Глобално затоплување

© Ерик р. мус (Eric R. Pianka)

http://www.zo.utexas.edu/courses/THOC/Global-Warming.htm

Физика и хемија ни даде две законите на термодинамиката: првата се занимава со зачувување на материјата и енергијата, а втората се однесува на зголемување на случајноста (ентропија). Иако некои луѓе мислат луѓето се ослободени од физички закони, ние не сме. Разбирање на основните термодинамиката е од суштинско значење за да се сфати целосните импликации на користењето на енергија од страна на луѓето.

Првиот закон “зачувување на материјата и енергијата” држави кои се важни и енергија не може да се создаде или уништи. Материјата и енергијата може да се трансформира и енергија може да се конвертира од еден облик во друг, но вкупниот износ на исто количество и секогаш мора да остане константна. Светлината може да се промени во топлина, кинетичка енергија, и / или потенцијална енергија. Кога и енергија се конвертира од еден облик во друг, некои од нив се претвора во топлина, која е повеќето случајни форма на енергија. Употреба на било каков вид на енергија произведува отпадна топлина. Освен ако со овој отпад топлина може да се троши, температурата се зголемува. Всушност, само за претворање на енергијата што е 100 проценти е ефикасна реализација на топлина, или горење. Aliquots на сушен организми може да биде снимен во “бомба калориметри” за да се утврди колку енергија се чуваат во нивните ткива. Енергија може да се мери во голем број на различни единици, како што ergs и џули, но топлинска енергија или на калории е заеднички именител.

updated comparison

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А одредена сума на соларна енергија паѓа на површината на Земјата во било кое дадено време и место, создавање на топлина. Освен ако оваа иста количина на топлинска енергија се троши назад во вселената, Земјата ќе се загрее. Спротивно на тоа, ако повеќе топлина е повторно зрачи назад во вселената не е примена, планетата се лади. Земјината атмосфера се користи да биде во еден комплекс рамнотежа. Одредени гасови во атмосферата, особено на јаглерод диоксид, се спречи повторно зрачење на инфрацрвени бранови должини веќе генерирани од инцидентот сончево зрачење, одржување на топлина во тоа затоплување на планетата (на “ефект на стаклена градина“). Концентрацијата на јаглерод диоксид е зголемен постојано во текот на последните 40 години и продолжува да расте поради уништувањето на шумите и согорувањето на фосилните горива. Ова зголемување на јаглерод диоксид во атмосферата е зголемена атмосферска задржување на топлината и ќе се произведува глобалното затоплување порано освен случајно спин-оф од атмосферско загадување – од 1940-1970, суспендирани честички зголеми албедо Земјата (рефлексијата на соларно зрачење), обезбедување на помалку соларна енергија да навлезат на површината (вулканска пепел во атмосферата го има истиот ефект). Случајно, овие две спротивни феномени избалансиран еден на друг за три децении, но состојбата се префрли околу 1970 и подобрени “ефект на стаклена градина” сега е водечки на брзиот глобалното затоплување (домино ефекти).

greenhouse effect

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Долгогодишен метеоролошки евиденција во целиот свет биле скршени редовно во текот на последните неколку децении. На континентот на Австралија беше најтешко погодени (линк), со нејзиниот источен две третини се соочува со голем пад на врнежите во текот на изминатите четири децении (МАП).

carbon dioxideAtmospheric transmission

 

 

 

 

 

 

 

 

До неодамна, Земјата е во деликатна топлинска рамнотежа со топлина стекнато приближно еднаква на топлина загуби, возење велосипед во прилично тесен опсег како глацијацијата произведени ладење и затоплување deglaciation произведени со поените од околу 100.000 години (види метан графикон подолу). Но, сега, како резултат на согорување на фосилните горива во текот на минатиот век, човекот се зголемија нивото на јаглерод диоксид, кои за возврат го подобри ефектот на стаклена градина и да ја продолжи сегашниот тренд deglaciation / затоплување во последните 10.000 години, додека поранешниот топло врвови во циклус беа пократок (повторно, видете на графикот подолу). Држи во повеќе соларна енергија е продолжен периодот на глобалното затоплување. Оваа најнова топол период се протега на околу 100 векови и е наречен “долго лето” (Fagan 2004).

deforestation map

Неодамна, Ruddiman предложи дека човечките активности, пред се уништувањето на шумите, почна да ја смени атмосферата на нивото на јаглерод диоксид и метан пред многу векови, долго пред индустриската револуција. Ако е така, глобалното затоплување може да не е неодамнешниот развој, но може да почнаа пред речиси 100 век со доаѓањето на земјоделството. Фигурата на левата страна покажува колку брзо и целосно уништување на шумите е во Соединетите Американски Држави. Сликата подолу покажува Nordell и Gervet е (2009) проценките за тоа колку антропогените емисии на топлина придонесоа до денес глобалното затоплување.

energy pie diagram

 

 

 

 

 

 

Дури и ако луѓето не беа додавајќи огромни количини на вишокот на топлина со согорување на необновливи извори на фосилни горива и водење на нуклеарни реактори, планетата веќе не може да прахосвам топлина што ја добива од нормална инцидентот сончево зрачење доволно брзо за да остане во рамнотежа (Hansen et al. 2005). Многу луѓе наивно мислат дека пристапот до повеќе и повеќе енергија некако ќе го “реши енергетската криза.” Всушност, да се запре глобалното затоплување и да се врати на Земјата се врати во својата нормална термички циклус, ние ќе треба да се намали во голема мера начин на користење на енергија. Тоа би можело да биде добро, ако некако би можеле, исто така, мелез некои јаглерод диоксид од атмосферата, како што ќе се зголеми капацитетот за дисипација на топлина со што ни овозможува да се користи повеќе енергија без глобалното затоплување. За жал, ова е pipedream, бидејќи чистење многу gigatons на јаглерод диоксид од атмосферата не е навистина енергично изводливо. Ние може веќе достигна точката од која нема враќање.

Времето е управувано од страна на топлинска разлика помеѓу површината и атмосферата наспроти онаа на вселената, кој останува ладна и константна. Како се загрева Земјата, оваа енергија градиент се зголемува и климатските оди во грч – суши и топлотни магии се интензивирани и бури биде поинтензивен. Со топењето на глечерите и ледените капи (види подолу), повеќе вода влегува во атмосферата, се менува хидролошкиот циклус. Мразот е бело и е одраз на соларната енергија при што потемни отворени води ја апсорбира, создавајќи моќен позитивни повратни информации јамка која постојано се зголемува глобалното затоплување. Можеме да очекуваме повеќе поплави, повеќе торнада, поголеми и почести урагани и монсуни. Време е брзо да стане повеќе променливи и поекстремни. Точниот распоред за овие промени е неизвесна, но податоците и сегашните настани укажуваат дека климатските промени се случија во текот на човечки животи. А крајната точка или точка од која нема враќање, и може да се веќе достигна (види подолу).

И покрај повиците дека климатските промени не се случува, обично поддржан од страна на партиите со сериозни конфликти на интереси [како псевдо-научници за продажба според платниот список на големите нафтени и централна област институт (замена за браќата Кох и големите нафтени)], докази за глобалното затоплување е недвосмислен (за дополнителна документација и стручно мислење, види и линковите подолу). На пример, да се види ова видео НАСА покажува просечните температури во текот на изминатите 128 години или студираат на следниве два графици на долгорочните климатски промени од Националната океанска и атмосферска администрација.

global jan

Долгорочни просек од глобалната мрежа на метеоролошки станици се црта во текот на минатиот век, од 1880 година до денес. Под просекот отстапувања се прикажани во сина, над просекот од нив се во црвено. Обрнете внимание на нагорни трендови во текот на минатиот век.

Забележете дека копнени маси почна да се загрее пред океаните и дека температурите на земјиштето се зголеми повеќе од оние на океаните. Водата има висока специфична топлина, што значи дека е потребно значително количество на топлинска енергија да се подигне температурата – навистина океаните дејствувале како топлина мијалник кој ја чуваат температури земјиште од зголемувањето на колку што тие ќе мора без големи тела на вода. На тој начин, висока специфична топлина на вода помогна во ублажување на зголемена топлина оптоварување до одреден степен, но резултираше со светските океани затоплување, со речиси целосна степен Целзиусови текот на изминатиот половина век. Потоплите океанот води се сега брзо топење на мразот на Антарктикот листови од дното страни (океан).

Temps recordarctic warms

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мапа која ги покажува промените на температурата во внатрешноста на Арктикот кругот од 2000-2005 година. Арктичкиот мраз. Испита Исто така оваа Њујорк тајмс Линк покажува мапи низ времето од мраз се топи на врвот на светот. Неодамнешните истражувања покажаа дека Арктикот сега е најтопла што беше во последните 3.000 години. Човечки предизвикани од климатските промени, всушност, се чини дека е највисок циклуси Milankovitch (види подолу).

sno and ice

половите на Земјата се загрева побрзо од другите области и тие се од клучно значење за глобалната клима, бидејќи како што топло, додека замрзнатите јаглерод диоксид и метан се ослободува во атмосферата. Како Арктикот се загрева, море и копно мраз и снег се топи изложување на отворени води и рок од кои и двете се апсорбираат сончевата енергија. Со оглед на мраз и снег беа бели и се гледа влезните сончево зрачење, водата и почвата апсорбираат енергијата и да се загрее формирање на позитивни повратни информации јамка. Дополнително намалување на сезонски ледената покривка во иднина ќе резултира со поголеми бранови, кои за возврат обезбеди механизам за да се скрши мразот и да се забрза повлекувањето мраз (Томсон и Роџерс 2014).

Секој треба да биде запознаен со зголемување на нивото на јаглерод диоксид во атмосферата како резултат на човековите активности, особено согорувањето на фосилните горива. Луѓето се помалку запознаени со неодамнешниот пораст на нивото на метан (графикон подолу). Како јаглерод диоксид, метан е на стакленички гасови кои ги има во топлина. Една молекула на метан е еквивалентно на околу 25 молекули на јаглерод диоксид во однос на ефектите на глобалното затоплување. Кога една молекула на метан гори, тоа му дава топлината и се оксидира во 2 молекули на вода и еден од јаглерод диоксид, од кои и двете се моќни стакленички гасови. Долго замрзнати фосилни метан е објавен од топењето на вечниот мраз и од длабоките океани на стапка на постојано забрзува. Како што се зголемуваат температурите, повеќе метан меурчиња до површината, дополнително зголемување на температурите во постојано зголемување на позитивни повратни информации јамка. Дали има критична “крајната точка” по која состојбата на површината на Земјата ќе се промени драстично, и ако е така, што е тоа и кога ќе се постигне? Некои експерти сметаат дека точката на вриење е веќе помина.

Големи метан отвори за проветрување се прикажани на следнава карта. нивото на метан во атмосферата во моментов има повеќе од двојно од нивоа кои тие биле во текот на последните половина милион години (види графикон подолу). Ова би можело да portend почетокот на моќен позитивни повратни информации јамка која речиси сигурно ќе доведе до многу брзо глобалното затоплување.

methane vents

Methanogenic бактерии и денес во анаеробни зони длабоко во земјината кора и во длабочините на океанот. Огромни количини на метан се затворени во мраз-како clathrates замрзнати во мраз и длабочини на океанот. Кога овие clathrates се донесе на површината, метан не е пуштен на слобода. На ненадејно ослободување на големи количини на гасови на метан од долго смрзнат метан clathrates понекогаш се вмешани во голем настан истребување на перм-Тријас границата 250 Mya на (Гевин Шмит на НАСА на метан и брзо климатските промени). Околу 96% од сите морски видови и 70% од копнените ‘рбетници изумреле тогаш. Повеќе од половина од тогашниот преживеани инсекти семејства исто така исчезнаа. Заедно со масовно вулкански настани, ненадејно ослободување на големи количини на метан во атмосферата, предизвикан драстични климатски промени, аноксија, зголемување на аридност, и промени во океанот тековните навики циркулација. Габите се смета дека имаат својот процут во текот на овој период, веројатно затоа што троши многу на мртвите органски материи.fracking cracks

Ние треба да се прави се што можеме за да се задржи овој метан затворени во земјината кора и замрзнати во длабоките океани. Сепак, луѓето како да мислат дека можат да живеат над законите на природата и да ги користите сите на енергија што “треба” и сакаат. длабоки пукнатини на карпи ослободување на метан во продукција на анаероби, многу од кои Отвори за проветрување на површината и ќе влезе во атмосферата. Ние сме, исто така, намерно извлекување на метан од океанот clathrates и согорување за енергија. Двете fracking и клатрат ослободување рударски многу отпад топлина што не може да се троши како и додавање на повеќе водена пареа и јаглероден диоксид во атмосферата, што дополнително забрзување на стапката на глобалното затоплување. Меѓународен конзорциумот од Канада, САД, Јапонија, Индија, Германија е веќе извлекување на метан од clathrates и гори длабоко морето метан во близина на северниот брег на Канада, кај местото наречено Mallik. На USGS има девет други слични проекти во тек расфрлани низ целиот свет. Нашите незаситна апетит за се повеќе и повеќе енергија забрзува стапката на глобалното затоплување. Овие кобни напори за користење на метан како погонско гориво ќе го забрза само климатските промени. Што будали ние, луѓето се, брзаат да го уништи овој, нашиот еден и единствен вселенски брод на Земјата!

methane

Ова заплетот се базира на примероци од воздухот на познати возраст датира речиси половина милион години земени од Антарктикот и Гренланд мраз јадра. Температурните промени се црта во црвена, CO2 во нејасни сива, и нивото на метан во црна боја. Овие промени се предизвикани од комплекс периодични флуктуации во Земјината орбита и наклонот на оската познат како циклуси Milankovitch. Глобалното затоплување не е ништо ново, човечките активности имаат силно влијание клима во текот на последните 10.000 години – Сахара е вештачки пустината, во моментов се проширува и во Австралија претрпе масивни aridification во текот на изминатите четири децении (МАП).

Четири продолжен ледени доба се јасно видливо. Обрнете внимание на четири шила во температурата распоредени на секои 100.000 години. Земјата е моментално во топла interglacial фаза со CO2 и метан нивоа повисоки од било кои биле искусни во текот на последните 400.000 години.

Забележете исто така дека во последните топлинска скок е продолжен многу подолго од три претходните. Земјата треба да се качил во постудените глацијални државата, но остана топло за околу последните 10.000 години ( “Лонг лето“). Оваа проширена топол период одговара на пронаоѓањето на земјоделството и како резултат на порастот на човечката популација и тоа е речиси сигурно како резултат на човековите активности, особено уништувањето на шумите и согорувањето на фосилните горива (види, исто така, на овој линк). Известување, исто така, многу свежи, премногу стрмен, скок во производство на метан!

sealevel

usa inundation map

на нивото на морето се зголеми речиси една нога во текот на минатиот век. Некои експерти сметаат дека на крајот на глечерите сите на Земјата ќе се стопи и дека нивото на морето ќе биде значително повисока, поплавувајќи сите поголеми крајбрежните градови. Еден многу голем глечер на Антарктикот, во моментов на земјиште, се топи и како што се топи вода подмачкува под себе, се лизга кон морето во еден забрзување стапка, во моментов околу 3,5 километри годишно, едвај глацијални бавна брзина. Сетете се на “врвот на ледениот брег” (90% е вода)? Кога тој голем глечер, конечно, се нурнува во океанот, нивото на морето ќе се зголеми речиси веднаш во целиот свет, поплавувајќи ниските крајбрежни области. Разговор за крајната точка!

icebergnyc under water

Друга многу опасни вештачки молекула, трифлуорометил сулфур pentafluoride SF5CF3, неодамна почнаа да се појавуваат во атмосферата. Секоја молекула на овој стакленички гасови има 18.000 пати ефектот на една молекула на јаглерод диоксид на задржување на топлината. Иако SF5CF3 е присутна во многу мали количини, тоа е крајно стабилна (полуживот = 1000 години) и се зголемува со стапка од околу 6% годишно [Sturges et al (2000) Наука 289: 611-613].

Научниците неодамна откриле корелации меѓу климатските промени и геолошка активност, и тврдат дека земјотресите и volcanos може да резултира од брзиот климатските принудувајќи (линк). Силни земјотреси се појави да се зголеми во фреквенција во текот на последните неколку децении.

earthquake frequency

Се разбира, ние, луѓето се паметни, толку умен, дека ние всушност го сфатиле како да го конвертирате прашање во енергија искористувајќи фисија и фузија. Физичарите неодамна предложи користење на фузија и фисија да се исчисти радиоактивни отпадни производи, но овој процес ќе се ослободи огромни количини на топлина во веќе преоптоварен систем. Некои инженери НАСА, исто така, се предлага да се емитува повеќе соларна енергија од вселената на површината на планетата. Една јапонска компанија е, всушност, се предлага да се фати сончевата енергија на Месечината и да го пренесе на Земјата. Таквите луѓе мислат дека може да се користат сите енергија сакаме или може да се добие во било кој начин сакаме. Нуклеарната енергија е речиси неограничени, но тоа носи сериозна опасност за животната средина (особено топлинска загадувањето и радиоактивен отпад). Пристап до таквите вишокот енергија ќе доведе до нашата пропаст (види подолу).

Неограничен Евтин чиста енергија, како на пример дека толку жестоко се надеваше во концептот на ладна фузија, всушност, ќе биде една од најлошите работи кои би можеле да се случи човештвото. Таа енергија ќе се овозможи масовно потрошувачката на енергија и уништувањето на природното живеалиште. Планини ќе се израмнат и терасовиден, масивна водни канали ќе се ископа, океанот дестилирана вода, водата би се фрли и пустини претвори зелени полиња на земјоделски култури. Човечката популација ќе се зголеми дури и повисоки, додека последните траги на природни живеалишта се погуби сите. Дисипација на топлина на крајот ќе диктираат граници, за кога се произведува повеќе топлина отколку што може да се троши, како резултат на топлинска загадувањето брзо ќе се загрее на планетата до точка дека целиот живот е загрозен, крајната ecocatastrophe. Всушност, ова сценарио е веќе се случува, дури и многу луѓе остануваат заклучени во негирање, упорно одбива да признае дека кризата воопшто постои.

surreal paintingНадреалистички Сликарство на индустријализираните човек
(Извор: http://www.submedia.tv/endciv-2011/)

човечката популација од речиси 8 милијарди во светот (тоа е 8.000 милиони!) се повеќе деструктивни во нејзините различни “конструктивни” економски претпријатија, чија цел е раст и развој, кои се конвертира огромни количини на енергија во топлина и отпадните материи. Винстон Черчил еднаш рече: “Мажите понекогаш се сопнуваат на вистината, но повеќето од нив се собереш и брза исклучи како ништо да не се случило.” За да се задржи духови нагоре, политичари измисли ирационален изрази како “блиска иднина” или “одржлив развој” и “одржлив развој”. Луѓето не се анализира овие изрази, но претпочитаат благодатното непознавање vis-a-vis нивното значење. Сепак, stringing како антоними заедно само создава неодговорно oxymorons. Физички закони на природата ќе одат за за нивниот бизнис на водење на Универзумот, а повеќето луѓе остануваат несвесни за претстојната итни сме ги предизвикале. Ние сме брзо уништување на нашиот сопствен живот системи за поддршка на овој, нашиот еден и единствен вселенски брод на Земјата. Ние сме Earthlings, но многу себичен оние, како што не размислуваат за преземање на ресурси и живеалишта подалеку од сите други Earthlings.

Запомнете дека древните кинески клетва: “да живееш во интересни времиња”? Вие lucked надвор, за сега е несомнено најмногу интересен период во целата историја на човештвото. Не само што ние се да се соочи со префрлување на населението, туку и сите на многу од нејзините последици: жесток времето, култура неуспеси, недостаток на енергија, недостаток на храна и вода, економски колапс, токсичен отпад, загадувањето на воздухот и водата, анархија, глад, Мор, војна, губење на биодиверзитетот, девалвацијата на човечкиот живот, да не зборуваме за претстојната смрт на цивилизацијата и губење на човечкото знаење.

Гледајте Соба: климатолози интервјуто

Гледајте Арктикот Метан за итни случаи: економија наспроти Екологија

 

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.