http://pclinuxoshelp.com/index.php/PCLinuxOS

PCLinuxOS

Оваа страница е основен вовед во PCLinuxOS за новодојденец.

Содржина:

 1. Што е PCLinuxOS
 2. Апликации програми
 3. Хардвер
 4. Философија PCLinuxOS
 5. PCLinuxOS е тркалање distro
 6. Преведување

Што е PCLinuxOS

 • За новите корисници: PCLinuxOS (скратено pclos) е Linux дистрибуција напишани од дното до врвот со вас, новите корисници на Линукс, во умот. Тоа е Linux дистрибуција кои можат да работат многу лесно, само како. (Но, за разлика од Windows, никогаш не треба да се грижите за малициозен софтвер, defraqgging, или лиценца такси!) Тоа ги вклучува сите основни софтвер за обичните луѓе. А кој подобро да ви помогнат на вашиот пат од некој кој е свеж од самите патување?
 • За напредни корисници: Некои од нашите корисници се околу Линукс за долго време, но не најде PCLinuxOS толку целосни и пријателски, што почнаа да го користат како нивна примарна оперативен систем. За корисниците на електрична енергија, PCLinuxOS е екстремно лесно да се прилагодите.
 • PCLinuxOS е предвидено, како еден може да ги инсталираат “во живо ЦД-то”. Ова ви овозможува да ја обидат без да се прави промени на вашиот компјутер. Ако ви се допаѓа, можете да го инсталирате на вашиот хард диск. Што ќе се обидуваат надвор ќе станат она што ќе го подигнете во.

Апликации Програми

PCLinuxOS доаѓа со многу апликации пре-инсталиран. Повеќе се достапни во официјалните складишта PCLinuxOS. Тие можат да бидат инсталирани со користење на лесен-за-користење менаџер Synaptic софтвер. Пријавите се додаде и ажурирани многу редовно.

Хардвер

Хардвер База на податоци PCLinuxOS е интегрирана во вики база на знаење. Тука ќе бидат во можност да ги наведете и коментира за работа или неработен хардвер. Оваа област, исто така, служи како место за да проверите дали вашиот постоечки хардвер може да работи. Оваа област е исклучиво зависи од корисник поднесоци, па ако вашиот хардвер не се наведени не се секирај, тоа едноставно не може да се поднесе уште. Ако се обидете PCLinuxOS и вашиот хардвер не работи, ве молиме поднесување на хардвер база на податоци PCLinuxOS.

Филозофија на PCLinuxOS

 • Тоа се прави кога тоа се прави.
 • Користете на најдобрите достапни софтвер, не е важно дали тоа е Qt, GTK итн
 • Се фокусира на работната површина.

PCLinuxOS е тркалање distro

Многу луѓе прашуваат прашања:
     Зошто пакети толку доцна пристигнуваат во репо?
     Зошто не можам да се инсталира надвор пакети?
     Зошто и вие секогаш целосно ажурирање?
PCLinuxOS е “мета” дистрибуција, или “тркалање ослободување.” Тоа е, таа е изградена во таков начин што на корисникот инсталира, а потоа целосно периодично во текот на неопределено време (онолку долго колку што четири години), а не извршување на свежа инсталација кога ќе пристигне нова порака, како што е случај со некои Linux distro е.

Ова значи дека е потребна одредена дисциплина на корисникот. Тој или таа мора да се придржуваат на рутината на целосно ажурирање од време на време и никогаш инсталирање надвор пакети со цел да се зачува стабилноста, со сигурност, на системот. Ако корисникот PCLinuxOS чека премногу долго за да се ажурираат нивниот систем, свежа инсталација на CD сликата уште нагоре-to-date може да биде потребно да се осигура дека голема количина на ажурирања нема да предизвика дефекти, што е многу реална можност. Општо земено, тоа се препорачува дека корисниците надградба на нивниот систем, најмалку еднаш неделно или најмалку две недели.

Пакети често се појавуваат многу подоцна во PCLinuxOS отколку во другите дистрибуции за две главни причини.
Прво, развој на тимовите и пакувањето се состои од само неколку луѓе.
Второ, сите пакети се ригорозно тестиран од страна на двете екипи и група на тестери, пред да се дозволи да го красат софтвер складиштето.

На строго почитување на принципите на стабилност стекнато за PCLinuxOS репутација за квалитет и употребливост дека на програмерите и корисниците се гордееме, знаејќи дека на оперативниот систем е сигурен за неопределено време. Некои distro дозволуваат кабриолет или скршени надградби да се најде својот пат во складиштето и да предизвика хаос за крајниот корисник. Ова едноставно не се случи со PCLinuxOS.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.