниту, пак, премиерот мора да седат во Долниот дом.

Џон Стјуарт, третиот Ерл од Bute беше премиер од мај 1762 до април 1763. Тој беше многу непопуларно и не уживаат во политичкиот живот. Против царот желби, Bute поднесе оставка и беше заменет од страна на Џорџ Гренвил.

Grenville се соочуваат со многу тешкотии за време на неговото министерство. Неговиот главен проблем беше тоа што Џорџ III го мразел, но неговата политика се одговорни за почетокот на конфликтот со американски колонисти. Тој, исто така направени сериозни грешки во неговиот третман на Џон Вилкс. Во јули 1765 година, Џорџ III поканети Grenville да поднесе оставка.

Царот го прашал чичко му, војводата од Камберленд да ја формираат следната служба и иако Камберленд се согласи да биде на чело на владата, тој посочи дека Маркиз на Rockingham треба да биде прв на Господ. Како резултат на тоа, Rockingham формирана првата неговото министерство. Иако Rockingham доведе најголемата група во парламентот, тој ниту поддршка ниту довербата на кралот. Со оглед на ваквата ситуација, тоа е веројатно дека Министерството ќе трае долго. Rockingham бил во канцеларија за само една година: кралот преговара зад грб Rockingham за Бред Пит да се формира министерство. Во јули 1766 година, Rockingham најде својата позиција неподнослива и поднесе оставка. Џорџ III веднаш назначен Пит, сега создаде Ерл од Чатам, како премиер.

 

Во 1766 година, Чатам беше 58 години и страда од лоша здравствена состојба. Имаше историја на ментална нестабилност во семејството на мајка му и Chatham имале почести напади на депресија. За време на неговиот двегодишен министерство, тој поминал многу време во парламентот, оставајќи работи на државата на неговото прво Господар на Министерството за финансии, Војводата од Графтон. По неговите потчинети да го направи серија на политички грешки, Чатам поднесе оставка во 1768, да биде наследен од Grafton.

Војводата од Графтон прифати канцеларија од чувство на должност, а не од било вистинска желба да биде премиер. Тој имаше голем број одвлекување на вниманието во неговиот приватен живот и се соочија со проблеми со американските колонисти, Џон Вилкс и ирски. Тој поднесе оставка неговата канцеларија во 1770 година се завршува со Декадата на Министерскиот Нестабилност и го означи почетокот на периодот на стабилност во Господ Северна (1770-1782) и Пит (1784-1801 и 1804-1806). Немало национална криза во 1760-те и толку различни политички групи не беа подготвени да се обединат. Тоа ќе биде корисно да се запрашаме:

  • Дали луксузот на мир да доведе до нестабилност?
  • Дали криза доведе до единство?
  • Дали криза доведе до стабилност преку неопходност?

Овие материјали може слободно да се користи за некомерцијални цели во согласност со важечките законски надоместоци и дистрибуција на ученици.
Ре-објавување во било која форма е предмет на писмена дозвола.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.