Linux опкружувачки звук со PulseAudio (мини-како да)

http://drona.csa.iisc.ernet.in/~uday/surround-pulse.shtml

За традиционалните ALSA опкружувачки звук, одат овде.

Последен пат е изменета: Пет Сеп 26 2008 21:49:21
Автор: Удај Кумар Реди <udayreddy@gmail.com>

Ова дело е лиценцирано под Криејтив комонс Некомерцијално 1.0 Земање примероци Плус лиценца.

PulseAudio чини да биде новиот бран во десктоп Линукс аудио со неколку нови дистрибуции како Fedora Core нејзино удирање на корисниците со тоа што PCM стандардно и CTL уред. Ова е, исто така, направи newbies и средни корисници clueless за тоа како да се справи со проблемите со кои се се користат за кога се занимаваат со ALSA директно.

За жал, добивање на опкружувачки звук за работа не е без проблеми. Ниту еден од документација, HOWTOs, совети, форум на кој јас го погледна даде комплетно решение – тие не можат да работат за повеќето од карти. Недостасуваат информации и проблемот се чини дека е неможноста да се правилно поставени и волумени извештај за различни канали (центар, задниот дел, LFE) во комбинација со лажно прикажување на PulseAudio волумен метар и контрола за јачината на комунални услуги. Следниве едноставни чекори се надевам дека ќе го реши проблемот.

 1. Во случај да не имаат пулс конфигуриран за повеќе канали, треба да се направи тоа Прво – ова е веќе се зафатени на различни HOWTOs на интернет и официјалната документација пулсот. Јас во секој случај ќе ги повтори. Измени /etc/pulse/daemon.conf околу линијата # 66 да се зголеми бројот на канали за 6 (за 5.1 аудио) или 8 (за 7.1), и така натаму. Рестартирајте PulseAudio по ова уредување.
  # vi /etc/pulse/daemon.conf
  
  ...
  default-sample-channels = 6
  ...
  
  $ pulseaudio -k
  $ pulseaudio -D
 2. Сега доаѓа незгодно прашање. Дури и со горенаведените промени, се уште може да се најдат аудио излез на само на предните канали. Ова е спротивно на она што ќе го покаже pavumeter “или” pavucontrol. центар, задниот дел, а LFE канали кои се најверојатно исклучен или поставен на 0. Следниве е погрешно прикажување.

pavumeter

pavucontrol

3. Проблемот може да се избегне со користење alsamixer што ќе го трасира тома правилно. да ја стартувате како што следува:

$ alsamixer -c 0

Користете лево / десно стрелките да се движат кон точниот кула, и “m” за да се префрлате неми, и нагоре / надолу за да се зголеми обемот / намалување канал. Вклучете го “опкружувачки”, “Центар” и “LFE”. Јас обично се поставени LFE и опкружувачки до 100%, центар до 75%, а PCM до 40%. Вие не треба да го рестартирате PulseAudio за горе да стапи на сила. ЗАБЕЛЕШКА: трчање ‘alsamixer “како што е предложено тука нема да помогне. Да се автоматизира сите од горенаведените, уреди /etc/rc.local и воведување на овие линии:

# vi /etc/rc.local
...
echo Setting 5.1 Channel volumes... 
amixer -c 0 -q set Master 100% unmute 
amixer -c 0 -q set PCM 40% unmute 
amixer -c 0 -q set Surround 100% unmute 
amixer -c 0 -q set Center 81% unmute 
amixer -c 0 -q set LFE 100% unmute 
amixer -c 0 -q set "Surround Jack Mode" "Shared" 
amixer -c 0 -q set "Mic select" "Mic2"  
amixer -c 0 -q set "Mic" 65% unmute 
amixer -c 0 -q set "Channel mode" "6ch"  
amixer -c 0 -q set "Center/LFE Down mix" mute  
amixer -c 0 -q set "Duplicate Front" mute  

Со над, ќе имаат излез на сите звучници.

Коментари, прашања и повратни информации преку е-маил се добредојдени.

референци

1. PulseAudio вики ЧПП – опкружувачки звук картичка
2. Ubuntu форум – опкружувачки звук во PulseAudio

 

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.