“Црква” и аристократија Леј, CA. 950: Случајот на Свети Улрих од Аугсбург

од страна на Ричард Abels

https://www.usna.edu/Users/history/abels/hh315/udalrich.html

И во црковна делата на Развиениот среден век, на ‘црква’ (Ecclesia) е заедница на сите крстени христијани, се состои од свештенството (оние што се посветени на исповедувањето на верата) и народот (обични верници). Свештенството вклучени и секуларна свештенство, чија улога беше да се живее во светот и министер за светотаинската и духовните потреби на народот, и редовните свештеници, ракоположен монаси кои живееја одвоено од светот и се поклонија на Бог во заедници под правило.
До 1050 година, институционалната црква (се состои од сите различни цркви и манастири) поседува можеби колку што е една петтина од сите слета богатство во Западна Европа. Ова е резултат на подароци на “светците”, донација од благочестиви мирјани, кои гледаа како донации, како начин да се поправи состојбата со Бог. Такви дарови се најдобро да се сфати како дел од “подарок-давање на” општеството обликувани од етосот на реципроцитет, во кој секој подароци и да имаат корист очекува подарок / корист во замена (обратно, повреди мораше да се плати назад со повреди). Како што е искажано во почетокот на средниот век повелби, побожни донации од земјата беа дадени на благодарност на Бога за тоа што го благослови донатор со своето богатство и од надеж дека со давање на Бога и Неговите светии земјата, Бог може да возврати со вечен дар на спасението. Во јазикот на десеттиот и единаесеттиот век, овие благородници бара на “пријателство” и “љубов” на монасите. Нивната поврзаност со манастирот им даде пристап до светоста на монасите; меѓу пријави дека монасите го дадоа својот благороден добродетели биле место за погреб па дури и место да се трошат нивните финални месеци или години. Општата тема е дека стоката од овој минлив живот треба да се користи мудро да се добие небесна награда: Дали ut des ( ‘давам така што ќе се даде “).
Земјиште наменети богатство и моќ. Не сакајќи да ги отуѓи имотот од нивната лоза, благородна донатори често основана комерцијален црквите, верските фондации кои требаше да бидат контролирани од страна на семејството на донаторот. семејството на донаторот ќе го задржи правото на избор, игуменот на манастирот, со задржување на ефективна контрола над земјата (и обезбедување не само на духовна корист од молитвите на монасите и христијански погреб во земјата поврзани со светец, но место за помладите синови ). Manorial лордовите, на сличен начин, смета цркви на нивните земји, како што им припаѓаат на нив. Така во 1050 многу манастири и парохиски цркви беа ефикасно во приватни раце, а мирјаните често имаа на наследни право на доделување на црква со десеток, погребение права и приходи за било кого сака, често многу крадење на пари себе. Оваа приватизација на религијата значеше поделба на “Црква”, исто како што се случи со “државен” со текот на кралското прерогативи и права во приватни раце. Идејата за универзална христијанска заедница, Црквата, е за сите, но изгуби. Во почетокот на 11 век повелби терминот еклезијата секогаш дојдоа да биде поврзан со самите згради, цркви. Резултатот беше свештенството не само што зависи од покровителство на моќни лаици, но, исто така, често ги споделуваат своите световни перспектива. Свештеници обично во брак или имале конкубини. Владици голема благородниците на свој начин, господарите на епископски градови, на огромни фарми кои припаѓаат на нивниот гледа, на делегираните кралската права на правдата и приходи (вклучувајќи монетосечене, пазари, и патарини), а мајсторите на прекрасен домаќинства. Таквите принц-епископи не само обезбедени витези да се борат за своите господари, но често доведе овие воини во битка. Некои беа свети луѓе; многумина беа поудобно на коњи на лов или кампања од тие велеа маса.
Дури и принцови на црквата, епископите се назначени од лаици. Рано средновековни кралеви зависеше од поддршката на писмени свештенството за администрацијата на нивните сфери. Тие, исто така зависело епископи и поголема игумени да ги поддржи со витези должат од нивната огромна слета стопанства. улога владиката како заштитник на градот му значеше дека тој мораше да се занимава со воените прашања. Помеѓу 886 и 908 десет германски епископи падна во битка. Во 1000 година епископ Бернар сили под команда на царот Отон III и се бореа со копје, кои се содржани и ноктот на Вистинскиот Крст. На очигледно недостојни папата Јован XII во 960s бореше како вооружен војник да се брани Рим. Тоа не е чудно, затоа, дека кралеви, кнезови, и брои би контролирале назначувањето на епископи на нивните територии. (На единаесеттиот век Capetian кралеви на Франција привлече голем дел од својата енергија од нивното покровителство над францускиот епископија.) Царевите од Германија во десеттиот и единаесеттиот век, на пример, често ќе испразнетите гледа со кралски капелани (свештеници на кралското домаќинство) кои себеси се разликуваат преку услугата на престолот. Амбициозна свештеник би било добро да се најде позиција во царскиот двор.

Теоријата зад овој лежеше контрола над свештеничка состанок добиени од теократска концепција на Евреите. Кралевите беа осветени и помаза за да се исклучи (епископи). Тие царува преку благодатта на Бога и, според Библијата (Римјаните 13,1-4), тие беа Божјите мечеви на правдата на земјата пресудата со силата Божја. Во Источната Римска Империја (Цариград / Византија) оваа концепција на царувањето разви во идејата дека царот иконата за живот на Христа, обземен со величие на Бога. Сличен став беше донесена од страна на франкискиот крал (и цар) на Карло Велики (768-814) и неговите наследници. Иако крунисан за цар од папата во 800 A.D., Карло Велики се виде како му се доверени од страна на Бог со помош на неговата Црква и, оттука, е одговорен за неговата благосостојба.
Идејата дека кралевите застана директно под Бог во божествена хиерархијата на власта го овозможи подемот на практиката на лаичката формирање на канцеларии. Ова беше практика на моќни лаиците кабинетите новоизбраните владици и игумени со симболите на својата духовна канцеларии. (Во случај на епископите, ова се вклучени на владиката CROZIER, вработените односно овчар, а неговиот прстен.) Кралевите, исто така, ќе им го даде на новоформираниот прелати симболите на временската орган дека тие сега ќе поседуваат, заедно со нивната епископална и abbatial канцеларии. Овие симболи на делегираните кралскиот авторитет (на пример жезла) беа наречени церемонијална облека. Кралевите не сметаат лежеше формирање на канцеларии на “злоупотреба” туку привилегија произлегуваат од божествената природа на Евреите.
Богатството на епископски (на пример, владиката) гледа и abbacies беше толку голема што тие станаа еден вид на стока. Кралевите понекогаш ќе го продаде на црковните служби да свештеничка следбеници, кои потоа ќе компенсирам нивните пари од селаните кои работеле земјиште на Црквата. Продажбата на духовна канцеларии беше познат како симонија (види подолу за понатамошна дискусија). Што комплицирани прашања беше етосот на реципроцитет и конфузија помеѓу улогата на владиката како духовен лидер и како феудални благородна. Како слета Господ епископ, како и секој друг вазал, се очекува да се плати својот господар олеснување за правото да се преземат на феуд. И од страна на етичките барања на реципроцитет, новиот епископ морално се обврзува да се заблагодарам на својот патрон и Господ со соодветен подарок за да ја покаже својата благодарност. Така, тоа што еден човек може да сметаат на гревот на симонија, друг може да се оправда, како да бидат соодветно подарок на благодарност. Со поделбата на црковна власт и изникнуваат на множества на локалните цркви и катедрали, овој вид на трансакција стана присутно. Што е тоа влошува беше порастот на паричната економија, кои го направија размена на духовна канцеларија за подарок практично не се разликува од пазарот трансакција – а во некои случаи тие несомнено биле продажба.

Свети Улрих, епископ на Аугсбург 923-973, модел епископ пред реформата

Во десеттата и почетокот на единаесеттиот век, епископи беа големи благородниците, чие богатство слета ги направи меѓу најмоќните секуларна господари во нивните епархии. Тоа е можно за еден свештеник без богати и моќни роднини да се зголеми до канцеларијата на епископот во текот на овој период – навистина две од најпознатите интелектуалци од раниот среден век, епископ Fulbert Шартр (околу 1020) и Gerbert на Aurillac, кој стана папата Силвестер II во 999, имаше скромен origins–, но таквите луѓе беа исклучок. Повеќето епископи дојде од највисоката благородништвото, не изненадува со оглед и на претпоставки класа на времето и потребата во овој подарок-давање на општеството да се направи подароци на вистинските луѓе. благородништвото Епископ значеше дека тој може да се збогати неговата црква и манастири со фамилијарна богатство; лоша епископ, што се мислеше, како што е поверојатно да се користи својата позиција за да им помогне на своите браќа со пренесување на нив земјиште на црквата, или како подароци или добротвори. Тоа беше зема здраво за готово дека секуларните аристократија ќе го поддржи и да се поттикне нивниот пораст свештеничка роднини во црквата, и дека бискупи ќе ја искористи својата позиција во корист на неговата крв односи. Кариерата на Улрих (или Udalrich), епископ на Аугсбург во првата половина на X век, беше типичен (види Хајнрих Fichtenau, кои живеат во десеттиот век). Улрих беше светец, канонизиран во рок од педесет години од неговата смрт, и знаеме толку многу за него, бидејќи на Вита, “живот светецот”, напишана за да ја прослават неговата светост. Вита во никој случај не модерна биографија. Целта на hagiographer беше да го прослават неговиот предмет. Автор на Животот на Свети Улрих, Герхард Аугсбург, сакаше да го претстави својот херој како света и непорочна. Затоа е интересно како секуларна појавува Улрих во него. семејството Улрих беше од comital ранг, роднини на војводите на Швабија. Како што беше обичај, неговите родители го претстави како сплеснат (понуда) на црквата уште додека беше дете. Се школувал во манастирот на Св жолчка и се одликува како студент. Неговиот чичко Adalbero, епископот на Аугсбург, го однел во својот дом, каде што тој се издигна со своите вештини и самостојно претставување во канцеларијата на Чембрлен. Кога тетин му починала, Улрих остави, бидејќи сметал дека новиот епископ дојде од многу смирен семејство да им служи чесно. Неговиот близок сродник Војводата Burchard Швабија дојде на помош, со која се покажува во судот на кралот Хенри I од Германија. Хенри покажа млад свештеник корист, бидејќи на неговите благородни крв и одлична лого, што го прави еден од неговото домаќинство држачи (fideles). Двете Хенри I и грофот Burchard ја поддржа кандидатурата на Улрих за епископијата на Аугсбург кога тоа види стана слободен.
За време на граѓанската војна која се соочува на првите години од владеењето на Ото I, Улрих поддржан Ото со држење за него замокот на Schwabmuenchen. Еден од внуци Улрих стана Грофот од Швабија, и друга, Adalbero, го наследи како епископ. Со цел да се подготви Adalbero за во канцеларија, Улрих ја Adalbero во неговиот дом, прв ставајќи го во задолжен за војници на владиката, а потоа го прават претставник на владиката на кралскиот двор. Улрих дури и даде Adalbero власт за да прима свечена заклетва на верност на епископ и да ги CROZIER на владиката. Оваа последна корист предизвика критики од германските епископи, кои стравуваа дека пример ќе се фати за. Улрих видов логиката на нивниот аргумент и отстранети дозвола, но под услов епископи и свештеници ќе се согласат да се избере Adalbero како негов наследник на неговата смрт. Улрих обид да поднесе оставка епископија во полза на неговиот внук доведе до неговата осуда од страна на Советот црква во Ingelheim. Улрих не покајание и му било простено, иако известување за неговата прошка дошле само да го на својата смртна постела. Тој беше “канонизира” (признати како светец) од страна на папата во 993, што е прв пример на папската канонизација и доведе до регулирање на процесот со кој на Црквата признаа светци.

крајот биограф Улрих е десеттиот век опишува црковна своите активности, нагласувајќи ја посети својата на црквите и манастирите во својата епархија, при што тој ќе им даде проповеди во Латинска (веројатно со некој преведувајќи ги во Германија за необразованите), претседаваше епископски судовите, надзор моралот на свештенството под негова заштита, и изведување на Светите тајни и литургии. духовна должност владиката беше да се вардат од зли духови, и литургии, молитви повикувајќи се на Бога да му даде благослов, беа замислени да бидат, во фраза Fichtenau е “, презентација на одредено од небото, со цел, со епископот во центарот и свештенството издржувањето него. Типичен Литургијата за осветување на новата црква беше епископ рап на вратата на црквата со својата CROZIER три пати пред свештенството во неа е отворен за него, а потоа цртање азбука со неговиот CROZIER дијагонално низ подот на црквата. Ова ќе биде проследено со благослов на владиката на црквата со вода се меша со пепел и сол, симболизирајќи христијанскиот народ (вода), христијанските учења (сол), и страст на Христос (пепел). Таквите литургиски и обредни должности биле во десеттиот век повеќе се сметаат за поважни духовно за верниците од пастирска грижа. Улрих инструкции на свештенството под него, главно, преку сопствениот пример. Епископ, исто така, се очекува да се грижат за сиромашните, и традиционалната формула за епископски финансии задржани една четвртина од приходите за храна и облека на сиромашните.
Улрих имаше и други, помалку духовни, давачки за епископ. Уште еден епископ десеттиот век, а на Лиеж, објасни своите обврски како ново за епископ: “Ми беше устоличен, јас претседател на собранието на свештеници, јас го водев мојата воена домаќин против непријателите на царот Отон (I), се вратив , го доби кој ме избраа за епископ (Бруно Келн) и да му служи, му даде подароци, го придружуваше на патувањето дома како повеќето посветен слуга. Потоа се свртев, патувал низ епархијата, се состана со најважните свештеници и народот за тоа што да се прави со цел да го правда со сите “(од Fichtenau, стр. 200).
Во десеттиот и единаесеттиот век кралеви потпира епископи да бидат администратори и судии. Тие, исто така, се потпираат на нив за воена служба. Иако канонското право одамна забрането свештениците да се пролева крв, епископи сепак доведе своите трупи во битка. Пресветата од нив, како Udalrich, го сторија тоа невооружени, потпирајќи се само на молитвата да ги заштити. Многу намигнав ограничувањата и имитирани од моделот на Турпин во песната на Роланд. Во годината 1010 епископите на Vich, Барселона и Gerona сите паднал во битка. Папите Јован X и XII доведе папските војски во целосна оклоп. Според Герхард, епископ Улрих го презеде водството во одбраната на Аугсбург против инвазијата на Унгарците во 955. На првиот ден на нападот, епископ Улрих возел надвор да се поттикне војници градовите во нивните избезумени одбрана на портата на градот. Додека битка беснееше, владиката облечени во црковната неговите облеки без оклоп или штит да го заштити, мирно гледаа, заштитени, според неговиот биограф, по Божјата милост. Неговото присуство инспириран неговите луѓе, кој го возеше надвор од напаѓачите. Улрих се врати во градот да се насочи во текот на ноќта поправка и зајакнување на нејзините ѕидови. Како што забележува Дејвид Bachrach, Улрих, исто така, зајакна “духовен одбрана” на градот. Не само што се моли во текот на ноќта, но тој им наредил на половина од жените во Аугсбург да маршираат во верска поворка низ градот и имаше другата половина “се фрли на земјата, се паѓање и молат за милост од мајката Божја. “Откако го прослави маса јавни утро, тој и даде на војниците општење пред да се врати во борбата против народите Унгарците. (Bachrach 79). Во текот на опсадата Улрих охрабруваат бранителите со проповеди што ги вети поддршка од Бога.
активности Улрих во одбрана на Аугсбург против Унгарците нагласува матно границите помеѓу секуларните и духовното во десеттиот и единаесеттиот век и одговорноста на епископите и за материјална и духовна благосостојба на жителите на нивната гледа. Улрих делуваше препознатливо како секуларна командант во режија поправка на ѕидовите на градот. Но несомнено тој смета неговите молитви, проповеди и литургиски должности како најкритични за неговиот придонес во успешна одбрана на градот. За разлика од измислениот епископ Турпин, Улрих одби да се облекуваат во оклоп, дури и во присуство на непријателот. Тој се потпира на неговата црковна одежда да го заштитат од Божјите непријатели. Дали Бог ја услиши молитвите на светителот или не, Улрих е мирна однесување и мирна самодоверба сигурно придонесоа немерливо на моралот на своите војници и ги охрабри да го издржат унгарскиот напад до кралот Ото I пристигнал со војска олеснување.

учество Улрих во борба не е невообичаено за епископ на неговиот ден. Она што беше повеќе необични беше внимателен внимание Улрих е во литургиско и духовни своите должности. Всушност, многу десетина и почетокот на единаесеттиот век епископи се разликува малку во нивниот начин на живот од нивните comital роднини. Загриженоста на монашкиот реформатори за соколарството, лов и dicing дека отиде во домаќинствата епископи “е доказ за тоа замаглување на дистинкцијата помеѓу секуларните и духовни аристократии на десеттиот и единаесеттиот век.

библиографија

Bachrach, Дејвид. Религија и водењето на војната на Западот в. 300-1215. Woodbrige: Boydell Прес, 2003 година.
Fichtenau, Хајнрих. Живеење во десеттиот век. Транс. П. Geary. Чикаго: Универзитетот во Чикаго, 1984 година.
Принц, Хајнрих. Klerus und Krieg im frűheren Mittlelalter. Штутгарт, 1971 година.
“Св Улрих. “Католичката енциклопедија. http://www.newadvent.org/cathen/15123a.htm

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.