window.scrollTo () или: Кога да остане понастрана од корисник агенти

https://meiert.com/en/blog/20120124/staying-clear-of-user-agents/

Ова, како и многу други теми се исто така достапни како убава, добро однесување е-книга: На Веб развој.

Ако сте биле за да ме праша дали како веб дизајнер или инвеститорот треба да се направи нешто во врска со прашањата на корисникот агент, мојот одговор беше јасно “не”. Тоа не е ваша одговорност. Вие може да му недостасува важен увид во одлуките донесени од страна на корисникот агент. Ви се случува да го наследат технички долг. Ти си губи време.

Еден пример за ова може да се најде во мобилната сфера каде што веб програмерите користат window.scrollTo () за да ја потурнат нежно далеку адреса барови прелистувач за iOS и Android, со цел да се ослободи екранот на недвижен имот. “24 начини” го привлече вниманието на промовирање на овој пристап.

Ајде да го користите случај window.scrollTo () како пример зошто веб програмерите не треба да ја преземе должностите кориснички агенти.

  1. Вие сте веб дизајнер или инвеститорот. Ти си работат на веб-сајтови, а не на корисникот агенти. прелистувачот бар не е дел од веб-сајт, тоа е дел од прелистувачот. Кориснички агенти играат клучна улога во вашата работа, но тие сепак не се вашата загриженост.
  2. Со оглед на фактот дека не сте работат на корисник агенти, кои најверојатно ќе се базираат секој обид за промена прашања кориснички агент на само претпоставки, а не увид во тоа зошто се донесени одлуки. Во случај на адреса бар, една мотивација за производителите да се покаже дека постојано е безбедноста. Безбедноста е тогаш, исто така, фактор што треба да се мери против сите подобрувања се сомневате, тука: употребливост. Потоа, производители на кориснички агент веќе може да се работи на многу проблеми, што се случило токму со Андроид 4.0, која префрлив на автоматски криење на лентата за адреса.
  3. Вие не може да се види целосната слика. Справување со корисник прашање агент на веб-сајт или апликација ниво може да се воведе недоследности кои можат да бидат штетни за корисничко искуство. Зошто треба нешто како основни како адреса бар се однесуваат различно на различни сајтови? Како корисник да имаат корист од многу различни однесување? Дали знаете со апсолутна сигурност тој го прави тоа?
  4. Ти си наследување, всушност бара, технички долг. Пишување на код не е работа на еден-оф. Пишување на кодот себе си има своја цена (времето кое го минуваш доаѓа со решение или да го лапа од случаен сајт). Имајќи го кодот седат во кодот база има своја цена (директни трошоци од страна на нејзиното влијание врз перформансите, индиректни трошоци од страна на нејзиното влијание врз разбирливост и одржливоста). Отстранување на кодот има своја цена (еднаш не ми се потребни повеќе или едноставно да се повтори сè). Во лентата случај на адреса има докази дека производителите се работи на подобрување (види 4.0). Додај брзината со која на мобилниот пејзажот промени на ова и тоа не е делот да се види не им е потребна вашата корисничка прашање агент “patch” веќе релативно кратко време.

Имајќи го сето ова заедно тоа е непотребно, барем многу скапо, за веб програмер да се обиде да ги реши прашањата на корисникот агент. Најдобар начин за решавање на прашањата на корисникот агент е на страната на корисникот агент. Некој идентификување на проблемот најдобро би ја потврдило навистина е проблем, да научат за било каква историја зад неа, а потоа се допре до соодветни сопственици, на пример поднесување извештаи за грешки или поднесување на грешки.

Тоа секогаш ни се чини толку едноставен: Одредување на проблем и го реши. Навикнати сме да го прават тоа. Треба да знаете кога проблемот е твое иако и кога тоа не е.

за авторот

Оливер Јенс Мајерт е германски филозоф и инвеститорот (Google, W3C, О’Рајли). Тој експериментира со вештини и авантура. Тука на meiert.com го дели и генерализатор и ја зголемува некои од неговите мисли и искуства.

Има повеќе Јенс во архивите и во Амазон. Ако имате било какви прашања или проблеми (или препораки) за тоа што пишува тој, оставете коментар или порака.

Log in with your credentials

Forgot your details?

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a Quick Quote
Get a Free Quote Now
Success! Your request has been submitted.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
Wait! We update this list regularly.
Subscribe to get notified when we add new shippers.
Don't worry, we hate spam too.
Get a new copy of this list each time it's updated.
(Don't worry, we hate spam too)
We'll Let You Know When We Update This List.
GET THE LATEST UPDATES
Wait a minute! Before you go, complete this form so we can let you know when this list is updated.
Don't worry, we hate spam too.
Success! We'll Let You Know When We Update This List.
Get Notified When This List Is Updated
Wait a minute! We update this list on a regular basis. Do you want to get notified as soon as changes are made?
* Don't worry, we hate spam too.
Form submitted, we'll let you know.