IGeoS – Интегрирана гео наука анализа на податоци

Original (Авторски): http://seisweb.usask.ca/igeos/

IGeoS е високо интегриран софтверски пакет се користи за многу сеизмички обработка на задачи во широк спектар на геофизички, и на крајот гео наука анализа на податоци. Тоа е постојано се развива уште од средината на 1995 година од страна на Игор Морозов, сега во UofS сеизмологијата, како рамка за интеграција на геофизичка софтвер.

Претходно, системот беше наречен БИА. Ние го сменија името во IGeoS за да ја одрази на пошироката (веќе не е строго сеизмички) ориентација на пакетот.

Во нашето истражување, ние ги користиме многу видови на геофизичките податоци, сите на кои ќе се водат и се обработуваат во IGeoS:

 • Размислување и рефракција сеизмички податоци во сложени 2-Д и 3-Д геометрија истражувањето,
 • мулти компонента сеизмички бази на податоци;
 • Локалните на ултра-голем дострел земјотрес и нуклеарна експлозија сеизмички евиденција,
 • Во реално време (Интернет сеизмички мрежа) управување со податоци;
 • Земјата Продорен Радар евиденција;
 • 1-, 2, и 3-Д сеизмички бранови симулации.
 • криви патување време, површини, и маси,
 • Различни видови на брзина и густина модели,
 • 2D и 3D потенцијал поле бази на податоци.

IGeoS исто така, може да се гледа како рамка за интеграција, развој и одржување на геофизичка софтвер.

igeos architecture

Општи архитектура на IGeoS систем

примери:

Еве некои примери на апликации со употреба на интерактивни 3D визуелизација:

Во тековниот развој:

 • Добро се логирате ракување, трансформација, и пакет анализа;
 • Амплитуда варијанта со офсет (АВО) пакет;
 • Пакет за директно ракување со 3D и 4D размислување сеизмички податоци;
 • Целосно рефракција статиката пакет (автоматски и рачно Бране, контрола на квалитетот, и инверзија);
 • Атрибут екстракција и Емпириските режим разбивање на 2D потенцијал поле мрежи;
 • 3D паралелно Виско-еластичен конечни разлики симулатор со произволни површината топографија;
 • 3D генерализирана цилиндрични пропагатор екранот;
 • Единствен база на податоци интерфејс (внатрешни и за SQL-базирани надворешни бази на податоци);
 • Во реално време стекнување и обработка на податоци;
 • Рационализација конфигурации и демо комплети за апликации истражување индустрија.

Ве повикувам придонеси од други на горните и други теми.

Клучни карактеристики:

Веб услуги:

Референтни информации:

Испорака, инсталација и администрација:

 • Системот е широко се користат на Соларис, SGI IRIX (само серија режими), а од неодамна на Fedora 6-11, Mandrake, Мандрива, Red Hat Enterprise, и SUSE Linux, на неколку Intel и AMD лап-топ компјутери, десктоп работни станици, и кластери (и во двете 32 и 64-bit), Mac OS X или Ubuntu 9.
 • се предвидени решенија за одржување на повеќе бинарни датотеки за различни архитектури од заеднички изворниот код.
 • Имајте на ум дека дистрибуцијата на кодот подолу е предвидено од страна на две инсталации во живо IGeoS на 32-битни и 64-битна Linux машини, кои исто така се користи во обработка на податоци.
 • упатство за монтажа и мапа
 • Код одржување веб сервис
 • систем за администрација

Последни презентации за системот IGeoS:

Испрати е-маил на Игор Морозов

Copyright (c) 1995-2015, И. Б. Морозов
Овој документ обновено Јануари 9, 2017

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.