Преглед

http://www.casos.cs.cmu.edu/projects/ora/

*ORA-LITE е мета-мрежна алатка за проценка и анализа, развиена од САЅОЅ во Карнежи Мелон. Содржи. Содржи стотици социјални мрежи, динамични мрежни метрики,  метрики на трага, процедури за групирање јазли, идентификување локални патеки, споредување и спротивставување мрежи, групи и индивидуи од динамична, мета-мрежна перспектива. *ORA-LITE била употребувана за да се испита како мрежите се менуваат низ времето и просторот, и соржи процедури за движење помеѓу тражните податоци (пр. кој бил каде и кога) и мрежни податоци (кој бил поврзан со кого, кој е поврзан каде…) и има различно гео-просторни мрежни метрики, и техники за детекција на промени. *ORA-LITE може да се справи со мултимодуларни, мултиплекс, мултилевелирани мрежи. Може да идентификува клучни играчи, групи и ранливости, мрежни промени на моделот низ времето, и да изведува СОА анализа. Иако сите метрики кои се достапни во *ORA-LITE се тестирани со големи мрежи (10^6 јазли на 5 класи ентитети); *ORA-LITE самата е ограничена на максимум 2,000 јазли по класа ентитет. За да може да имате 2,000 агенти, 2,000 организации, итн. Професионалната верзија на ORA која е достапна од Нетаномикс (www.netanomics.com) нема ограничување на бројот на јазли. Базирана на раздалеченост, алгоритми и статистички процедури за споредување и спротивставување на мрежи се дел од оваа опрема.

Базирани на мрежна теорија, социјална психологија, истражување на операции и теорија на менаџмент, серија на мерки на “критичност” биле развиени на СМU. Како што критичните патоказни алгоритми можат да бидат искористени да се лоцираат тие задачи кои се критични од перспективата на менаџментот на проект, *ORA-LITE алгоритмите може да ги најдат тие луѓе, типови на вештини, или знаења и задачи, кои се критични од гледна точка на перформанси и безбедност на информации. Секоја од мерките кои ги развивме се пресметани од страна на *ORA-LITE на база на мрежни податоци како тие во следната табела.

nukes casos

casos-gallery

 Луѓе ЗнаењеЗадачи
ЛуѓеСоцијалнa мрежa
Кој знае кого
Мрежа на знаење
Кој знае што
Мрежа на задачи
Кој прави што
ЗнаењеИнформациона мрежа
Кој информира што
Мрежа на потреби

Кое знаење е потребно за да се изврши задачата

ЗадачиМрежа на предности
Која задача мORA да биде завршена пред друга задача

*ORA може да биде употребена во традиционална организација или во променливи мрежи.

ORA Гугл Групација
ORA Гугл групацијата дава збир од прашања, соработки и информации поврзани со САЅОЅ алатките. Ве молам посетете го овој линк за инструкции поврзани со тоа како да станете член на ORA Гугл Групацијата Како да се приклучите кон ORA Гугл Групацијата.

 

Спонзори

Оваа работа беше делумно поддржана од:

Канцеларија за поморски истражувања (ONR)
Морнарски Грант на Соединетите Држави (ONR – MURI) Бр. N000140811186
Морнарски Грант на Соединетите Држави Бр. 9620.1.1140071 на динамична мрежна анализа
Морнарски Грант на Соединетите Држави Бр. 1681.12.1140053 на приспособлива архитектура за команда и контрола
Оддел за одбрана
Агенција за напредни одбранбени истражувачки проекти  (DARPA) проект INSIGHT DAAH01-03-C-R111
Национална аеронаутичка и вселенска администрација (NASA)
Воена истражувачка лабORAторија (ARL), и ARL-CTA
Националната научна фондација под NSF 0100999 грант за докторска дисертација, NSF ITR 0218466 NSF ITR/IM IIS-0081219, NSF KDI IIS-9980109, NSF 043 7239, NSF 045 2598, NSF 045 2487, и NSF IGERT 9972762 за истражување и тренинг во CASOS.
Канцеларија на воздухопловни сили за научно истражување (AFOSR) под грант 600322GRGMASON, компјутерско моделијање на културните димензии во противничка организација (MURI), со Џорџ Мејсон универзитетот.
Оддел за одбрана (DOD)
Канцеларија на шефот на поморски (Op-Nav)
Канцеларија на националната полиса за контрола на наркотици (ONDCP)
Институт за воено истражување (ARI)
Канцеларија за воено истражување (ARO)

Погледите и заклучоците содржани во овој документ припаѓаат на авторите и не треба да бидат интерпретирани како репрезентативни на официјалните полиси, било да се изразени, или имплицирани, на Канцеларијата за Поморски Истражувања, Одделот за Одбрана, Лабораторијата за Воено Истражување, НАСА, Националната Научна Фондација, или Владата на Обединетите Држави.

 

Хардвер барања

 • CPU со 500 мегахерци или поголема брзина на процесор е препорачана (3 Ghz е препорачан за голема база на податоци )
 • * Intel Pentium/Celeron фамилија, или AMD K6/Athlon/Duron фамилија, или се препорачува компатибилен процесор
 • 512 MB RAM или поголем е препорачан (1 GB се предпочита)
 • 500 MB слободен хард диск простор

Забелешки за Multi-Core процесори

 • ORA-LITE може да ги искористи сите јадра во твојата машина. Сите компјутерско напнати мерки се повеќекончани.

Системска интеракција

 • ORA-LITE Има јава на предниот дел и C++ краен ден. НЕ го допира системскиот регистар.

 

Софтвер

Симнете ја најновата верзија
Софтвер – Најнова верзија достапна за користење

Нова, 64-битна верзија објавена на 6ти Октомври, 2016

Нова 32-битна верзија објавена на 6ти Октомври, 2016

Под страната за симнување ние овозможуваме:

 • Симнувања за *ORA-LITE NetScenescst-iw за:
  • Windows 32-bit
  • Windows 64-bit

Информации за ORA-LITE v.2 верзија:

 • Нов интерфејс за извештаи со лизгачки прозорчиња
 • Побрза визуелизација
 • Верзија 1 од социо-културната когнитивна технологија на мапи
 • Внесувач за survey monkey
 • Его мрежен извештај со стандардни его мрежни метрики
 • Можноста за да се зачуваат и повторно да се употребат преференции за големина на јазли и боења во visualizer

За детали поврзани со сите верзии ве молиме одете тука. Порани верзии од овој софтвер се недостапни.

Забелешка:

Софтверот кој се наоѓа тука е ORA-LITE –  беплатна верзија за академци од COTS алатката ORA-PRO.

Информации за тоа како да се употребува најновата Windows верзија на ORA за Mac:

 1. Обезбедете лиценцирана копија од виртуелен софтвер за машина (пр. Parallels, VMWare).
 2. Креирајте лиценцирана Windows виртуелна машина во тој виртуелен софтвер.
 3. Инсталирајте ORA-LITE внатре во виртуелниот Windows.
 4. Пуштете ORA-LITE.

Известување за авторски права и општи одредби

COPYRIGHT (c) 2001-2017 Катлин М. Карли – Центар за Компјутерска Анализа на Социјалнии Организациски Системи (CASOS), Интернационален Институт за Софтвер Истражувања, Карнежи Мелон универзитет, 5000 Forbes Avenue – Pittsburgh, PA 15213-3890 – СИТЕ ПРАВА СЕ ЗАДРЖАНИ.

Со преземање на датотеки предвидени во овој документ се согласувате со ова известување за авторски права и порекнување. Дозвола за користење на оваа верзија на софтвер или било кој дел од него и да го користите, копирате или измени ова неговата документација се доделува за истражување и учење, само со цел во рок од четири години колеџ на Универзитетот, Висока школа на или средно училиште со кое се дозволува степени, и под услов над авторските права и ова известување дозвола појави непроменети во сите копии на софтвер и документација, односно да не го продаде или редистрибуираат софтверот, ниту пак вклучува софтверот во комерцијални пакет.
Објавувањето на овој софтвер извршна во јавниот домен академска не имплицира никаква обврска од страна на авторите да се ослободи идните верзии во јавниот домен. Авторите се слободни да се надгради или подобрени верзии на софтверот достапен за плаќање или комерцијално само. Комерцијални и владини лиценцирање на софтвер е достапен преку контактирање на д-р Кетлин М. Carley (kathleen.carley@cs.cmu.edu). Софтверот се дадени “како што е” и без гаранција од било кој вид, експрес, или на друг начин, вклучувајќи без ограничување, било каква гаранција на неодговорна куповина или погодност за одредена цел. Софтверот е само во експериментална фаза и не е наменета за, тестирани или одобрени за опасни употреба. Употребата на софтверот е на сопствен ризик на корисникот. Било какви заклучоци ќе може да го привлече врз основа на софтвер или неговата употреба се своја. Изрично се откажуваат од било каква одговорност или обврска за сите и сите несакани ефекти, вклучувајќи и лични, телесни, имот или бизнис повреда и за надомест на штета или загуба од каков било вид, кои произлегуваат директно или индиректно, без разлика дали од небрежност, намерата или на друг начин, од употребата или прекинување на употреба на софтверот, од грешки во софтверот, или од недоразбирање произлегува од самиот софтвер, неговата нас или документација.

Деловна, владина и друга употреба

Корисниците кои сакаат да добијат верзија на ORA, за употреба која не е четригодишен факултет, универзитет, средно или основно училиште, треба да ја контактираат Др. Катлин М. Карли (kathleen.carley@cs.cmu.edu). Ова ги вклучува тие кои тренираат други за употреба на ORA како дел од специјализирани работилници и деловни тренинг програми. Професионална верзија на ORA и Mac верзија на ORA се достапни на веб страната на Netanomics.

 

Кориснички водичи и помош за ORA-LITE

Опис на ORA

ORA Quickstart Водич

Користење на ORA за социјални мрежи

Катлин М. Карли, 2014, ORA: Алатка за Днамично-мрежна анализа и визулизација, во Реда Алхаж и Џон Рокни (Eds.) Енциклопедија за Социјална мрежна анализа и ектракција, Спрингер.

Карли, Катлин М & Фефер, Јурген & Реминга, Џефри & Сторик, Џон & Колумбус, Дејв (2013).  ORA Кориснички Водич 2013. Карнежи Мелон Универзитет, Школа за компјутерска анализа, Институт за софтвер истражувања, Технички извештај  CMU-ISR-13-108, [pdf]

 • ORA-LITE доаѓа со вклучени помошни и совети за алатки.
 • Помошни мрежи – цитирани мрежни фајлови во ORA-LITE фајлот за помош
 • ORA Гугл Групација  – онлајн Q&A форум за дискусија за студенти, истражувачи и индустријата.

Примерок од слики:

Примерок од податоци:

За дополнителни примероци кликнете тука

Примероци на влезни формати:

Shapefile извори:

Одете на CASOS Tools за поврзани алатки.

Тренинг

 

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.