Ќе живееме во орбита?

http://space.alglobus.net/papers/orbitBest.html

Ал Глобус, март 2007 година

Бидејќи ние сме планетарен суштества, повеќето луѓе мислат на првиот и најголем број простор населби мора да биде на Месечината и на Марс. Како и многу неиспитаните претпоставки, ова не може да биде сосема во право. Всушност, ние може да живеат во орбитата долго пред да се пресели на Месечината и на Марс, и секогаш може да биде далеку повеќе простор доселеници во орбитата отколку на било која планета или месечина. Во случај да не сте слушнале за нив, орбиталата населби се огромни вселенски летала, доволно големи за многу илјадници луѓе да живеат во удобно, кои обезбедуваат заштита од радијација, дише атмосфера, речиси само-доволна за одржување во живот, а тоа го ротираме за да им обезбеди на нешто што се чувствува многу слични на Земјата, нормално гравитацијата на раб (во центарот сте уште полесен, ова е важно).

Зошто мислам орбитална населби ќе му претходат и кои значително ги надминуваат оние на планети и месечини? Три причини:

  1. Тоа е полесно.
  2. Има повеќе.
  3. Децата ќе бидат во можност да ја посетуваат Земјата

Тоа е полесно

Има причина Британија колонизирани Вирџинија пред Ванкувер. Вирџинија е полесно да се дојде до. Прв и назад до орбита е многу полесно отколку добивање на Месечината и на Марс, кој е зошто ние сме имале вселенски станици кои кружат околу Земјата за триесет години и се уште да се види на првата база на Месечината уште помалку на Марс. Ова е огромен, ден-за-ден, како-да-се-се-тоа-направи проблем.
Локацијата е, исто така, од суштинско значење за економска самостојност. Просперитетна заедници надвор од Земјата не може да биде бескраен потрошувачка на Земјата економија, тие мора да обезбеди производи и услуги за земјата за долго време да дојде. Населени места во Земјината орбита може да обезбеди енергија, егзотични материјали и туристичка дестинација за earthlings. Речиси неограничен, чиста, основно оптоварување електрична енергија може да се обезбеди од страна на соларни сателитска моќ (SSP), гигант соларни панели во орбита енергија зрак на Земјата. Додека SSP е премногу скапо денес, инфраструктурата на просторот потребен за изградба на орбитална простор населби ќе направи SSP многу ефтин, навистина. Некои астероиди кои орбитираат во близина на Земјата имаат огромно количество на вредни метали – една мала земја се приближува астероид е во вредност од $ 20 илјади милијарди долари! На крајот, Земјината орбита веќе е туристичка дестинација, како и студии укажуваат на тоа дека просторот туристички пазар е околу $ 50 милијарди долари / годишно (пет милиони летови на 10.000 $). Месечината е исто така прифатлива туристичка дестинација, но нема убиец стан – лесен секс (види “Сексот во вселената” од Лаура Woodmansee) – и е потешко да се дојде до. Лунарниот моќ за Земјата е можно, но бара релеи да се добие енергија на Земјата и страда од две недела вечер. Марс е премногу далеку за снабдување со енергија, материјали, или значајна туристичка дестинација. локација Земјата орбита е огромна предност, ако сакате да се изгради просперитетна заедници во вселената.

Да бидеме искрени, на еден начин, орбиталата населби се потешко да се изгради од заедниците на Месечината и на Марс. Пристап до материјали е многу потешко. Милиони (не и милијарди како што некои сугерираат) од тони на Месечината или asteroidal материјал треба да влезе во орбитата на Земјата, но тоа е само тешко, не е невозможно. Исто така, тоа е важно само за почетокот на населби. Подоцна населби може да биде изграден во близина на астероид за снабдување на најголемиот дел од потребните материјали.

Додека на Месечината и Марс има предност во материјали, орбита има континуиран, изобилуваат, сигурен соларна енергија. Во повеќето орбити постои континуирано снабдување на соларна енергија, која се засилува како што се движи поблиску до Сонцето Дури и населби во ниска земјина орбита (ЛАВ) немаат само сончева светлина за 40 минути во исто време и може да се снабдува со енергија што сјаеја од соларна енергија сателити во sunnier орбити. Месечината и Марс, и двете страдаат од ноќно време и ноќ Месечината е долга две недели! Марс има разумна должина ноќи, но исто така, има песочни бури, атмосфера, и е многу подалеку од тоа и не бара многу поголем низи за истата моќ. Така, за само доволност и на Месечината и Марс бараат соларна енергија сателити и / или нуклеарната енергија. Нуклеарната енергија е во ред за мали бази и краток престој, но за цивилизацијата на милиони, увезува нуклеарно гориво од Земјата е целосно непрактично. Локалните извори на гориво треба да се најде и, ако оние кои во моментов се користат на Земјата не се достапни, мора да се развиваат нови форми на нуклеарната енергија. Во секој случај, ќе бидат потребни за рударство, сепарација, транспорт и преработка, значајна задача не мора да значи полесно отколку да се донесе на Месечината или asteroidal материјали на Земјата орбита.

Конечно, постои лесен пат од каде што сме сега на Орбитал населби. Денес имаме на Меѓународната вселенска станица (ISS) во орбитата и Bigelow Воздухопловна е летање Битие I, првиот приватно финансирани вселенска станица. Bigelow е исто така посветена на летање приватна станица способни за хостинг три лица во рок од неколку години. Тоа не презема многу на имагинацијата да се добие од таму за да орбитална хотели служат до убиецот апликацијата (се сеќавам, лесен секс) на дневна основа. Како простор хотели се поголеми и повеќе елаборат за сервисирање милиони earthlings земање избор на простор, тоа може да има смисла за да ги ротира делови од нив да се здобијат со псевдо-гравитација само за да се поедностави одредени аспекти на живеење (мислам бања). Од таму е мал чекор за ниски g Објекти за хендикепираните лица – не се потребни инвалидски колички. Во тоа време може да има долгорочни вработени меѓу вработените кои повеќе би сакале да живеат во орбита од враќање на Земјата. Тоа ќе биде време да се изгради првата вистинска простор населби – просперитетна заедници надвор од земјата, каде што луѓето живеат и работат – и воспитување на децата, првиот простор домородци. Имајте на ум дека додека поддршка од владата сигурно ќе биде од корист, тоа е првенствено на приватниот сектор, приватни пари, претприемачки пристап кон развојот на просторот.

Тоа е повеќе

на површината на Месечината и Марс во комбинација е малку повеќе од една третина на површината на Земјата. Спротивно на тоа, конзумирање на најголемата астероид (Церес) обезбедува доволно материјали за изградба на орбитална простор колонии со 1G станбена површина еднаква на најмалку сто пати на површината на Земјата, а веројатно и сосема малку повеќе. Орбиталата простор населба несомнено ќе биде најголема експанзија на животот засекогаш.
Оваа огромна област станува достапен, бидејќи на основните геометрија. На планетите живеете надвор од солидна сфера. Бидејќи планети се три-димензионални солидна објекти, тие имаат многу на маса. Спротивно на тоа, орбиталата населби се шупливи (живеете во внатрешноста). Повеќето од материјалите се во надворешниот школка за заштита од радијација. Ова е причината зошто релативно мало тело како Церес да снабдување со материјали за станбена површина стотици пати поголема од нашата планета.

Ова има огромни импликации. Земјата има околу шест и пол милијарди луѓе во моментов, и се смета за многу луѓе. Сепак, повеќето од површината на нашата планета е скоро ненаселена. Океаните, се разбира, имаат речиси никој од нив. На замрзнатите предели на Аљаска, Канада и Сибир имаат исклучително мала популација, како и огромното пустините на Африка, Блискиот Исток, Централна Азија, во западниот дел на САД и Австралија. Од друга страна, сите од областа на орбитирање населбата може да биде повеќе или помалку, на било кој начин ние го сакаме тоа, од температурата на врнежи од дожд. Така, тоа е разумно да се очекува дека орбиталата простор населба во овој сончев систем може да поддржува население од десет илјади милијарди долари или повеќе човечки суштества кои живеат во одлични услови.

Децата

Цел живот се развила под сила на гравитација на Земјата. Силата на таа сила, која ние ја нарекуваме 1g, игра голема улога во начинот на кој нашите тела работат. Ние разбираме некои од овие ефекти, но секако не сите. На пример, знаеме дека гравитацијата е од суштинско значење за развој и одржување на човечка коска и мускулите, но ние имаме само мал малку на податоци за возрасни лица во лесен, и ништо на децата. Конкретно, ние немаме податоци за да влијае на Марс g нивоа, и само smidgeon од Месечината. Тоа значи дека ние не знаеме што ќе се случи со возрасни, а уште помалку деца, на Месечината и на Марс. Можеме да бидеме сигурни дека, сепак, деца израснат во ниско-е ќе биде многу послаби од оние кои се покренати во 1g.
Голем орбитална простор населба може да се ротира за да се има скоро секој псевдо-гравитација сакате, вклучувајќи 1g. Ова значи дека децата одгледани во орбитална населби требало да има проблем во посета на земјата. За жал, истото не може да се каже за оние кои се покренати во ниско-g.

Во заклучок

сите ние може да очекуваме да на денот кога има просперитетна заедници на луѓе кои живеат и работат на Месечината и Марс. Сепак, тоа многу добро може да биде дека, долго пред тоа, постојат огромен број на населени места во орбитата. Првиот несомнено ќе биде во Земјината орбита, можеби дури и под појаси на Ван Ален да се намали зрачењето заштитен маса. По кратко време, населби ќе биде изградена во близина на Земјата се приближува астероид, така што материјали не треба да се транспортира преку космички растојанија. Како нашиот соларен систем-широк цивилизација се развива, треба да очекуваме населби изградени во близина на се повеќе и повеќе астероиди – веројатно оние што се поблиску до Сонцето првиот, бидејќи тоа ја намалува големината на сончеви колектори потреба за енергија. Откако астероиди во близина на сонцето се исцрпени тоа може да има смисла да се изгради населбите со користење на Марс месечини за материјали, кои ќе бидат одлична основа за решавање на површината на црвената планета. Тогаш тоа е надвор од астероидниот појас за најбогатите рудникот во близина на лесен материјали во Сончевиот систем. После тоа, кој знае, небото е дефинитивно не е граница!

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.