Подесување во звуците на зборовите

http://www.auburn.edu/academic/education/reading_genie/tuning.html

Неприроден чин. Размислувајќи за звуци со зборови е неприродно. Од нашите најрани искуства научат да “гледаат преку” звуците на јазикот да се размислува за значењето. На пример, да научат да се фокусира на звуците / п / ME /, но тоа топло, cuddly лице, мама. Но, за да научат да читаат, децата мора да го рефокусира на звуците на зборовите, а “метајазички смена.”

 Учиме за рима. За да им помогне на децата да размислуваат за зборови како звук, ние може да ги скрши зборови во помали делови. Еден начин да се прекине слог е во почетокот (сè пред самогласка) и слана (самогласката и се по него). На пример, спиење може да биде поделена / Сп / и / иј /. Римува значи мешање на нов почеток на еден стар слана. Пред децата може да произведе рими, тие треба голема доза на искуство признавање рими. Слушање римува приказни, рецитирање римува поезија, и пеење римува песни треба да биде дневни активности во училницата на раното детство.

Глупави Сали. Децата прво да се обидете да прават рими со мешање на една појава на различни зборови. На пример, тие може да игра Глупави Сали, каде што тие се вклопуваат / s / на слана на секој збор. имиња на наставникот објект (на пример, чаша), а децата се промени од почетокот на / s / (на пример, ДПЛ). Ова може да се направи смисла (мене, видете; залак, вид) или глупост (глувче, souse; велосипед, Sike). Секое фонема би можел да стане почеток во таква игра. Ќе може да игра Глупави Били, Глупави кадрава, Глупави Доли, итн

Тело-кода мешање. Самогласката е најгласниот дел од слог – на врвот. Секогаш можете да се водат на самогласка и велат дека тоа гласно. Децата, тоа е прилично лесно да се пробие еден слог од двете страни на гласна самогласка. На пример, тие може да се скрши лет во FL-ight или во fligh-T.
неодамна беа воведени некои корисни термини за опишување на делови на слогот. Сите фонеми преку самогласка се формира тело на слог. Секое согласки кои доаѓаат по самогласката формираат кода. На пример, во сон, / Dre / е телото на слогот и / m / е кода.

почетокот Риме
Два начини да се пробие ——- ————–
на зборот експлозијата: / бл / / a / / ST /
————— ——–
тело Кода

Постои важна плата за оваа нова терминологија: Тело-кода мешање е полесно од почетокот, слана мешање. Тоа е затоа што onsets често нереална време мешање. На пример, ако бараме дете да се вклопуваат г-мраз, тоа е многу тешко да се изговара / d / без значителни дисторзија. Бидејќи / d / вклучува гласните жици, тоа трае некои самогласка да се изговара / d / (обично додадете полусамогласката / u /), а оваа вештачка изразувајќи се меша со мешање во вистински самогласка. Сепак, не постои нарушување на согласки во кода. Така, ди-CE е многу лесно се вклопуваат. Во принцип, на најлесен начин да се вклопуваат во декодирање е телото кода, на пример, слатк-и. Почетокот-слана мешање (сл-атки) обично е потешко, но барем има само два дела за да се вклопуваат. Фонема меша е уште потешко, бидејќи може да има 3, 4, 5 или 6 фонеми да се вклопуваат во еден слог. Така, природна прогресија е да се почне со телото кода меша, напредокот на почетокот, слана меша, а заврши со фонема мешање.

Тајната законик. Еден начин да се практикуваат мешање е Тајната законик, Сомневајќи се игра. Наставникот може да се претвори еден збор илустрирани со лицето надолу и да каже неговото тело и кода, на пример, ха-T. Кога студентот мешавини на фонемите и го погоди зборот, наставникот ја покажува сликата. Оваа игра, исто така, работи добро со гатанки, кои не бараат слики. На пример, наставникот може да се каже, “Јас сум размислување на животното Бо Peep изгубени. Тоа е Shee-П.” Имајте на ум дека овие примери се особено лесно, бидејќи тие имаат тело кода меша, најлесниот вид. Подоцна наставникот може да даде почеток и слана (о-вци), а за последниот предизвик, сите фонеми (о-в-ци).

Врати се на читање Genie.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.