На Microsoft непобедливост Мит

Четврток 13 јули, 2006 година

Авторски (Original): http://www.roughlydrafted.com/RD/Home/C91CCB7E-A668-4B0A-ABB6-98840AC8A317.html

Оригинален автор (Original Author): 

Daniel Eran Dilger

Даниел Еран Допач

Според поборниците на овој мит, експертиза на Мајкрософт во градење на софтверски платформи гарантира дека сето она што Мајкрософт не ќе се претвори во злато. Ова би требало непобедливост се користи за да се докаже како Мајкрософт конечно ќе доминира на сите нови пазари, од онлајн музички продавници на iPod, и како побарувања од страна на Linux и на Apple Mac OS X никогаш нема да направат значително влијание на компјутер десктоп-компјутерите. Тие се во ред, еве зошто.

Зошто мит беше Ткаени

Овој мит е важна основа држи светот компјутер. Производителите на персонални компјутери се потпираат на Мајкрософт да ги снабди со софтвер и Microsoft се потпира на производителите на персонални компјутери да го продаде за нив. Ако Мајкрософт ја изгуби својата непобедливост, PC платформа ќе биде раскинат во различни правци, а се соочуваат со конкуренција од алтернативни платформи.

Друга причина зад Мајкрософт непобедливост Мит е дека, со цел да ги задржат своите работни места, мрзливи тек индустрија аналитичари очајно треба едноставно и очигледно идеи да се повтори, па нивните забелешки звучи длабоко во минатото. Ако светот не се придржува на нивните очекувања, нивните prognostications стане безвредна.

Проповедањето на Мајкрософт invincibly работи за нив за многу години. Всушност, нивната проповед помогна да се обесхрабри конкуренција, која служи за да ги задржи на работа како гласноговорници за Microsoft и неговите стратегии.

Разоткриваат со екстремни предрасуди

Мајкрософт не имаат историја на влегувањето пазари доцна, но потоа успешно преземањето и чистење:

 •  на Мајкрософт Windows 95 пристигна десет години подоцна, но потоа ја презеде потрошувачки пазар графички десктоп оперативен систем;
 • Windows NT Мајкрософт исцрпени вкоренетата работна станица на пазарот UNIX и уништени OS / 2;
 • Канцелариски апликации Мајкрософт загинаа неколку вградени производи, вклучувајќи Лотус 123 и WordPerfect;
 • Internet Explorer на Мајкрософт е симнат од престолот веб прелистувач пионер Netscape.

Што тек индустрија аналитичари често не успеваат да се има предвид е дека успесите на Мајкрософт се ограничени само на софтвер за продажба, и тие имаат историски се натпреваруваше за цената, не перформанси. И двете од овие стратегии се во неволја.

Цената Парадоксот Windows

Цената е силна мотивирачка сила во продажба. Слободен софтвер се залага сакала да покажам дека успехот на Linux е главно седиште во желбите на потрошувачите за слободата; Меѓутоа, во реалноста, повеќето од интерес во Linux е резултат на фактот дека тоа е бесплатно.

nextlogoАко Linux биле продадени на минимална цена, тоа исто така ќе се остави зад себе, исто како и OS / 2, NeXTSTEP, BeOS, а другиот PC оперативен систем кој не може да се развие влечење на пазарот во секое разумна цена. Исто така, Линукс има само навистина се најде успех во сервери; на работната површина, Линукс има видено многу ограничен прием, и покрај се нудат за бесплатно. Зошто алтернативи за Windows, па тешко да се продаде?

Затоа што тие се натпреваруваат воспоставен производ, кој се чини дека не чинат ништо. Мајкрософт е во можност да се натпреварува поефикасно на цена, а парадоксално полнење повеќе од било кој друг во PC индустријата за оперативниот систем. Тие се оствари ова со самото врзување на продажбата на Windows со сите нови компјутери. Производителите кои го имаат купено копии на Windows, како што се Dell, HP и IBM, едноставно помина на трошоците на потрошувачите, на начин што го направија на Windows да се појави да биде бесплатно.

Мајкрософт потпишаа ексклузивен лиценцирање OEM договорите со нив ефикасно да се одрече од некој друг способноста да пакет нивните оперативен систем со продажбата на нови хардвер. конкуренти прозорецот мораше да го продаде нивните алтернативи како производи на мало. Потрошувачите не сакаат да плаќаат за софтверот. Тие навистина само сакаат да платат за хардвер, и се допаѓа идејата дека софтверот нема цена.sopranos

Од страна на крие нивниот софтвер и неговата цена во рок од продажбата на хардвер OEM, Microsoft се изградени брава приходи на компјутери. Тие не се натпреваруваат на заслуга на нивните производи, тие само удавен она што се појави да биде слободен пазар со забрана за влез во конкуренција, а потоа ужива висока приходи маргина софтвер што автоматски е генерирана со секој нов компјутер продаден.

Тоа е важно да се разбере дека успехот на Мајкрософт со Windows не значи дека компанијата знае како да се натпреваруваат на слободен пазар. Понатаму, стратегија за заклучување приходи нема да работи против iPod, како јас ќе се покаже подоцна.

Windows компјутери наспроти станици

Додека комплет цените дозволено Microsoft да го уништи било кој оперативен систем upstart конкуренти во PC светот, Мајкрософт, исто така, се натпреваруваат на цена на пазарите надвор од светот на компјутер: UNIX-работни станици и Mac компјутери. Компјутери нудат помал квалитет на хардвер на значително пониска цена од било UNIX продавачите или Apple можеше. Економијата на големината на пазарот на персонални компјутери-от до пад на цените на многу побрзо стапка од помалите пазари претставена од страна на Apple или на продавачите повисоки крајот работна станица како сонцето или Silicon Graphics.cube

Windows беше во многу случаи не се поевтини од алтернативни оперативни системи, но се чини дека да се поевтини целокупната бидејќи цената била скриена во поевтини хардверот. Ова им овозможи на Microsoft да поткрепа на нивните компјутер монопол да се земе на другите конкуренти, и да се натпреваруваат на цена, без всушност да го негираат ништо. PC креаторите на хардвер обезбедени сите вистинска конкуренција против работна станица продавачи. Мајкрософт едноставно седна назад и да ужива автоматско своите приходи.

Цената на конкуренцијата со Канцелариски и IE

Мајкрософт, исто така ефикасно да се натпреваруваа во цена, без многу отстапки, во продажба канцеларија. Од занимаваат голем број на апликации заедно, тие може да се натпреварува против единствена цена на индивидуални придонеси од конкурентите. Тие, исто така влијаат на нивните Windows платформа монопол да го продаде својата комплементарна Канцеларија производ.firefox

sopranos 2Мајкрософт на сличен начин може да пакет производи во Windows без трошоци да се вози од конкуренцијата. Netscape беше во можност да се натпреваруваат со самите усогласување со оперативен систем Линукс како слободен софтверски проект само. Дури и бесплатно, Firefox се бори за значителен удел на пазарот на прелистувачи Windows.

Дури и без донесување пресуда на бизнис стратегии и практики на Мајкрософт, јасно е дека софтверот успеси на компанијата се директно врзани за нивната способност да ја намалат цените на конкурентите, без всушност намалување на цените.

Проблемот со обидот да се игра оваа стратегија против современите закани од Линукс со отворен код, и ITMS на Apple, iPod и Mac OS X, е дека не постои цена да ја намалат. Ќе објасни повеќе за тоа зошто е тоа случајот со iPod-от во мојата следна статија.

Загрозени дома

Линукс и софтверот со отворен код ги напаѓаат Windows во насока никогаш не се соочи пред: цена. Вие не може да undersell бесплатно, па Мајкрософт треба да се создаде сугестија дека Windows спасува корисници повеќе пари од Линукс прави тоа, а над трошоците за лиценцирање на Windows. Тоа е тешка идеја да се продаде. Софтверот со отворен код е напаѓаат не само на Windows, но канцеларија на монополот на Мајкрософт, како и. Одеднаш, на Мајкрософт го губи и на своја игра со ниска цена, и се принудени за прв пат да се оправда и да ги намали сопствените цените.rosaicom

Во исто време, Apple ја донесе комерцијални конкуренција во светот на PC оперативен систем, уште еден фактор Microsoft никогаш не ја виделе навистина да се соочат. Новите Интел Macs имаат ист хардвер цени и перформанси, како и други компјутери, но нудат подобри firmware-от, и да ја стартувате атрактивна оперативен систем. Windows сега мора да се натпреварува директно со Mac OS X како комерцијален производ.

Не е чудо што Мајкрософт изразува интерес за продажба на Windows за Интел Macs: тие се исплашени до смрт да бидат присилени да се натпреварува како мало на производи наместо автоматски да се продаваат со секој нов компјутер.

Ако Мајкрософт се потпреме, значи, борбата против машина, тие би можеле да имаат шанса во борбата на два фронта. Сепак, петнаесет закана бесплатни години на доделување на глупости на високо профитните маржи не резултираше со пргав, конкурентна компанија. Исто така е интересно да се разгледа спектакуларен неуспех Мајкрософт профитабилно да ги изврши сите стратегии надвор на Windows и Office.

Спектакуларни распадот на Мајкрософт

Технологија аналитичарите сакале да го проповеда евангелието на Microsoft инспириран која инсистира на патот кон успехот доаѓа само преку воспоставување на софтверска платформа и пошироко тоа лиценцирање за употреба на хардвер на другите. Идеално, стратегијата продава софтвер на високо профитните маржи, и дистрибуира голем дел од конкурентниот ризик за хардвер програмери.

inside itunesМајкрософт славно се користи оваа стратегија за продажба на Windows на компјутери, а аналитичарите сакаат да укажуваат на тоа дека ако Apple се лиценцирани Софтвер на системот на Mac е да се кандидира на компјутери пред дваесет години, тие би станале светски Мајкрософт, наместо. Сепак, ова не е сигурен стратегија, или лесна да се отсвират. Microsoft се обидува да ги преговори платформа во нивните други хардверски пазари, без забележителен успех. Некои од најистакнатите неуспеси Мајкрософт:

 • Мајкрософт Виндоуз Насекаде стратегија се обиде да ги прошират своите софтвер во канцеларија опрема;
 • Негодувам во Sega Dreamcast беше неуспех;
 • Негодувам PDA уредите, таблета компјутери, Оригами таблета / PDA сите бескорисни вложувања;
 • Негодувам базирана на Smartphones поседува мал дел од малите smartphone пазарот;
 • Мајкрософт се откажа не напори во веб-от за ТВ приемници и DVRs;
 • Мajкрософт ја изгуби милијарди долари во конзола Xbox игра и тоа останува бескорисни;
 • обидите на Мајкрософт да го поседувате светот на музиката и медиа плеер со WMA се уништени од страна на iPod.

успех на Мајкрософт во продажбата на мало производи се ограничени на глувците и тастатури. На Xbox може да се направи добра конзола за игри, но тоа е голем финансиски загуби за компанијата. Таа, исто така го сигнализира промена во стратешка насока, нудејќи повеќе докази дека дури и Microsoft реализира компанијата е во неволја.xbox

Наместо да се обидува да ја испорача софтверска платформа, како Windows, Xbox е обид за изградба на хардверска платформа, како Mac и iPod на Apple. Мајкрософт не се соберат голем број на производители на Xbox да се изгради игра конзоли водење на нивниот вграден оперативен систем. Зошто да не?

Затоа што тие се реализираат, по значително неуспех, дека нивниот успех со Windows нема да игра повторно и повторно во нови пазари. Тоа нема играно во сите нови пазари. Во меѓувреме, Apple ја одржува профитабилноста во продажбата на хардвер Mac, и создаде нова платформа со iPod.

Аналитичарите беа во право: Apple не треба да се обиде да биде на Microsoft; Мајкрософт сака да биде како Apple.

Повеќе нокти во ковчегот

Мајкрософт е очајна да се најдат нови извори на приходи. Продажбата на Windows компјутери се зголемува секоја година во 10-15%, но Mac продажбата се надминува индустрија раст од речиси 40%, а очекувањата се јавите за уште побрз раст во иднина. раст на Apple доаѓа од секторот најпрофитабилните компјутер: дома и професионални корисници се подготвени да платат премија за машини.

laptopЛистовите на Microsoft со повеќе непривлечна пазар; поголемиот дел од десктоп компјутери се натпреваруваат жестоко за да овозможи ниски цени. Како компјутер цени да падне под 500 $, станува се потешко да се скрие значителен надомест за лиценца на Windows во микс. Тоа значи дека Microsoft ќе мора да ги намали нивните цени или се соочуваат со закана за губење на оние ниски крајот системи на Линукс.

империјата на Мајкрософт е разрешница. Нивните леб и путер монополи се под вистински напад, за прв пат, нивните изгледи за нови пазари се спектакуларно не, и целиот свој бизнис модел на неизразен софтвер за продажба на високата цена на ниско хардвер цена расте застарени. Тие се многу во иста позиција како и американски производители на автомобили во доцните 70-тите години, кога лесна добивка пресуши и беспомошна новата конкуренција од јапонските увоз ги принуди да се натпреварува во начините на кои тие никогаш не замислував.

Доаѓа следната: Зошто iPod убиец Мајкрософт нема да направам ништо од тој вид.

Навистина ми се допаѓа да се слушне од читателите. Што мислиш? Оставете коментар или е-мејл мене со вашите идеи.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.