http://www.cis.upenn.edu/~alur/nw.html

Вгнездени Зборови

ака Видно Pushdown јазици

Кои се вгнездени зборови?

Вгнездени зборови е модел за претставување на податоците и со линеарно подредување и хиерархиски вгнездени појавување на предмети. Примери на податоци со таква двојна линеарно-хиерархиска структура вклучува егзекуции на структурирани програми, коментирани лингвистички податоци, и HTML / XML документи. Вгнезден збор се состои од низа на линеарно нареди позиции, надополнета со гнездење рабови поврзување на повици да се врати (или отворен тагови да се затвори-тагови). Рабовите не ја поминуваат создавање на правилно вгнездени хиерархиска структура, а ние им овозможи на некои од рабовите да се во тек. Ова вгнездени структура може да биде уникатно претставена со низа пропишување на видовите на работни места (повици, се враќа, и internals). Вгнездени зборови се генерализира и зборови и му нареди на дрвјата, и им овозможи на двете збор и дрво операции.

Вгнездени зборот — конечни автомати држава acceptors за вгнездени зборови, се дефинира класа на редовни јазици на вгнездените зборови. Оваа класа ги има сите привлечен теоретски својства кои класичните јазици регуларниот збор ужива: детерминистички вгнездени збор автомати се експресивен како и нивните колеги nondeterministic; класата е затворен под унија, пресек, дополнување, конкатенација, Kleene- *, префикси и јазикот homomorphisms; членство, празнина, вклучување јазикот, а еквивалентност се сите decidable; и дефинитивност во monadic логиката од втор ред одговара токму на конечни држава препознатливост. Овие резултати се генерализира бесконечна вгнездени зборови, исто така.

Како тие се однесуваат на контексно-слободна јазици на зборови?

Со оглед на јазикот L на вгнездените зборови околу една азбука, линеарната кодирање на вгнездените зборови дава јазикот L ‘во текот на обележани азбука се состои од симболи означени со типот на таа позиција. Ако L е регуларен јазик на вгнездените зборови, тогаш L ‘е контексно слободен. Всушност, pushdown автомат прифаќање L ‘има посебна структура: за време на читањето на повик, автоматот мора да им помогнам на еден симбол, за време на читањето симбол враќање, таа мора да се појави еден симбол (ако магацинот е не-празни), и за време на читањето внатрешен симбол, тоа може да се ажурира нејзината единствена државна контрола. Ние го нарекуваме како автомати видливо собори автомати и класата на зборот јазици ги прифаќаат видливо собори јазици (VPL). Од нашиот автомати може да се determinized, VPLs одговараат на подкласа на детерминистичка контексно-слободна јазици (DCFL). VPLs генерализира на paranthesis јазици, загради јазици, и балансирани јазици, и тие имаат подобар затворање својства од CFLs, DCFLs или paranthesis јазици.

Ние тврдиме дека за алгоритамски верификација на структурирани програми, наместо на гледање на програмата како што е контексно-слободна јазик во однос на зборови, треба да го гледаат како регуларен јазик на вгнездените зборови (или еквивалентно, видливо pushdown јазик), и ова ќе им овозможи на модел проверка на многу својства (како што магацинот инспекција, претходно мислење услови), кои не се изразува во постојните спецификација логика.

Во принцип, pushdown автомати им служи на два различни цели: откривање на хиерархиска пребарување, обработка / доведување во прашање на појавување. Во апликации каде што само на втората цел е релевантно (како во анализа на програмите), може да го замени pushdown автомати со NWAs со многу придобивки.

Како тие се однесуваат на нареди дрва?

Податоци со двојна линеарно-хиерархиска структура традиционално моделирани користење на бинарни, и поопшто, со користење нареди unranked, дрвја, и е достапен за користење на дрво автомати. Во нареди дрва, јазли со истиот родител се линеарно наредил, и класичен дрво traversals, како што се инфикс (или длабочина и првиот лево-десно) може да се користи да се дефинира имплицитна нарачување на сите јазли. Излегува дека, жива ограда, каде што тревата е низа од нареди дрвја, се посебна класа на вгнездените зборови, имено, оние кои одговараат на Дајк зборови, како и редовни јазици хеџ одговараат на избалансиран јазици.
За обработка на документи, вгнездени зборови немаат многу предности во однос нареди дрвја. Дрво-базирани застапеност имплицитно се претпоставува дека линеарниот внес на податоци може да се разложи во дрво, а со тоа, не може да претставува и процесот на податоци кои не може да се интерпретира како што треба. Зборот операции како што се префикси, суфикси, и конкатенација, а природните за обработка на документи, немаат аналогно операции дрво. Второ, дрво автомати природно може да се изрази ограничувања во однос на редоследот на етикетите заедно хиерархиска пат, и, исто така, по должината на лево-десно браќа и сестри, но тие имаат тешкотии да го фати ограничувања кои се однесуваат на глобалната линеарен редослед. На пример, барањето дека моделите p1, … PK појавуваат во документот, по тој редослед компајлира во детерминистички збор автомат (а со тоа детерминистички NWA) на линеарни димензии, но вообичаените детерминистички од дното-нагоре дрво автомат за ова пребарување треба да биде од големина на експоненцијална во k. NWAs може да се гледа како еден вид на дрво автомати, така што и од дното-нагоре дрво автомати и врвот надолу дрво автомати посебни случаи. Овие резултати значат дека барањето може да се повеќе посочно кодирани во вгнезден зборови видите со комплексноста корист вгнезден збор автомат чита зборот од лево кон десно, обработка на вгнездување на рабовите, како и кога ќе пристигнат. Ова се совпаѓа со API на саксофон за XML, и на тој начин има природен употреба во стриминг алгоритми.

Референци

Моделот на вгнездените зборови помина низ неколку повторувања: Види Видно собори јазици; Alur и Madhusudan; STOC 2004 година; и додавање на гнездење структура на зборовите; Alur и Madhusudan; DLT 2006. Ние препорачувам читање овој единствен целосна верзија (весник на АЦМ, 2009). Поканетите говор на ООП 2007 е исто така добра почетна точка.

Постои огромно следење истражување. Особено, Mozafari et al се дизајнирани и имплементирани на барањето процесор на state-of-the-art за XML документи вкоренети во оваа теорија (види високи перформанси комплекс настан обработка преку XML потоци, добитник на наградата за најдобар труд во SIGMOD 2012 година); Driscoll и сор имаат имплементирано различни конструкции на NWAs во отворен код библиотека OpenNWA (CAV 2012) кој се применува за голем број на проблеми во анализа на програмата.

Целта на оваа страница е да ги пратите на најновите резултати во врска со оваа тема. Email мене, со коментари и / или да предложи дополнувања.

Дополнителни одлука Проблеми за VPAs / NWAs

 • Видно pushdown игри; Loding, Madhusudan, и Serre; FSTTCS 2004 година.
 • Видно pushdown автомати: Од јазик еквивалентност на симулација и bisimulation; Srba; CSL 2006 година.
 • Редовност проблеми за видливо pushdown јазици; Barany, Loding и Serre; STACS 2006 година.
 • На проблемот на членството за видливо pushdown јазици; Ла Торе, Наполи и Паренте; ATVA 2006 година.
 • Симболично видливо pushdown автомати; D’Antoni и Alur; Говеда 2014 година.

Сличност и минимизирање

 • сличност за видливо pushdown јазици; Alur, Кумар, Madhusudan и Вишванатан; ICALP 2005 година.
 • Минимизирање, учење, и за тестирање на усогласеноста на Булова програми; Кумар, Madhusudan и Вишванатан; Согласите 2006 година.
 • Минимизирање на варијанти на видливо pushdown автомати; Chervet и Walukiewicz; MFCs 2007 година.

Временски и Fixpoint логики; експресивност

 • А темпоралната логика вгнездени повици и се враќа; Alur, Etessami, и Madhusudan; TACAS 2004 година.
 • Редовна јазици вгнездени зборови: Фиксни точки, автомати и синхронизација; Аренас, Барсело и Libkin; ICALP 2007 година.
 • Од прв ред и временската логика за вгнездени зборови, Alur, Аренас, Барсело, Etessami, Immerman и Libkin; LICS 2007 година.
 • Наизменични автомати и една временска fixpoint анализа за видливо pushdown јазици; Bozzelli; Согласите 2007 година.
 • Граматичка застапеност на видливо pushdown јазици; Баран и BARRINGER; WoLLIC 2007 година.
 • Пондерирана логики за вгнездени зборови и алгебарски серија формална моќ; Matissen; ICALP 2008 година.
 • Видно рационални изрази; Bozzelli и на Санчез; FSTTCS 2012 година.
 • Видно линеарна темпоралната логика; Bozzelli и на Санчез; IJCAR 2014 година.

Спецификации за анализа на програмите

 • ВПА-базирани аспекти: Подобра поддршка за АОП повеќе протоколи; Nguyen и Sudholt; SEFM 2006 година.
 • Instrumenting C програми со вгнездени збор монитори; Chaudhuri и Alur; СПИН 2007 година.
 • Соединувајќи монитори за својства безбедност – овој пат со повици и се враќа; Rosu, Чен, и топка; RV 2008 година.
 • Временската размислување за процедурални програми; Alur и Chaudhuri; VMCAI 2010 година.
 • Вгнездени interpolants; Heizmann, Hoenicke, и Podelski; POPL 2010 година.
 • Проверка на компатибилноста на производителот и потрошувачот; Drscoll, Бартон, и претставници; FSE 2011 година.
 • Безбедна програмирање преку видливо pushdown игри безбедност; Харис, ПВР, како и претставници; Говеда 2012 година.
 • OpenNWA: вгнезден збор автомат библиотеката; Driscoll, Thakur и претставници; Говеда 2012 година.

XML обработка на дрво и автомати

 • Видно pushdown израз ефекти за обработка на XML поток; стомна; ПЛАН-X 2005 година.
 • Видно pushdown јазици за стриминг XML; Кумар, Madhusudan и Вишванатан; WWW 2007 година.
 • Мажење зборови и дрвја; Alur; Парчиња 2007 година.
 • Ревидирањето на видливо pushdown јазици за интеграцијата на XML податоци; Thomo и Venkatesh; CIKM 2008 година.
 • Стриминг дрво автомати; Gauwin, Niehren и Рос; Обработка на информации Писма 2009 година.
 • Најраните пребарување одговараат за детерминистички вгнездени збор автомати; Gauwin, Niehren, и TISON; FCT 2009 година.
 • Пребарување автомати за вгнездени зборови; Madhusudan и Вишванатан; MFCs 2009 година.
 • Од регуларни изрази за да се вгнездени зборови: Unifying јазици и пребарување извршување за релациона и XML низи; Mozafari, Зенг, Zaniolo; VLDB 2010 година.
 • Со високи перформанси комплекс настан обработка преку XML потоци; Mozafari, Зенг, Zaniolo; SIGMOD 2012 година.
 • Streamable фрагменти од напред XPath; Gauwin и Niehren; CIAA 2012 година.
 • Рано XPath избор јазол на XML потоци; Debarbieux, Gauwin, Niehren, Себастијан и Zergaoui; 2012 година.

Трансформери

 • Видно собори трансформери за приближна проверка на стриминг XML; Thomo, Venkatesh и вие; FoIKS 2008 година.
 • Видно pushdown трансформери; Raskin и Servais; ICALP 2008 година.
 • Еквивалентност на детерминистички Вгнездени збор до збор трансформери; Staworko, Лоренс, Lemay, Niehren; FCT 2009 година.
 • Својства на Видно Притисни трансформери долу; Е. Filiot, J.-F. Raskin, P.-A. Reynier, Ф. Servais и J.-M. Талбот; MFCs 2010 година.
 • XEvolve: Еволуција рамка на XML шемата; Ф. Picalausa, Ф. Servais и Е. Zimànyi; SACSVT 2011 година.
 • Streamability на вгнездените Word Трансдукција; Е. Filiot, О. Gauwin, P.-A. Reynier, Ф. Servais. FSTTCS 2011 година.
 • Стриминг дрво трансформери; Alur Р и Л D’Antoni; ICALP 2012 година.
 • Видно Притиснете надолу трансформери со изгледот светло. Е. Filiot и Ф. Servais. SOFSEM 2012 година.

Вгнездени Дрвја

 • Фикс точка анализа за локалната и глобалната програма текови; Alur, Chaudhuri, и Madhusudan; POPL 2006 година.
 • Јазици на вгнездените дрвјата; Alur, Chaudhuri, и Madhusudan; Говеда 2006 година.
 • Видно pushdown јазици и рок препишување; Chabin и Rety; FroCos 2007 година.
 • Видливо дрво автомати со меморијата и ограничувања; Comon-Lundh, Jacquemard, Перин; Логички методи во компјутерски науки во 2008 година.

Зборови со повеќе полагања на јајца

 • Забелешка за вгнездени зборови; Блес и Гуревич; Мајкрософт Рисрч TR; 2006 година.
 • А робустен класа на контексно осетливи јазици; Ла Торе, Madhusudan и Parlato; LICS 2007 година.
 • 2-Видно Pushdown автомати; Carotenuto, Мурано, и Перон; DLT 2007 година.
 • Realizability на истовремени рекурзивни програми; Bollig, Grindei, и Habermehl; FoSSaCS 2009 година.

Нови резултати користење на видливост на повици / Враќање

 • Трет ред идеализирана Алгол со повторување е decidable; Murawski и Walukiewicz; FoSSaCS 2005 година.
 • Синхронизација на pushdown автомати; Caucal; DLT 2006 година.
 • Исказна логика со динамичен рекурзивен програми; Loding и Serre; FoSSaCS 2006 година.
 • Висина-детерминистички pushdown автомати; Nowotka и Srba; MFCs 2007 година.
 • Бесконечна автомат карактеризација на двојно експоненцијално време; Ла Торе, Madhusudan и Parlato; CSL 2008 година.

А предизвик отворен проблем (сега се реши!)

Размислете за следново проблем одлука: со оглед на две редовни јазици L1 и L2 на вгнездените зборови, не постојат редовни јазик R на зборови во текот на обележани азбуката, така што пресекот (R, L1) е еднаква на L2? Ова не е познато да биде decidable, дури и за посебен случај што L1 е збир на сите добро избрани зборови. Мотивацијата е следново: во принцип, да се провери дали влезот припаѓа на L2, на машина за обработка треба оџак. Да претпоставиме дека веќе има некои дополнителни знаења за влез, и тоа му припаѓа на група L1 (на пример, ние може да знаат дека влезот е добро се исти), може ова знаење да се користи за изградба на DFA А, така што за влез во L1, А има право да одлучи членство во L2. Овој проблем е инспириран од хартија “Оценување стриминг XML документи” на Segoufin и Vianu, мешунки 2002 година, кој, исто така, претставува само делумно решение.

Неодамна, Eryk Kopczynski покажа неодлучливоста на овој проблем: види Невидливи собори јазици, LICS 2016 година.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.