http://homepage.cs.uiowa.edu/~jones/modcomp/

Modcomp миникомпјутери

Даглас В. Џонс
На Универзитетот во Ајова Одделот за компјутерски науки

Modcomp, Форт Lauderdale Флорида, почна да прави 16-битна миникомпјутери во почетокот на 1970-тите, насочени да се натпреваруваат со машини како декем PDP-11 и HP 2115. Во 1974 година, тие излезе со minicomputer на Modcomp IV, нагорен compatable машина која вклучени поддршка за 32-битни цели броеви, 64-битен подвижна запирка единица и единицата за управување со меморија. На Modcomp IV дојде на пазарот малку пред декем Вак 11-780 и беше, на некој начин, пристоен конкурент. На Modcomp IV бил следеа околу 1980 година со Modcomp Classic, кој додаде поддршка за 32-битен обраќајќи се на архитектура.

Иронично, фотографијата е прикажано тука дека нема производи Modcomp. Интелигентниот терминал Платон V е од CDC (тоа е ИСТ-II), а излезот е прикажано на тој терминал е од поедноставен систем, кратко време по Универзитетот во Илиноис откачи глобални системи технологија Информации за пазарот на тој софтвер. Поедноставно беше спроведувањето на јазикот Тутор програмирање од системот на Платон IV во Илиноис. Modcomp го имаат интерес за маркетинг Поедноставно затоа што се одржа на една Modcomp IV или minicomputer Modcomp Classic. Подоцна, поедноставно ќе биде преименуван договор.


Референтен материјал програмерот

Карта за А програмерот џеб за Modcomp IV авторски права 1976 година од страна на Универзитетот на Калифорнија во Сан Франциско. Ова е скенирање на фотокопија на оригиналот. Bootleg копии на оваа картичка се широко се користи, како што немаше официјална концизен повикување картичка за машината.

 [photo of Simpler terminal] А Modcomp рекламирање постер од 1980 година (собирање на авторот). На многу мал текст низ дното на постерот дава адреси на деловна активност Modcomp и не содржи забелешка за авторски права.


Хардвер

Лајл Bickley има објавено на веб убава колекција Фото покажува систем Modcomp II. Како што може да се види во овие слики, миникомпјутери на 1970 Modcomp беа изградени од жица обвиткана одбори кои беа поврзани шарки по еден раб и уредени да се отвори како страници од книга. Интерконекција помеѓу одбори беше направено од страна лентести кабли по должината на ‘рбетот работ на книгата, па тоа може да се отвори било табла додека машината работи. Минимален Modcomp II компјутер бара 4 табли, две за процесорот и 32K еден збор авион основни меморија. Машината е прикажано во овој фото колекција има 64K зборови на меморија, така што има 2 основни авиони.

Додека помалите компјутери Modcomp беа спакувани со ‘рбетот на книгата хоризонтална и отворање нагоре, компјутери, кои бараат повеќе одбори беа спакувани со вертикална’ рбетот, така што на страниците отвори надвор од предниот дел на решетката реле. Ова може да се види во колекцијата на фотографија во DVQ; движете надолу кон дното на страницата за да видите фотографии на Modcomp II. Оваа машина е поголем од две причини: Тоа е подвижна запирка единица и главната меморија е изградена на 4 модули 16K меморија наместо на 2 32K модули. Тоа значи дека е постар, но не постои производство да

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.